Έλληνες Εξωτερικού

Ανανίας Φεστέρης, υδραυλικός στην Ελβετία

Συνέντευξη που έδωσε στην δημοσιογράφο του Alpha TV Ελένη Λαζάρου για τα Σερραϊκά Νέα (02 Νοεμβρίου 2018)

St. Gallen (Σαιν Γκάλλεν)

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λιβαδοχώρι Σερρών. Μόλις τελείωσε το σχολείο έμαθε την τέχνη του υδραυλικού. Σε ηλικία 19 ετών αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο και ακολουθώντας ένα κύμα μετανάστευσης των Ελλήνων βρέθηκε στην Γερμανία. Εκεί έκανε πολλές δουλειές, ξαναπήγε σχολείο , ξαναπήρε πτυχίο και τελικά εργάστηκε ως υδραυλικός.

Στις αρχές του 2000 οι δουλειές έπεσαν έτσι πήρε την απόφαση να αναζητήσει μία καλύτερη τύχη στην Ελβετία. Μέσω αγγελιών βρήκε μία καλή δουλειά. Μετακόμισε λοιπόν στην Ελβετία και από τότε ζει και εργάζεται εκεί ως ελεύθερος επαγγελματίας και όποτε έχει χρόνο παίζει το μπουζούκι του που είναι το μεράκι του. Για τον Ανανία έμαθα μέσω ενός φίλου μου που δουλεύει στην Ελβετία και όταν μου έλεγε πως περνάει εκεί μου μετέφερε πως δεν υπάρχει έντονο ελληνικό στοιχείο αλλά υπάρχει ένας Έλληνας που παίζει καταπληκτικό μπουζούκι. Τον βρήκα και του ζήτησα να μας πεί για τα serraikanea.gr την ιστορία του

  • Πως είναι η ζωή στην Ελβετία;

Σπίτι δουλειά, δουλειά σπίτι. Εδώ στην Ελβετία έχει πάρα πολλή δουλειά, περισσότερη και από την Γερμανία . Στην άδεια μας βέβαια μπορούμε να περάσουμε ωραία.

St Moritz, Switzerland

  • Ισχύει πως οι μισθοί είναι καλοί; Για παράδειγμα τι μισθό παίρνει ένας υδραυλικος;

Ισχύει. Οι μισθοί είναι υψηλοί. Να σας δώσω να καταλάβετε ένας νεαρός υδραυλικός που τελειώνει τη σχολή που έχει διάρκεια 3 χρόνια στα 19 του θα πάρει 4100 φράγκα που είναι γύρω στα 3.900 ευρώ. Κια κάθε χρόνο το εισόδημά του θα αυξάνεται.

  • Υπάρχει ζήτηση για υδραυλικούς; Δηλαδή αν ένα νέος Έλληνας θελήσει να έρθει να δουλέψει θα βρει δουλειά;

Ζήτηση υπάρχει αλλά αν έρθει κάποιος από Ελλάδα θα έχει κάποια ζητήματα με το κράτος. Δηλαδή το ελληνικό πτυχίο δεν αναγνωρίζεται. Θα πρέπει να ξαναπάει σε σχολή, να περάσει εξετάσεις. Πάντως είναι βέβαιο πως εδώ όποιος έχει όρεξη για δουλειά, δουλεύει και αμείβεται.

  • Τα χρήματα αυτά εξασφαλίζουν μία καλή ποιότητα ζωής;

Το κόστος ζωής είναι κάπως ανώμαλο θα έλεγα σε σχέση με την Ελλάδα. Για παράδειγμα τα σπίτια είναι αρκετά ακριβά. Εγώ μένω σε ένα παλιό τριάρι και πληρώνω ενοίκιο 1220 ευρώ. Όσο για την διατροφή είναι και αυτή πανάκριβη. Στην πόλη Χουρ που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το προάστιο στο οποίο μένω υπάρχει ένα ελληνικό γυράδικο. Εκεί μία πίτα με γύρο κοστίζει 12 φράγκα δηλαδή 10 ευρώ! Αν πεινάς και θέλεις να φας 2-3 και ένα αναψυκτικό θα πρέπει να πληρώσεις περίπου 50 ευρώ. Στην Ζυρίχη πρόσφατα άνοιξαν και άλλα γυράδικα που πουλάνε την πίτα λίγο πιο φθηνά.

