Έλληνες Εξωτερικού

Γεώργιος Κερεμίδης, Tagaytay Φιλιππίνες

Lagoon Dugout Canoe, PhilippinesΦιλιππίνες από τις αγαπημένες μας χώρες στον κόσμο. Νησιωτική χώρα που βρίσκεται στην Νοτιοανατολική Ασία, σε ένα μεγάλο αρχιπέλαγος, αλλά τουριστικά θα έλεγε κανείς αναξιοποίητη διότι μόνο και μόνο από τα 7.107 νησιά της και τις παραλίες θα μπορούσε άνετα να είχα μια καλύτερη τουριστική ανάπτυξη. Είναι βέβαια και από τις μοναδικές χριστιανικές χώρες στην περιοχή.

Ο Γιώργος που ταξίδεψε εκεί και που μένει στην περιοχή αρκετούς μήνες έχει να μας πει πολλά περισσότερα.

  • Πως βρέθηκε στις Φιλιππίνες?

Chocolate Hills Natural Monument (Bohol Island) Philippines

Η ζώη είναι απρόβλεπτη και το να βρεθώ γαμπρός στις μακρινές Φιλιππίνες ακόμη και σήμερα φαντάζει εξωπραγματικό, γιατί δεν είμαι ναυτικός για να έχω σχέσεις με εξωτικές χώρες. Συνήθως μετά τα 50 γίνεται το μπαμ στα παντρεμένα ζευγάρια και παίρνει ο καθένας τον δρόμο του. Ο δικός μου με έβγαλε στην αγκαλιά μιας Φιλιππινέζας και η ζωή μου έβαλε ξανά μπρος. Ο άνθρωπος δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπει το αγώνα για την προσωπική του ευτυχία. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο, γιαυτό και εγώ χαίρομαι με την νέα μικτή οικογένεια που έχω δημιουργήσει, το Ιούνιο του 2015.

Γνώρισα την σύζυγο μου το 2014 μέσω του Filipino Cupid και μετά από ένα 8μηνο σχεδόν καθημερινής επικοινωνίας, ήρθε και ο γάμος στις 1 Ιουνίου  2015, στο Bacolod  του Negros Occidental στις κεντρικές Φιλιππίνες. Βγαίνοντας στην συνέχεια στην σύνταξη και έχοντας έναν γιο 3 χρονών το να μετοικήσω σ’αυτήν την μακρινή χώρα είναι μια δύσκολη επιλογή, γιαυτό και ήρθα για ένα πολύμηνο δοκιμαστικό. Να δω, να ζήσω, να γνωρίσω την χώρα και τους κατοίκους της.

Η περιοχή Tagaytay στις Φιλιππίνες, κοντά στην Μανίλα

  • Στο χρονικό διάστημα που είσαι εκεί θα ήθελα να μας πεις μερικά πράγματα για την χώρα, τον πολιτισμό της, τους ανθρώπους της κλπ.

Φιλιππίνες, Philippines Map

Είναι μια νησιωτική χώρα με 7.107 νησιά, έχει 300.000 τετρ. χλμ. έκταση και 107 εκατομμύρια πληθυσμό, ίσως και περισσότερο. Μια χώρα με διπλάσια έκταση από την Ελλάδα, αλλά με δεκαπλάσιο πληθυσμό !

Καταλαβαίνετε πόσο πυκνοκατοικημένη είναι και ας λείπουν καμιά δεκαριά εκατομμύρια στο εξωτερικό, όπου δουλεύουν για να συντηρήσουν τις οικογένειες τους, με λίγα λόγια όπως ήταν η Ελλάδα το ’50, ’60, ’70 που εξήγαγε ασταμάτητα μετανάστες. Είναι Χριστιανοί Καθολικοί κατά 90% με μια Μουσουλμανική μειοψηφία να ζει στο νοτιότερο νησί το Μιντανάο.

Philippines

Φανατικά θρησκευόμενοι, διασπασμένοι σε ένα σωρό θρησκευτικά δόγματα, έχουν γίνει υποχείριο των ιεραρχών και της πολιτικής νομενκλατούρας ! Ο Θεός να τους λυπηθεί και να τους σώσει από όλους αυτούς τους σωτήρες ! Έχουν περισσότερες εκκλησίες από νοσοκομεία, που είναι γεμάτες από πιστούς όλων των ηλικιών !

Η κοινωνία απαρτίζεται από όλα τα κοινωνικά στρωματά, υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε και ζουν σε τρώγλες, υπάρχουν άλλοι που με ελάχιστο εισόδημα μένουν σε σπίτια χτιστά με τσιμεντόλιθους και λαμαρίνες για στέγη και έχουν να φάνε ένα πιάτο ρύζι, υπάρχουν αυτοί βγάζουν 200 – 300 ευρώ τον μήνα που μένουν σε χαμηλού κόστους οικισμούς όπου τα σπίτια είναι τρύπες των 25 και 30 και 40 τετραγωνικών μέτρων, με τις μεγάλες οικογένειες τους και καταφέρνουν να επιβιώσουν, και από την μεσαία τάξη των 400 ευρώ μηνιαίου εισοδήματος και πάνω όλοι ζούνε καλά.

