Έλληνες Εξωτερικού

Κέντρο ξένων γλωσσών στο Βιετνάμ, Κώστας Συλλιγάρδος

Ο Κώστας Συλλιγάρδος έχει δημιουργήσει ένα κέντρο ξένων γλωσσών στο Βιετνάμ και πιο συγκεκριμένα στην μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας την γνωστή Σαϊγκόν (πόλη του Χο Τσι Μιν όπως ονομάζεται σήμερα, πρωτεύουσα του νότιου Βιετνάμ μέχρι το 1975 και μεγάλο βιομηχανικό κέντρο). Το κέντρο ξένων γλωσσών στεγάζει πάνω από 900 μαθητές σήμερα, ενώ υπάρχουν πολλά μελοντικά σχέδια για επέκταση. Να δούμε όμως και τι λέει ο ίδιος ο Κώστας.

  • Πως βρέθηκες στην Σαϊγκόν (Πόλη του Χο Τσι Μιν)

Ho Chi Minh City, SaigonΑπό μικρό παιδί είχα όνειρο να ταξιδέψω. Να γίνω ένας σύγχρονος εξερευνητής. Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που χτύπησε την χώρα μας μου άνοιξαν τα φτερά για νέες πατρίδες. Η ιστορία μου ξεκινάει το 2010 οπού ως τότε εργαζόμουν ως επιβλέπων μηχανικός στην τεχνική εταιρία του πάτερα μου. Λόγω κρίσης αποφασίζω να φύγω από την εταιρία του πατέρα μου, να δοκιμάσω μόνος μου τις δυνάμεις μου και να δουλέψω για έναν μεγάλο εργολάβο στα διυλιστήρια της Ελευσίνας.

Μετά τα πρώτα δυο χρόνια που έμεινα σε αυτήν την εταιρία, γνωρίζομαι στον χώρο, ξεκινάω να εργάζομαι για μεγάλες Ιταλικές και Αμερικάνικες εταιρίες ως προϊστάμενος κατασκευών, μαθαίνω την Ιταλική και Ισπανική γλώσσα, ζω στη Βουλγαρία, στο Μεξικό, στο Βέλγιο και με τελευταίο σταθμό το Βιετνάμ, όπου βλέποντας τη ραγδαία ανάπτυξη (Booming) και έχοντας αποταμιεύσει κάποια χρήματα, αποφασίζω να μην συνεχίσω τα ταξίδια και ότι ήρθε η ώρα να επενδύσω σε κάτι δικό μου.

  • Πες μας λίγα λόγια για το Global Citizen English Academy το κέντρο ξένων γλωσσών που δημιούργησες

Κώστας Συλλιγάρδος, Global Citizen English Academy, Βιετνάμ

Αφού βρέθηκα στο Βιετνάμ πήρα την απόφαση να δημιουργήσω κάτι δικό μου. Όμως, το αντικείμενο μου (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός) χρειαζόταν πολύ μεγάλα κεφάλαια ώστε να μπορείς να ξεκινήσεις μια εταιρία μελετών/κατασκευών που να μπορέσει να ανταγωνιστεί μεγάλες εταιρίες στον χώρο των διυλιστηριακών έργων και έτσι απορρίφθηκε γρήγορα.

Κώστας Συλλιγάρδος, Global Citizen English Academy, Βιετνάμ

Στην αναζήτηση τι επιχείρηση να δημιουργήσω γνώρισα τυχαία έναν επιχειρηματία από τον χώρο της εκπαίδευσης και μετά από την συζήτηση μας αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μεγάλη άνθηση, σε συνδυασμό με την αγάπη μου προς τα παιδιά και την εκπαίδευση, μου μπαίνει η ιδέα για την δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας. Ξεκινάω άμεσα μαθήματα για να γίνω καθηγητής αγγλικών όπου παίρνω το πιστοποιητικό TESOL (International English Teacher License).

Κώστας Συλλιγάρδος, Global Citizen English Academy, ΒιετνάμΈπειτα εργάζομαι για 25 ημέρες ως καθηγητής όπου προς έκπληξη μου διαπιστώνω ότι αντί να κουράζομαι, η αγάπη των παιδιών με γεμίζει ενέργεια. Έτσι παίρνω την απόφαση να δημιουργήσω το Global Citizen English Academy. Ένα κέντρο δυναμικής 900 μαθητών με πρωτοποριακό πρόγραμμα και καθηγητές από διάφορες χώρες με στόχομας οι μαθητές μας να μπορέσουν να αντιλαμβάνονται διαφορετικές προφορές (American, Australian, British etc). Η εκμάθηση γίνεται από αγγλικά σε αγγλικά μέσω εικόνων και ψηφιακών μέσων, ξεκινάει με λέξεις όπως μαμά, μπαμπά, χρώματα, ζώα κτλ … αναπτύσσουμε μικρές προτάσεις όπου στη συνεχεία γίνονται πιο σύνθετες.

