Έλληνες ΕξωτερικούΣυνέντευξη με την Barbara Gkempiaou, Αιθιοπία, Santorini Greek Restaurant

Η Βαρβάρα Gkempiaou μένει μόνιμα στη Αιθιοπία που βρίσκεται στη βορειοανατολική Αφρική, η οποία είναι και η δεύτερη πατρίδα της από την καταγωγή του πατέρα της. Στο παρελθόν η Αιθιοπία ονομαζόταν Αβησσυνία, όπως επίσης δεν αποτέλεσε ποτέ αποικία κανενός κράτους και είναι η παλαιότερη ανεξάρτητη χώρα στην Αφρική. Μία χώρα με πλούσια ιστορία και μία από τις πλέον αρχαίες χώρες και με κάτοικους που ανήκουν σε διάφορες φυλές. Η Βαρβάρα επίσης είναι η ιδιοκτήτρια ενός ελληνικού εστιατορίου στην Αιθιοπία του Santorini Greek Restaurant. Να δούμε όπως και τι μας λέει η ίδια.

  • Πως βρέθηκες στην Αιθιοπία ;

Ονομάζομαι Bαρβαρα Gkempiaou η μητέρα μου είναι Ελληνίδα και ο πατέρας μου Αιθίοπας. Μεγάλωσα και σπούδασα στην όμορφη Ελλάδα. Βρέθηκα στην Αιθιοπία για πρώτη φορά μετά τον θάνατο του πατέρα μου, πριν από περίπου 15 χρόνια ανακαλύπτοντας στα προσωπικά του αντικείμενα έναν αδελφό του οποίου αγνοούσα την ύπαρξη του. Το σοκ ήταν μεγάλο!

Το χρώμα του δέρματος μου, η διαφορετικότητα μου, το μπούλινγκ (bullying) και η ρατσιστική συμπεριφορά που βίωσα στην πατρίδα την Ελλάδα, ήρθαν εδώ να σβηστούν.
Το πόδι μου ήταν με κάταγμα εκείνη την εποχή αλλά πήρα το σακίδιο της Ντόρας της εξερευνήτριας και ταξίδεψα για πρώτη φορά στην δεύτερη (!) πατρίδα μου για να βρω και να γνωρίσω τον άγνωστο αδελφό μου.

Η ανακάλυψη αυτή έφερε τα πάνω κάτω στην ζωή μου. Ήθελα να ταυτιστώ με την Αιθιοπία. Το χρώμα του δέρματος μου, η διαφορετικότητα μου, το μπούλινγκ (bullying) και η συμπεριφορά που βίωσα εν μέρει τα χρόνια εκείνα όπου δεν υπήρχαν μαύρα παιδιά στην πατρίδα την Ελλάδα, ήρθαν εδώ να σβηστούν. Και ενώ βρίσκομαι στην ηλικία άνω των 40, εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν μαύροι στην Ελλάδα εκτός από κάποιους ελάχιστους.

Συνέντευξη με την Βαρβάρα Gkempiaou, Αιθιοπία, Santorini Greek Restaurant

Είχα ανακαλύψει σε μια μόλις ημέρα την καινούργια μου χώρα, μια νέα οικογένεια και μία πλήρη αποδοχή. Δεν ήταν και λίγο ! Κατά την διάρκεια και έπειτα των ταξιδιών μου, σπούδαζα στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανα στην ιατρική σχολή το μεταπτυχιακό μου, στην διεθνή ιατρική και διαχείριση κρίσεων υγείας και παράλληλα εργαζόμουν εθελοντικά σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς, σε προγράμματα προαγωγής της υγείας και αναπτυξιακών έργων, οπότε άρχισα και να πραγματοποιώ συχνά ταξίδια για τον λόγο αυτό και να συνδέομαι κιόλας με τον αδερφό μου, την οικογένεια, τους Αιθίοπες, την κουλτούρα και τον πολιτισμό.

