Έλληνες Εξωτερικού

Οι Έλληνες του Βερολίνου της Γερμανίας, Greek Berliners

Greek Berliners® οι 'Ελληνες του Βερολίνου της Γερμανίας

Οι Greek Berliners® είναι η μεγαλύτερη κοινότητα Ελλήνων και ομογενών στο Βερολίνο, με 20.000+ μέλη στο Facebook Group Greek-Berliners®.

Μία ομάδα επαγγελματιών και διαδικτυακών εμπειρογνωμόνων που εργάζονται καθημερινά για την περαιτέρω ανάπτυξη των Ελλήνων του Βερολίνου. Ιδρύθηκαν το 2011 από έναν Έλληνα καλλιτέχνη που είχε μετακομίσει στο Βερολίνο και ήθελε να προωθήσει την τέχνη του, επικοινωνώντας με το δίκτυο φίλων του στο Βερολίνο και γρήγορα εξελίχθηκε στην πιο σημαντική online κοινότητα των Ελλήνων του Βερολίνου, βοηθώντας ο ένας τον άλλον με πληροφορίες και συμβουλές. Χάρη στα μέλη της, έχει εξελιχθεί σε ιδανικό μέρος για να συναντήσει κάποιος άλλους Έλληνες εδώ στην πόλη.

  • Πείτε μας για τους Greek Berliners® για την σελίδα σας και το δημοφιλές γκρουπ στο facebook

Greek Berliners® οι 'Ελληνες του Βερολίνου της Γερμανίας

Οι Greek-Berliners® ξεκίνησαν το 2011 µε ένα γκρουπ ιδιωτικής πρωτοβουλίας του σκηνοθέτη κ. Τζίτζη. Ως κάτοικος του Βερολίνου τον κύκλο γνωριµιών του σε αυτό το γκρουπ. Άµεσα η µορφή του, της οµάδας άλλαξε. Αρκετός κόσµος ακολούθησε το γκρουπ εξελίσσοντας το χώρο σε µια πλατφόρµα ψηφιακής επικοινωνίας. Απέκτησε κοινωνικό χαρακτήρα, αλληλοβοήθειας, υποστήριξης και καθοδήγησης των ελληνόφωνων και όχι µόνο Ελλήνων µεταναστών στη πόλη του Βερολίνου, ενώ ταυτόχρονα έδινε τη δυνατότητα προηγούµενης ενηµέρωσης για καλύτερη προετοιµασία. Η άµεση επικοινωνία µε ήδη ελληνόφωνες κατοίκους, καθώς επίσης και η εύρεση κοινωνικών επαφών κοινής γλωσσικής ρίζας, προσέφερε µια ανακούφιση.

Greek Berliners, οι 'Ελληνες του Βερολίνου της Γερμανίας

Η αποχαιρετιστήρια δηµοσίευση του κ. Τζίτζη ως διαχειριστή του γκρουπ έγινε τη 1η Οκτωβρίου 2019. Την συγκεκριµένη ηµεροµηνία την έχουµε σηµειώσει στη σελίδα µας ως milestone και αποτελεί κοµβικό σηµείο της πορείας της οµάδας. Κριτήριο της επιλογής µας από το κ. Τζίτζη, ήταν να οργανώσουµε την οµάδα, µε την εδώ και 20 χρόνια επαγγελµατική µας γνώση της διαδικτυακής λειτουργίας και των social media και να προστατεύσουµε το σκοπό ύπαρξής της οµάδας, γνωρίζοντας την φυσικά και οι ίδιοι ως µέλη από το 2011. Αρκετοί στόχοι έχουν εκπληρωθεί, ένας εκ των οποίων είναι η ιστοσελίδα µας (www.greekberliners.com), µε τα δηµόσια ορατά βοηθητικά άρθρα για όσους δεν έχουν Facebook. H λειτουργία του γκρουπ συνεχίζεται µε στόχο την βοήθεια σε θέµατα των Ελλήνων, Ελληνόφωνων που σχετίζονται µε το Βερολίνο. Πλέον υπάρχει και η επικυρωµένη από τη Facebook σελίδα διαχείρισης GroupAdmin GreekBerliners®, για καθηµερινή ολοήµερη υποστήριξη µε γραπτή επικοινωνία και φυσικά η τηλεφωνική µας γραµµή.