Κώστας Συλλιγάρδος, Global Citizen English Academy, Βιετνάμ

Οι μαθητές μας διδάσκονται επίσης έμμεσα μέσω δραστηριοτήτων. Μετά από εννιά μήνες τα παιδιά μπορούν και επικοινωνούν όπου προχωράμε στη διδασκαλία της γραμματικής και της γραφής. Ακολουθούμε το πρότυπο διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας και όχι με μετάφραση όπως μάθαμε οι περισσότεροι τα αγγλικά στην Ελλάδα.

Όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί είναι έτοιμοι να γίνουν πολίτες του κόσμου (Global Citizens). Στα επόμενα σχέδια μας είναι η δημιουργία ενός δεύτερου κέντρου ξένων γλωσσών – Global Citizen Hellenic Academy – στην καρδία της Σαϊγκόν με την εισαγωγή της εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας.

Χάρτης της περιοχής της Σαϊγκόν (Πόλη του Χο Τσι Μιν) όπου βρίσκεται το κέντρο ξένων γλωσσών Global Citizen English Academy

Αν και η ζήτηση είναι πολύ μικρή ως ανύπαρκτη αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη υλοποίηση ενός σχεδίου marketing ώστε να προσελκύσουμε υποψηφίους μαθητές της ελληνικής δεδομένου ότι είναι μια από τις πιο πλούσιες και όμορφες γλώσσες στο κόσμο.

Ο Έλληνας που ανοίγει νέους δρόμους για τα παιδιά του Βιετνάμ

Άρθρο του Αλέξανδρου Ανυφαντή στον Νέο Κόσμο (Greek News, Culture, Entertainment, Lifestyle)

Ο Κώστας Συλλιγάρδος έχει δημιουργήσει ένα κέντρο ξένων γλωσσών στη χώρα το οποίο έχει φτάσει να στεγάζει πάνω από 900 μαθητές, δίνοντάς τους το δικαίωμα σε ένα καλύτερο αύριο

Neos Kosmos

Η ιστορία του Κώστα Συλλιγάρδου περιλαμβάνει μια σειρά από ταξίδια, περιπέτειες και εξερευνήσεις στον επαγγελματικό τομέα. Όλα αυτά μέχρι να ανακαλύψει ο ίδιος την προσωπική του «Γη της Εδέμ» στο Βιετνάμ, εκεί όπου η τεράστια άνθηση που γνωρίζει ο τομέας της εκπαίδευσης τον οδηγεί στη δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου εκμάθησης ξένων γλωσσών για τα παιδιά. «Η γνώση και ο πολιτιστικός εμπλουτισμός με συνάρπαζαν πάντα. Το να μοιράζεσαι την κουλτούρα σου με νέους πολιτισμούς θεωρώ ότι σε κάνει πιο έξυπνο, πιο δυνατό και γενικότερα πιο ευέλικτο» αναφέρει ο ίδιος.

Κώστας Συλλιγάρδος ανοίγει νέους δρόμους για τα παιδιά του Βιετνάμ

Μιλώντας στον «Νέο Κόσμο», ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου μας περιγράφει το πως έφτασε σε αυτήν του την απόφαση καθώς και για τα βήματα που χρειάστηκε να ακολουθήσει προκειμένου να κάνει πράξη αυτό το φιλόδοξο σχέδιο: «Αφού βρέθηκα στο Βιετνάμ πήρα την απόφαση να δημιουργήσω κάτι δικό μου. Όμως το αντικείμενό μου (ηλεκτρολόγος/μηχανικός) χρειαζόταν πολύ μεγάλα κεφάλαια ώστε να μπορείς να ξεκινήσεις μια εταιρία μελετών/κατασκευών που να ανταγωνιστεί μεγάλες εταιρίες στον χώρο των διυλιστηρίων και έτσι απορρίφθηκε γρήγορα.