Περιμένοντας από την άλλη μεριά να γυρίσω με ανυπομονησία στην Ελλάδα για να περιγράψω τα δεδομένα για κάποια χρόνια, για να πω την μαύρη αλήθεια, δεν ξέρω που ακριβώς ζούσα, μοιράζοντας τον μισό χρόνο του έτους Ελλάδα – Αιθιοπία. Και αυτό με κούρασε. Και έτσι κάποια στιγμή και ενώ εργαζόμουν πλέον στο πανεπιστήμιο ΕΚΠΑ (Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) παραιτήθηκα για να γυρίσω και ζήσω στην Αιθιοπία. Η χαρά μου ήταν μεγάλη μιας και ενώ άφηνα την κόρη μου που σπούδαζε στο πανεπιστήμιο, αδέλφια και φίλους, είχα μαζί μου τα δυο μικρότερα παιδιά μου τον Ανδρέα και τον Νώε και τον αδελφό μου τον Φίλιππο.

Βαρβάρα Gkempiaou, Αιθιοπία, Santorini Greek Restaurant

Συμπληρωματικά οργάνωσα στα πλαίσια της εργασίας μου στο πανεπιστήμιο εκπαιδευτικά ταξίδια με συμμέτοχη μεταπτυχιακών φοιτητών της ιατρικής, ιατρών και καθηγητών στην Τανζανία και την Αιθιοπία και αυτό με βοήθησε στο να κατανοήσω καλύτερα την άλλη ιατρική των κρίσεων, των μονίμων κρίσεων που αποτελούν πλέον καθεστώς στο οποίο οι συνάδελφοι Αφρικανοί αντιμετωπίζουν ως καθημερινότητα.

Συνέντευξη με την Βαρβάρα Gkempiaou, Αιθιοπία
Βαρβάρα Gkempiaou, the Ifakara-based Tanzanian Training Centre for International Health (TTCIH)

Πλάκα πλάκα ποτέ δεν είδα απεργία σε νοσοκομείο ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για καλύτερες συνθήκες εργασίας ή αύξηση στους μισθούς (ιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο να παίρνει 300 ευρώ και ούτε το μήνα, εκείνο τον καιρό). Αυτό που υπάρχει εδώ, η συμπόνια προς στον συνάνθρωπο, η κοινωνική ευθύνη του πολίτη που δεν περιμένει από το κράτος, συμμετέχει στο κράτος και κατανοεί τις συνθήκες. Φυσικά και αποζητείται η αλλαγή, η καλυτέρευση των συνθηκών στην οποία συνετέλεσε η απάντηση του Αιθιοπικού λαού στα δύο συνεχόμενα State of Emergency των τελευταίον δύο ετών.

Σύμφωνα με την wikipedia: Υποσαχάρια Αφρική
Για όσους δεν γνωρίζουν Υποσαχάρια Αφρική είναι γεωγραφικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το τμήμα της αφρικανικής ηπείρου που εκτείνεται νότια από την Σαχάρα, ή τις χώρες της Αφρικής που βρίσκονται πλήρως ή εν μέρει νοτίως της Σαχάρας. Χρησιμοποιείται αντιθετικά με τον όρο Βόρεια Αφρική, που λογίζεται ως μέρος του Αραβικού κόσμου.
επιμελητηρίου της Αιθιοπίας και του ΣΕΒ
Φωτογραφία από τον σύνδεσμο επιχειρήσεων και βιομηχανιών της Ελλάδος

ΑιθιοπίαΈνας νέος άνεμος με την σφραγίδα των ανθρώπινων αξιών της ελευθερίας του λόγου έχει φυσήξει στην Αιθιοπία για τα καλά και ναι έχουμε ηγέτη έναν λαμπρό νέο πρωθυπουργό που έχει την στήριξη του Αιθιοπικού λαού και ελπίζω πλέον σε ένα σταθερό κλίμα που θα φέρει μεγάλη ανάπτυξη όχι μόνο στην Αιθιοπία αλλά και κατ’ επέκταση σε όλο το κέρας της Αφρικής το οποίο έχει τους χαμηλότερους δείκτες ανάπτυξης της Υποσαχάριας Αφρικής.