Greek Berliners® οι 'Ελληνες του Βερολίνου της Γερμανίας
Φωτογραφία από εκδήλωση των Greek-Berliners για την Τσικνοπέμπτη 2020

Παρέχεται δωρεάν βοήθεια µετάφρασης µηνυµάτων για όσους έχουν δυσκολία στη γραπτή επικοινωνία στον ιδιωτικό χώρο επικοινωνίας και καθοδήγηση σε πιο ευαίσθητα θέµατα, υπηρεσία που έχει µεγάλη αποδοχή από το κόσµο αφού λαµβάνουµε πολλά θετικά σχόλια. Γνωρίζουµε τη σηµαντικότητα της προστασίας του απορρήτου και η κόσµια γραπτή επικοινωνία, είναι προϋπόθεση για κοινωνική συµπεριφορά αλληλοϋποστήριξης. Αυτό διαφυλάσσουµε πρωτίστως, µε προσοχή πάντα για σωστή ενηµέρωση.

Είµαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες και µε µεγάλη µας χαρά συνεργαζόµαστε από τον Οκτώβριο µε την εταιρία Νεα Αρχή, το πρώτο κέντρο γενικής συµβουλευτικής στο Βερολίνο. Προχωράµε µαζί, µε επαγγελµατισµό και αφοσίωση στους στόχους µας και µε κοινή κινητήριο δύναµη την αγάπη για αυτό που κάνουµε και τους συνανθρώπους µας.

Χάρτης του Βερολίνου της Γερμανίας από την Google

  • Πείτε μας λίγα λόγια για το Βερολίνο, οι άνθρωποι, η ζωή εκεί κλπ.

Berlin (Βερολίνο), Germany Γερμανία

Berlin (Βερολίνο), Germany Γερμανία

Το Βερολίνο είναι αναµφισβήτητα µια πόλη διαφορετική που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί. Είναι µια πόλη µε πράσινο µε κοινωνική ευαισθησία και σηµασία στη παροχή καλής ποιότητας ζωής στους κατοίκους της. Κάθε γειτονιά έχει πάρκο, άνετα πεζοδρόµια και η αστική συγκοινωνία της πόλης είναι από τις πλέον γνωστές για τη καλή συνδεσιµότητά της. Το κόστος διαβίωσης, όπως µετακίνηση, αναλώσιµα της καθηµερινότητας ακόµα και η απλή έξοδος για φαγητό είναι από αξιοζήλευτα οικονοµικό σε σχέση µε άλλες µεγάλες πόλεις. Εξαίρεση αποτελούν τα ενοίκια, όπως δυστυχώς συµβαίνει και σε άλλες µεγάλες πρωτεύουσες.


Berlin (Βερολίνο)Η πολυπολιτισµική της πόλης αύρα βρίσκεται σε κάθε γειτονιά προσφέροντας εναλλασσόµενες εικόνες. Οι επιλογές διασκέδασης διαφέρουν, ανάλογα µε την περιοχή και µε την ιδιοµορφία των κατοίκων της.

Berlin (Βερολίνο), Germany Γερμανία

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι θα βρείτε αυθεντικά µαγαζιά από ιδιοκτήτες διαφόρων εθνικοτήτων (Ιταλικά, Ισπανικά, Ασιατικά, Ελληνικά, Ρωσικά, Αφρικανικά κ.α.), όπως και φαγητό φτιαγµένο µε αυθεντικό τρόπο ή σε εξευρωπαϊσµένη εκδοχή. Στο Βερολίνο τα καλλιτεχνικά δρώµενα από µόνα τους µπορούν να γεµίσουν τη καθηµερινότητα του κόσµου. Θα βρείτε πολλές εκδηλώσεις δωρεάν ή µε ελάχιστη συνδροµή από κοινωφελείς οργανισµούς όλων των εθνικοτήτων-κατοίκων της πόλης. Η πολιτιστική ατζέντα του Βερολίνου συµπεριλαµβάνει µεγάλα σχήµατα που µέσα σε µία σεζόν δύσκολα ένα µέσο εισόδηµα θα καταφέρει να ακολουθήσει.


Greek Berliners

Freiburg im Breisgau

Είναι µια πόλη επίπεδη που ευνοεί την µετακίνησε τα ποδήλατα που την κατακλύζουν ειδικά τους µήνες µε καλό καιρό και η υποδοµή της στους δρόµους προσφέρει εξαιρετική ασφάλεια.