Κώστας Συλλιγάρδος ανοίγει νέους δρόμους για τα παιδιά του Βιετνάμ

Στην αναζήτηση του τι επιχείρηση να δημιουργήσω, γνώρισα τυχαία έναν επιχειρηματία από τον χώρο της εκπαίδευσης και, σε συνδυασμό με την αγάπη μου προς τα παιδιά και την εκπαίδευση, μου μπαίνει η ιδέα για την δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας. Ξεκινάω άμεσα μαθήματα για να γίνω καθηγητής αγγλικών όπου παίρνω το πιστοποιητικό TESOL (International English Teacher License). Έπειτα εργάζομαι για 25 ημέρες ως καθηγητής όπου προς έκπληξη μου διαπιστώνω ότι αντί να κουράζομαι, η αγάπη των παιδιών με γεμίζει ενέργεια. Έτσι παίρνω την απόφαση να δημιουργήσω το Global Citizen English Academy

Το ιδιαίτερο του συγκεκριμένου κέντρου (χωρητικότητας 900 σπουδαστών) είναι πως δεν περιορίζεται στην απλή εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας, αλλά δίνει την δυνατότητα στους νεαρούς μαθητές να μάθουν να μιλούν και συγκεκριμένες προφορές μέσω εξειδικευμένων καθηγητών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται και τα πολύτιμα εργαλεία που τους προσφέρει η τεχνολογία, αφού η διδασκαλία γίνεται με τη χρήση ψηφιακών μέσων …. περισσότερα

  • Λίγα λόγια για την Σαϊγκόν και το Βιετνάμ θα θέλαμε να ακούσουμε, τους ανθρώπους, κάποια όμορφα μέρη κλπ.

Το παλάτι της Ανεξαρτησίας, της επανένωσης του Βιετνάμ

Vietnam Map, Βιετνάμ, pixabay

Με την πρώτη ματιά, η Σαϊγκόν ή η πόλη του Χο Τσι Μινχ, όπως είναι το επίσημο της όνομα, μοιάζει με μια χαοτική μεγαλούπολη που διαρκώς αλλάζει, με 13 εκατομμύρια κατοίκους και πάνω από 7 εκατομμύρια μηχανάκια. Σε αντίθεσημε την πρωτεύουσα, το Ανόι, με την όμορφη παλιά πόλη και τις λίμνες, να βρεις τη γοητεία στη Σαϊγκόν είναι λίγο πιο δύσκολο. Η Σαϊγκόν είναι μια πόλη που χρειάζεται μήνες ή ακόμα χρόνια εξερεύνησης. Τα όρια της πόλης φτάνουν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μέχρι σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα της Καμπότζης.

Με γρήγορο ρυθμό και τροφοδοτούμενο από τα καταστήματα ευρείας κατανάλωσης, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τον βιετναμέζικο καφέ, είναι η πόλη που είναι ζωντανή 24/7. Είναι η μεγαλύτερη πόλη του Βιετνάμ και θέτει τον πολιτιστικό και οικονομικό ρυθμό για τη χώρα. Κατά την άποψή μου, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να δοκιμάσετετις νόστιμες γεύσεις του Βιετνάμ όπως επίσης, και τη διεθνή κουζίνα.

Vietnamese Conical Hat Το “χωριό” των ξένων (Thao Dien) στο προάστιο 2 έχει γίνει ένα πολυπολιτισμικό κέντρο μαγειρικής και διασκέδασης που εντυπωσιάζει. Η έντονη νυχτερινή ζωή στο προάστιο 1 μετατρέπει το χάος της Σαϊγκόν σε μια ζωντανή σκηνή από rooftops με θέα που θυμίζει έντονα Νέα Υόρκη. Τα κρυμμένα κοκτέιλ μπαρ και οι μπυραρίες αφθονούν και το Cho Lon – Chinatown του Σαϊγκόν – δίνει μια άλλη οπτική στην πόλη.Οι ντόπιοι είναι πολύ φιλικοί, γελαστοί, πιστοί στο θεσμό της οικογένειας και οι πλειονότητα ακολουθάει τα τοπικά έθιμα.

Κώστας Συλλιγάρδος, Global Citizen English Academy, Βιετνάμ

  • Τι σου λείπει από την Ελλάδα

Εκτός από τα κλασσικά όπως η γλώσσα μας, ο ήλιος, η καθαρή ατμόσφαιρά με το μπλε του ουρανού, η μυρωδιά και το χρώμα της θάλασσας, οι γεύσεις και η ελληνική κουζίνα. Αυτό που μου λείπει κυρίως από την Ελλάδα είναι οι φίλοι μου, οι κουμπάροι μου και η ευρύτερη οικογένεια μου. Μετά από 8 χρόνια στο εξωτερικό κατάλαβα ότι κυρίως οι άνθρωποι μου λείπουν. Αν μπορούσα να τους πάρω μαζί μου, δεν θα είχα κανένα πρόβλημά να μείνω για πάντα εδώ.

Ακολουθούν μερικά βίντεο στο κάτω μέρος της σελίδας απο το κανάλι του Κώστα Συλλιγάρδου στο YouTube, όπως επίσης από την πόλη του Χο Τσι Μιν (Σαϊγκόν).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here