Η πολιτική σταθερότητα είναι το κλειδί για κάθε οικονομία και μόλις τα τελευταία δύο χρόνια βλέπουμε επιχειρηματικές αποστολές να καταφθάνουν διεθνώς στην Αιθιοπία για B2B (Business-to-business).

Η Ελλάδα πραγματοποίησε δύο μέσα στον τελευταίο χρόνο και τρεις επισκέψεις υφυπουργών – υπουργού εξωτερικών στην Αιθιοπία. Για πρώτη φορά στην ιστορία υπογράφηκε συνεργασία μεταξύ του εμπορικού επιμελητηρίου της Αιθιοπίας και του ΣΕΒ (σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών της Ελλάδας).

  • Εθνικό Θέατρο Αιθιοπίας και παράσταση στο Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού

Εθνικής Θεάτρου Αιθιοπίας "ο ξυπόλητος Σωκράτης"
Εθνικής Θεάτρου Αιθιοπίας “ο ξυπόλητος Σωκράτης”, στο Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού

Ο πρέσβης της Ελλάδος που βρίσκεται τώρα στην Αιθιοπία Νικόλαος Πατακιάς και η σύζυγος του Σοφία Τσαντζάλου, δίνουν έναν καθημερινό αγώνα για την ενίσχυση των ιστορικών δεσμών των δύο χωρών. Στα πλαίσια αυτά κατάφερε να φέρει την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου Αιθιοπίας “ο ξυπόλητος Σωκράτης”, στο Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού, όπου πρώτη φορά ανέβηκε στο Ηρώδειο παράσταση Εθνικού Θεάτρου της Αφρικής, στους δύσκολους καιρούς της ξενοφοβίας και του μεγαλυτέρου μεταναστευτικού μεταπολεμικού κύματος, με την βοήθεια αρκετών χορηγών που οι περισσότεροι είχαν σχέσεις με την Αιθιοπία και συνδέονταν με αυτήν η παράσταση πήρε σάρκα και οστά. Το φεστιβάλ Αθηνών μας υποστήριξε σε κάθε βήμα και πιο συγκεκριμένα η κυρία Καίτη Βαβαλέα – η βασίλισσα του Ηρωδείου, ήταν και για αυτούς μια ξεχωριστή παράσταση.

Ανέλαβα χρέη παραγωγής της παράστασης αυτής και βοηθού σκηνοθέτη (λόγοι ανωτέρας βίας) για πρώτη φορά στην ζωή μου στην πατρίδα μου την Ελλάδα, με πατριώτες Αιθίοπες ηθοποιούς, σε ένα έργο που διαπραγματεύεται τις πανανθρώπινες αξίες για τις οποίες και οι δύο αυτοί λαοί, ο καθένας από την πλευρά του, αγωνίζονται να την αποκτήσουν 2.500 χιλιάδες χρόνια μετά !

Ηρώδειο παράσταση Εθνικού Θεάτρου της Αφρικής
Ηρώδειο παράσταση Εθνικού Θεάτρου της Αφρικής

Μεγάλη τιμή για μένα μπορώ να πω που βρέθηκα σε αυτήν την συγκυρία και με έκανε να ανακαλύψω μέσα από το έργο, την υποκρισία αυτόν που προδίδουν τις αξίες για προσωπικούς σκοπούς. Το έργο αυτό συμμετείχε ως πολιτιστικό όπλο στην πολιτική μεταρρύθμιση της χώρας και αυτήν την στιγμή γίνεται περιοδεία του εθνικού θεάτρου για την ειρήνη και την ενότητα του Αιθιοπικού λαού σε όλη την Αιθιοπία.