Ανανίας Φεστέρης, υδραυλικός στην Ελβετία

Proto Thema (Πρώτο Θέμα)

Πηγή: Ο Έλληνας υδραυλικός του Σεν Μόριτζ και οι «χρυσές» αμοιβές

Ποιος είναι ο συμπατριώτης από τις Σέρρες που «καθαρίζει» έως και 3.000 ευρώ τη μέρα, καλύπτοντας τις ανάγκες των πολυτελών σαλέ στο κορυφαίο χειμερινό θέρετρο της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και της οικογένειας Νιάρχου.

Switzerland (Ελβετία)

Το Σεν Μόριτζ είναι η επιτομή του χειμερινού προορισμού. Με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, τα θαυμάσια σαλέ, τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα πολυτελή καταστήματα, τα κομψά καφέ και εστιατόρια. Ένα «χρυσό» μυστικό κρυμμένο σε ένα λευκό βουνό, το οποίο τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει πάνω από ένα μέτρο χιόνι. Το Σεν Μόριτζ ήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα εξαιτίας του λαμπερού γάμου του Σταύρου Νιάρχου με την πρώην κυρία Αμπράμοβιτς, γκαλερίστα Ντάσα Ζούκοβα, γεγονός που ξύπνησε παλαιότερες μυθικές στιγμές από τη ζωή της οικογένειας Νιάρχου στο εμβληματικό θέρετρο χειμερινών σπορ. Λίγοι ωστόσο γνωρίζουν ότι μέσα σε αυτό το παραμυθένιο σκηνικό των Άλπεων, που θεωρείται δεύτερο σπίτι των πλουσίων και των διασημοτήτων και αριθμεί 5.400 κατοίκους, ζει και ένας δικός μας, ο Σερραίος Ανανίας Φεστέρης.

Είναι ο άνθρωπος – κλειδί για την εύρυθμη λειτουργία των υπερπολυτελών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και των εκατομμυρίων ευρώ σαλέ που φιλοξενούν κάθε χειμώνα την ανφάν- γκατέ του διεθνούς τζετ σετ. Είναι, αν όχι ο μοναδικός, σίγουρα ο πιο ικανός υδραυλικός στο Ελβετικό αυτό χωριό, ο οποίος πληρώνεται με αμοιβή γιατρού, καθώς χρεώνει 90 ευρώ την ώρα. Μάλιστα, μέσα σε μια καλή μέρα κι ανάλογα τη δουλειά που καλείται να φέρει εις πέρας, όπως αναφέρει ο ίδιος στο protothema.gr, μπορεί να βγει μεροκάματο που πλησιάζει τις 3.000 ευρώ. «Βέβαια, μην φανταστείτε ότι μας μένουν όλα τσέπη» θα πει γελώντας, εξηγώντας ότι «εδώ η εφορία σου παίρνει πάνω από τα μισά σε φόρους, από τη στιγμή που έχεις δικό σου μαγαζί όπως εγώ». Επιπλέον, προσθέτει, πως και το κόστος διαβίωσης είναι ιδιαίτερο ακριβό. «Το ενοίκιο για ένα σπίτι 100 τμ είναι από 2.000 ευρώ και άνω, χωρίς να υπολογίσεις ρεύματα, ίντερνετ κτλ. Στο σούπερ μάρκετ ένα κιλό χοιρινό κρέας θα το αγοράσεις 20 ευρώ και το μοσχάρι πάει από 50 έως 90 ευρώ το κιλό … περισσότερα

  • Υπάρχουν δηλαδή ελληνικά μαγαζιά;

Λίγα αλλά έχουν μεγάλη ζήτηση. Εδώ υπήρχαν κυρίως κεμπαμπτζίδικα που έχουν ανοίξει Τούρκοι, Σύροι ή Λιβανέζοι και οι Ελβετοί δεν τα προτιμούν. Αντίθετα επειδή λατρεύουν τον ελληνικό γύρο στο Ελληνικό γυράδικο βλέπεις τους Ελβετούς να σχηματίζουν ουρές δεκάδων μέτρων.