Jeepneys, Φιλιππινέζικη πατέντα Philippines

Εδώ έχω δει να κυκλοφορούν τα περισσότερα καινούργια τζιπ, σε μια περίπτωση ένα ήταν παρκαρισμένο μέσα σε οικόπεδο με παράγκα ! Θέλουν να επιδεικνύονται και να μοστράρουν το χρήμα. Στο Facebook οι φώτο έχουν να κάνουν με φαγητό, ρούχα και πάρτυ γενεθλίων.  H Διεθνής Τράπεζα για το 2019 έδινε ένα ποσοστό 20% ! κάτω από το όριο φτώχειας, σοβαρό ίδρυμα και αυτό αλλά αυτά που βλέπουν τα μάτια μου, έχοντας γυρίσει τόσα νησιά, λένε ότι μόνο οι μισοί Φιλιππινεζοι ζούνε καλά.

Στην ύπαιθρο δε είναι δραματική η κατάσταση ! Όταν υπάρχει υπερπληθυσμός, φυσικές καταστροφές, ανυπαρξία επενδύσεων, με τους Κινέζους να αγοράζουν την χώρα, με πολιτικούς σαν και αυτούς που έχουμε στην Ελλάδα, ναρκωτικά, τι να περιμένει και πως να ζήσει ο φουκαράς ο άνεργος Φιλιππινέζος ?

Baroque Churches of the Philippines, San Agustin, Santa Maria, Paoay & Miagao Λόγω του ότι είχαν φορτωθεί τους Ισπανούς κατακτητές για 400 χρόνια, πολλές πόλεις έχουν Ισπανικά ονόματα και το Ισπανικό στοιχείο υπάρχει στην ζωή τους όπως και το Αμερικανικό που και αυτούς τους είχαν φορτωθεί για καμιά 40ρια χρόνια, γιαυτό έχουν επίσημη και την Αγγλική γλώσσα. Βέβαια οι κατακτητές τους κάνανε χώρα ενώνοντας όλα τα νησιά της περιοχής που ήταν ανεξάρτητα βασίλεια και δημιούργησαν τις υποδομές που έχουν σήμερα. Το κράτος υποφέρει από ένα αργοκίνητο δημόσιο τομέα, η γραφειοκρατία είναι απερίγραπτη, κουραστική και βασανιστική.

Φιλιππίνες Philippines

Είναι άκρως καπιταλιστική χώρα, τα πάντα είναι ιδιωτικά και τα δημόσια ιδρύματα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή έχεις λεφτά ζεις, δεν έχεις, τότε θα σε φάει το μαύρο σκοτάδι ! Η χώρα προσφέρεται μόνο για τους λάτρεις του φυσικού κάλλους, ιστορικά η θρησκευτικά μνημεία και αρχαιότητες δεν υπάρχουν !

Οι άνθρωποι είναι ζεστοί και χαμογελαστοί, μιλάνε δυνατά και γελάνε δυνατά ! αγαπάνε το φαγητό, την μουσική και τα σκυλιά ! σαν ανατολίτες είναι και λίγο μοιρολάτρες του τύπου “το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον” αλλά σε γενικές γραμμές είναι ένας λαός συμβατός με τον Δυτικό κόσμο. Τονίζω ότι δεν κυκλοφορεί ο τουρίστας με χρυσές αλυσίδες και καδένες, αποφεύγει γενικά να προκαλεί με τον πλούτο που διαθέτει, αποφεύγει τις κακοτοπιές, τις χαμογελαστές μικρούλες και έτσι δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα ασφάλειας.

  • Οι Φιλππινες είναι μια από τις πλέον νησιώτικες χώρες στον κόσμο όποτε θα θέλαμε να ακούσουμε μερικά από τα όμορφα μέρη που διαθέτει η χώρα.

Φιλιππίνες

Σαν νησιωτική χώρα διαθέτει μοναδικές παραλίες, αλλά και ορεινές περιοχές με εξαιρετική ομορφιά, από αυτά που επισκέφτηκα ξεχωρίζω:

  • Tagaytay η Αράχοβα τους
  • Boracay η Μύκονος τους
  • Kalanggaman δεν παίζεται, δεν υπάρχει στην Ελλάδα

και αυτά που θα ακολουθήσουν

  • Palawan, Coron
  • Malapascua για τους φαλαινοκαρχαρίες
  • Μanjuyod για τα δελφίνια και πιθανότατα τα περίφημα Banaue Rice Terraces.

Ακολουθούν μερικά βίντεο στο κάτω μέρος της σελίδας από το YouTube από τις Φιλιππίνες

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here