Εθνικό Θέατρο Αιθιοπίας και παράσταση στο Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού

Για τους Αιθίοπες ηθοποιούς ήταν ένα όνειρο το οποίο ήταν άπιαστο, στην σφαίρα τις φαντασίας τους, όταν πραγματοποιούσαν τις θεατρικές τους σπουδές και διδάσκονταν αρχαίο ελληνικό θέατρο, μαθαίνοντας για το Ηρώδειο το οποίο ακόμη και σήμερα βρίσκεται σε λειτουργία. Η ιδέα του να παίξουν μέσα σε αυτό και μάλιστα “Σωκράτη” ήταν μοναδική.

Οι περισσότεροι ηθοποιοί ήταν αγωνιστές του δίκαιου αγώνα που έδινε ο Αιθιοπικός λαός ενάντια στην αδικία. Ήταν επαναστάτες με όπλο την τέχνη και τον λόγο του Σωκράτη. Ξυπόλητοι Socrates που έφυγαν από την Αιθιοπία για να επιστρέψουν και πάλι τον Σωκράτη στην χώρα του την Ελλάδα και να τον φέρουν πίσω στην πατρίδα την Αιθιοπία φορώντας του τα παπούτσια αυτά με τα οποία θα μπορέσουν να περπατήσουν τους αγώνες τους με αυτοπεποίθηση.

Όταν επέστρεψαν όλοι – πολλοί πικρόχολοι και κακεντρεχείς και εναντίον αυτής τις λαμπρής πολιτισμικής ανταλλαγής, έλεγαν ότι δεν θα γύριζαν στην Αιθιοπία – 22 ηθοποιοί περίπου, τους υποδέχτηκαν στην Αιθιοπία σαν ήρωες.

Μαζί με τον Debebe Eshetu στο μουσείο της Ακρόπολης
Φωτογραφία με τον Debebe Eshetu από το μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο επισκέφτηκε όλη η αποστολή από την Αιθιοπία. Μαζί στην φωτογραφία η κόρη της Βαρβάρας, βοηθός και μακιγιέρ τις παράστασης του Σωκράτη, Ναταλία Ηρειώτη Gkempiaou και μαζί και ο ηθοποιός Othelo Assefa Zerihoun από την Αιθιοπία επίσης.

Δεύτερος στόχος μας είναι το έργο της Ανδρομέδας βασισμένο στον ελληνικό μύθο, το οποίο πραγματεύεται την θέση της γυναίκας και των δικαιωμάτων της με σενάριο γραμμένο από Αιθίοπα σεναριογράφο τον Tariku Eshetu και σκηνοθεσία την Rahel Teshome και τον Debebe Eshetu, πρόεδρο και ιδρυτή της Ένωσις Αφρικανών Ηθοποιών και πρόεδρο του νέου συντάγματος για την ειρήνη.

Συγκεκριμένα ο Debebe Eshetu πέρασε δυο χρόνια στις Αιθιοπικές φυλακές ως πολιτικός κρατούμενος με την κατηγορία τις διακινήσεις της ελευθερίας του λόγου, ένας σύγχρονος Σωκράτης που επιτέλους δικαιώθηκε και σήμερα βρίσκεται στην θέση του προέδρου του νέου συντάγματος για την ειρήνη και την ενότητα.

Εθνικό Θέατρο Αιθιοπίας
Φωτογραφία από το back stage του Ηρώδειου (Ωδείο Ηρώδου του Αττικού) μετά το τέλος της παράστασης.

Η παράσταση αυτή έβαλε ξανά το Εθνικό Θέατρο στο παιχνίδι μετά από χρόνια αφάνειας. Με την συνεργασία του κυρίου Κουτσουρέλη πρόεδρου του ελληνικού ITI (International Theater Institute) άνοιξε ο δρόμος για την επαναλειτουργία του Αιθιοπικού ITI (International Theater Institute).