Ένα τουρ µε ποδήλατο είναι “must do” στο Βερολίνο, µια και κάθε λίγο κάτι θα ανακαλύπτεις και θα θέλεις να σταµατήσεις όπως εναλλακτικές γειτονιές, υπαίθριες αγορές και ιδιαίτερα µαγαζιά. Μία επίσκεψη στο Βερολίνο είναι µια περιπέτεια αισθήσεων για όλα τα γούστα!

  • Θα θέλαμε να ακούσουμε για τους Έλληνες του Βερολίνου, με τι ασχολούνται και πόσο αναπτυγμένο είναι το ελληνικό στοιχείο εκεί;

Berlin (Βερολίνο), Germany Γερμανία

Οι Έλληνες του Βερολίνου όπως το έχουµε προσδιορίσει εδώ και 9 χρόνια διαφοροποιούνται σε 2 κατηγορίες. Οι Έλληνες 2ης γενιάς και οι νέα έντονη µεταναστευτική γενιά του 2011.

Berlin (Βερολίνο), Germany Γερμανία
Χαρακτηριστική φωτογραφία από το MauerPark γνωστό πάρκο με υπαίθρια αγορά και πληθώρα μουσικών που παρουσιάζουν την δουλειά τους. Τέχνη και δημιουργικότητα με τη γνωστό θέατρο με το Καραόκε σόου που μαζεύει χιλιάδες κόσμο κάθε φορά!

Οι παλαιότερης γενιάς Έλληνες έχουν ενσωµατωθεί πλήρως, απολαµβάνοντας τις ποικιλοµορφία της, ενώ οι νεότεροι χρειάζονται ένα διάστηµα προσαρµογής. Κοινό σηµείο αναφοράς των Ελλήνων του Βερολίνου είναι η Ελληνική Κοινότητα, η οποία επιτελεί σηµαντικό κοινωφελές έργο, συντηρεί τις παραδόσεις µας και στεγάζεται στην Ελληνική Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Πολλοί άλλοι φορείς δραστηριοποιούνται µε την υποστήριξη της Ελληνικής Κοινότητας, όπως χορευτικοί σύλλογοι παραδοσιακών χωρών, σύλλογοι αθλητικών δραστηριοτήτων και φορείς κοινωνικής υποστήριξης. Φυσικά δε ξεχνάµε τη Πρεσβεία µας και το έργο του πολιτιστικού τµήµατός της, σε συνεργασία µε πληθώρα συλλόγων διαφορετικών τοµέων, όπως επιστηµών, λογοτεχνίας κτλ. Οι Έλληνες είναι διάσπαρτοι στη πόλη, αλλά κατά κάποιο τρόπο καταφέρνουν να «βρίσκονται παντού» όπως χαρακτηριστικά λέµε καµιά φορά! Μεγάλος αριθµός οικογενειών, µένουν κοντά στο Ελληνικό σχολείο, ενώ οι καλλιτέχνες έχουν τις δικές τους περιοχές που τους εµπνέουν ανάλογα το είδος της δραστηριότητάς τους.

Greek salad or horiatiki salad is a salad in Greek cuisine

Πληθώρα ελληνικών εστιατορίων θα συναντήσει κάποιος σε κάθε περιοχή. Η αγάπη για τη µεσογειακή κουζίνα δε λείπει και φυσικά µία συνηθισµένη επιλογή εξόδου για τους Έλληνες είναι ένα από αυτά τα εστιατόρια, για να «νιώσουν σαν το σπίτι τους». Η κύρια απασχόληση πολλών Ελλήνων βασίζεται στην ευχέρεια που έχουν µε τη γλώσσα. Εάν έρθει κάποιος χωρίς γνώση αυτής, αναγκαστικά απευθύνεται για εργασία σε ελληνόφωνο περιβάλλον «για ασφάλεια».

Αυτό οδηγεί πολλές φορές σε δυσάρεστα αποτελέσµατα για τον εργοδότη και τον εργαζόµενο, µια και το κριτήριο πρόσληψης δεν είναι η γνώση και ικανότητα του εργαζόµενου, αλλά η ανάγκη που οδηγεί σε υποχώρηση και συµβιβασµό. Η προσφορά και ζήτηση εργασίας στο τοµέα της εστίασης είναι από τις βασικές δηµοσιεύσεις των µελών που στέλνουν για να βγουν στο γκρουπ. Αποδεδειγµένα δε λειτουργεί, αλλά εξυπηρετεί µια άµεση πρώτη κάλυψη αναγκών διαβίωσης των νέων µεταναστών.