  • Παίζεις για σένα η για τους άλλους;

Παίζω μπουζούκι 37 χρόνια. Είναι η μεγάλη μου αγάπη! Με ευχαριστεί και με γαληνεύει. Παίζω μόνο παλιά ελληνικά λαικά τραγούδια. Μην με ρωτήσεις για τα καινούρια. Δεν ξέρω κανένα. Εδώ κοντά δεν έχει ταβέρνες. Έτσι μαζευόμαστε 2-3 φίλοι και τους παίζω. Σεν είναι ούτε χόμπι ούτε παρηγοριά. Το αγαπάω. Είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου.

  • Ποιο είναι το αγαπημένο σου;

Όλα τα παλιά. Μου αρέσει το “βρέχει φωτιά στη στράτα μου” ή το “βουνό”. Και πολλά άλλα

  • Τραγουδάς κιόλας;

Μόνο όταν είμαι μόνος μου. Δεν έχω τόσο καλή φωνή (χα χα γέλια).

  • Στο Λιβαδοχώρι έρχεσαι; Τι σου λείπει περισσότερο από τις Σέρρες; Το σκέφτεσαι να επιστρέψεις κάποια στιγμή;

Πέρυσι ήρθα. Φέτος όχι ακόμα. Όλα εξαρτώνται από την δουλειά. Από τις Σέρρες μου λείπει ο τρόπος ζωής. Αυτή η χαλαρότητα που έχουμε. Και ο αυθορμητισμός στις ανθρώπινες σχέσεις. Εκεί είναι όλα πιο ανθρώπινα. Αν ήμουν σίγουρος πως θα έβρισκα μία δουλειά ναι. Λείπω 33 ολόκληρα χρόνια. Αλλά δυστυχώς η Ελλάδα δεν προσφέρει τίποτα στα παιδιά της.

Πηγή: ΑΝΑΝΙΑΣ ΦΕΣΤΕΡΗΣ: Ένας Σερραίος υδραυλικός στην Ελβετία, μαγεύει με το μπουζούκι του! – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ελένη Λαζάρου, ρεπόρτερ και δημοσιογράφος, Alpha TV

Συνέντευξη με την Ελένη Λαζάρου, Alpha TV και Mega ChannelΗ Ελένη Λαζάρου γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1975 στις Σέρρες και σπούδασε δημοσιογραφία στο δημόσιο ΙΕΚ Σερρών στο τμήμα “Συντακτών και Ρεπόρτερς”. Ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία από μία αθλητική εφημερίδα των Σερρών και στη συνέχεια στο τηλεοπτικό σταθμό Δίκτυο TV, αρχικά ως ρεπόρτερ και αργότερα ως αρχισυντάκτρια του δελτίου ειδήσεων και παράλληλα παρουσίαζε την εκπομπή Ανασκόπηση των γεγονότων της εβδομάδας. Αργότερα εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο Mega Channel (ή Μεγάλο Κανάλι) της Αθήνας ενώ σήμερα εργάζεται ως δημοσιογράφος στον τηλεοπτικό σταθμό του Άλφα (Alpha TV). Δείτε επίσης: Ελένη Λαζάρου, ρεπόρτερ και δημοσιογράφος 

SerraikaNeaΤα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες. Ξεκινήσανε την ηλεκτρονική εφημερίδα τους τον Μάιο του 2013 και καταφέραν σ’ αυτή την περίοδο να εδραιωθούμε στην κορυφή της Σερραϊκής ενημέρωσης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here