Τα εκπαιδευτήρια Πλάτωνα χορήγησαν υποτροφία στο Ethiopian National Theater σε νέο Αιθίοπα ηθοποιό για θεατρικές σπουδές στην Ελλάδα και το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας με τον κύριο Στάθη Λιβαθινό άνοιξε τις πόρτες συνεργασίας μεταξύ των δυο εθνικών θεάτρων. Για την επαναλειτουργία του Αιθιοπικού ITI (International Theater Institute), το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συμμετείχε στην οργάνωση του πρώτου Work Shop για το αφρικανικό θέατρο.

Εθνικό Θέατρο Αιθιοπίας και παράσταση στο Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού

1. Στην πρώτη φωτογραφία από αριστερά, από τα Εκπαιδευτήρια Ο Πλάτων στην Αθήνα, με την βοήθεια της Lelettas Selassie.
2. Στην δεύτερη φωτογραφία (μεσαία) από το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των τεχνών του θεάτρου), με τον πρόεδρο του Ελληνικού ITI (International Theater Institute), Κουτσουρέλη Εμμανουήλ.
3. Και στην τρίτη φωτογραφία (δεξιά) από την επίσκεψη στο ίδρυμα του αείμνηστου Ανδρέα Λεντάκη που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας. Το συγγραφικό του έργο αριθμεί περισσότερα από 30 βιβλία.

  • Μπορείς να μας πεις μερικά πράγματα για το εστιατόριο Santorini GREEK Restaurant, την κουζίνα του, το μενού κλπ.

εστιατόριο Santorini GREEK Restaurant
Santorini GREEK Restaurant

Το Santorini Greek Restaurant είναι μία οικογενειακή επιχείρηση και για την ακρίβεια δεν είναι εστιατόριο με την τυπική έννοια του όρου, αλλά ένας χώρος όπου οι πελάτες γίνονται φίλοι. Είναι το σπίτι της γιαγιάς, όπου θα κάτσεις να φας, θα πιεις και θα περάσεις τον χρόνο σου συζητώντας μαζί μας, αλλά και με το διπλανό τραπέζι.

Αιθιοπία, Santorini Greek Restaurant
Erasmous στην Αφρική: Τα αδέρφια Μαραγκού (Κωνσταντίνος και Μαριλένα Μαραγκού), δίνουν training session σε νέους trainers για την ανάπτηξη του Erasmous στην Αφρική με το πρόγραμμα Hug Afrika, Αιθιοπία, Santorini Greek Restaurant

Μεγαλώσαμε μέσα στην κουζίνα, μιας και ο πατέρας μου είχε το πρώτο Αιθιοπικό εστιατόριο στην Ελλάδα και η μητέρα μου ουζερί και είχαμε multi μαγειρική. Ξαδέλφια, θείοι και θείες ασχολούνται με την εστίαση οπότε για εμάς δεν είναι επάγγελμα αλλά τρόπος ζωής.

Το μενού αλλάζει με προσθήκες που θέλουν οι πελάτες κάθε έξι μήνες. Έχουμε μενού μικρό που αυτό εγγυάται ότι τα φαγητά μας είναι φρέσκα λόγω των πολλών διακοπών ρεύματος. Ελληνικά προϊόντα βρίσκουμε στο ελληνικό σούπερ μάρκετ Μπάμπης. Πολλές φορές φτιάχνουμε εμείς την φέτα και το γιαούρτι και φυσικά ως γνήσιοι Έλληνες (χα χα) κερνάμε ουζάκι και μεζεδάκια στους πελάτες μας.

Η ελληνική κουζίνα είναι απλή και την έχω εξελίξει όσον αφορά στην μαγειρική ελαχίστων πόρων όταν έχουμε έλλειψη υλικών. Όταν έχουμε έλλειψη ρεύματος φτιάχνουμε τον μουσακά στα κάρβουνα (χα χα). Πέρα από την εμπειρία που είχαμε ως συνεταίροι στην Ελλάδα σε εστιατόριο, παρακολούθησα και την σχολή μαγειρικής του Δρίσκα.