Υπάρχει επίσης η κατηγορία όσων έρχονται µετά από προηγούµενη βραχυπρόθεσµη επίσκεψη και προετοιµασία, ή Έλληνες που ήδη τους έχει γίνει κάποια προσφορά εργασίας καθώς και οι άνθρωποι που απλά αναζητούν µία καινούρια αρχή σε κοντινούς προορισµούς µε ελληνικό στοιχείο. Είναι γνωστό ότι το Βερολίνο αποτελεί µία από τις πρώτες επιλογές των Ελλήνων.

  • Επειδή μας αρέσουν τα ταξίδια θα θέλαμε να μας περιγράψετε μερικά από τα όμορφα τοπία από την Γερμανία και το Βερολίνο

Συνέντευξη με τον Σπύρο Ασπιώτη, Γερμανία

Στο Βερολίνο τα τοπία είναι ιδιαίτερα. Η πόλη είναι ένα κέντρο τέχνης, εφευρετικότητας και δηµιουργίας. Τοπία µπορούν να χαρακτηριστούν τα κτίριά της, τα πολύ όµορφα σχεδιασµένα πάρκα της ακόµα και οι πιο ανέµελες περιοχές όπου η αφάνταστη δηµιουργικότητα των κατοίκων των περιοχών αυτών, τις καθιστά εκθέµατα που αναφέρονται σε τουριστικούς οδηγούς.

Όµορφο τοπία και ιδιαίτερα γαλήνιο και µαγευτικό είναι ο ποταµός Σπρέε (φωτογραφία δεξιά) που διασχίζει τη πόλη και µε τα κανάλια του, ξαφνιάζει ευχάριστα µε την ήρεµη παρουσία του. Τα πάρκα και ιδιαίτερα το γνωστό Tiergarden που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης, θυµίζουν µια βόλτα άλλης εποχής. Όµορφα µαγαζιά και γειτονιές ξεπροβάλλουν παντού ακόµα και στις καµάρες κάτω από τις γραµµές του τρένου.

Hamburg (Αμβούργο)Η οµορφιά έχει πολλά πρόσωπα και το Βερολίνο αµέτρητα. Μία επίσκεψη στη πόλη είναι µια πρόκληση που θα καταφέρει να ικανοποιήσει πολλούς! Για τη Γερµανία δε θα θέλαµε να αναφερθούµε γιατί η γνώση µας δεν είναι ολοκληρωµένη, δε συµπεριλαµβάνει όλες τις περιοχές ή έστω αντιπροσωπευτικές εικόνες και εµπειρίες.

Bavaria, Berchtesgaden

Ο Νότος σίγουρα µε τις επιβλητικές Άλπεις είναι κάτι πολύ διαφορετικός, όπως και το Αµβούργο µε το λιµάνι του (φωτογραφία αριστερά) και τη βόρεια θάλασσα µε την άγρια οµορφιά της. Το Βερολίνο απ’ όσο έχουµε ταξιδέψει στη Γερµανία αποτελεί κάτι το εντελώς διαφορετικό και µια επίσκεψη στη πόλη δεν αντιπροσωπεύει τη Γερµανία στο σύνολό της.

Συχνά ακούµε ότι το Βερολίνο µε το δικό του χαρακτήρα δεν είναι Γερµανία. Συστήνουµε σίγουρα µια αυτόνοµη επίσκεψη στη πόλη και µια ευρύτερη επίσκεψη στη χώρα για πιο ολοκληρωµένη αντίληψη. Θα το αγαπήσετε σίγουρα για την ποικιλοµορφία, την ελευθερία και την ανοχή που προσφέρει σε κάθε επισκέπτη ανεξαρτήτως κουλτούρας.

Greek Berliners® οι 'Ελληνες του Βερολίνου της Γερμανίας

Facebook Page Link: GroupAdmin GreekBerliners
Facebook Group: Greek Berliners®
Web: GreekBerliners.com
Facebook messenger: m.me/TheGreeksInBerlin
Email: contact@greekberliners.com
Tel:
030 47375894

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here