Αιθιοπία, Santorini Greek Restaurant
Αιθιοπία, Santorini Greek Restaurant
Μαθαίνουμε συρτάκι τους πελάτες μας, συζητάμε για τους Έλληνες φιλοσόφους, την μυθολογία, την ποίηση, το τραγούδι, σπάμε και γύψινα πιάτα που και που.
Μου αρέσει η κουζίνα, είναι ο φυσικός μου χώρος και η μαγειρική με ξεκουράζει, αν και ασχολούμαι με αυτήν μόνο δυο φορές την εβδομάδα. Στο Santorini Greek Restaurant γίνονται εκδηλώσεις / meetings στα οποία συμμετέχουμε, όπως τώρα τελευταία η προσπάθεια για την ανάπτυξη του Erasmus στην Αιθιοπία από μια μικρή ομάδα Ελλήνων την Hug Africa ή την συμμετοχή μας στην υποστήριξη ως μέρος κοινωνικής εταιρικής ευθύνης στο Diplomatic Bazzar με σκοπό την ενίσχυση τοπικών μη κυβερνητικών οργανισμών, meetings για την ανάπτυξη projects κτλ.

Αιθιοπία, Santorini Greek Restaurant
ERASMUS student and Alumni Alliance, Αιθιοπία, Santorini Greek Restaurant

Μαθαίνουμε συρτάκι τους πελάτες μας, και συζητάμε για τον ελληνικό πολιτισμό, την δημοκρατία, τους Έλληνες φιλοσόφους, την μυθολογία, την ποίηση, το τραγούδι, σπάμε και γύψινα πιάτα που και που. Στο μαγαζί έρχονται από όλες τις εθνικότητες, και θα έλεγα ότι είναι ένα επάγγελμα για να βγάλεις τα προς το ζην, με τον τρόπο που εμείς το δουλεύουμε και όχι για να βγάλουμε χρήματα.

Είναι μεράκι και ο τρόπος που το φτιάξαμε δίνει μια ελληνική νότα στην πρωτεύουσα της Αφρικής. Προτείνω δαγκωτό το χαλούμι, την φάβα, το σουβλάκι και τα παϊδάκια. Ο μουσακάς είναι τέλειος, απλά εγώ δεν το τρώω και όσο για το τζατζίκι με την πίτα μας, απλά τα σπάει. Γλυκό sorry δεν θα πάρετε παρά μονάχα εάν έχω κέφια, αλλά θα πιείτε ελληνικό καφέ μπας και δούμε σε αυτόν τι μέλλει γενέσθαι. Άμα τα πετύχετε έχουμε και φονικά τηγανόψωμα, κρεατοπιτάκια, σπανακοπιτάκια, τυροπιτάκια και κοτοπιτάκια yiami.

Συνέχεια της ανάρτησης ………… Βαρβάρα Gkempiaou, διαδρομή των 225 χιλιομέτρων μέσα σε 7 μέρες στην Αιθιοπία

Συνέντευξη με την Βαρβάρα Gkempiaou, Αιθιοπία, Santorini Greek Restaurant

Ακολουθούν και μερικά βίντεο παρακάτω στο κάτω μέρος της σελίδας από την παράσταση “ο ξυπόλητος Σωκράτης” στο Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού, από το “We Hug Africa” και ένα travel βίντεο από την Αιθιοπία.

3 COMMENTS

  1. Πολύ ωραία συνέντευξη. Θα πρέπει να πάμε μια βόλτα στην Αιθιοπία κάποια στιγμή να δούμε και αυτά τα μέρη. Ευχαριστούμε Βαρβάρα και ευχόμαστε στο μέλλον να ξαναδούμε το θέατρο της Αιθιοπίας στην Αθήνα ξανά.

  2. Που ακριβώς το έχεις το εστιατόριο Βαρβάρα? Γράψε λίγο και την τοποθεσία.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here