Έλληνες Εξωτερικού

Σύλλογος Ελλήνων Αιθιοπίας

Η Ελληνική Κοινότητα στην Αντίς Αμπέμπα έχει συμπληρώσει ένα αιώνα αδιάλειπτης λειτουργίας στην φιλόξενη Αιθιοπία. Συνεχίζει να επενδύει στην εκπαίδευση, στην υποστήριξη των αναξιοπαθούντων μελών της και στην διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. Στόχος της είναι η διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας των μελών της, ιδιαίτερα της νέας γενιάς και η συνέχιση της λειτουργίας των κοινοτικών σχολείων μας ως φάρου του ελληνισμού στην Αιθιοπία.

  • Πείτε μας λίγα λόγια για τον Σύλλογο Ελλήνων Αιθιοπίας, ίδρυση κλπ.

Αιθιοπία

Πριν 45 χρόνια απόφοιτοι του Ελληνικού Σχολείου της Αντίς Αμπέμπας, ίδρυσαν τον Σύλλογο Ελλήνων Αιθιοπίας. Ήταν ο σύνδεσμος που τους έφερε κοντά, όπως ήταν οι λέσχες που υπήρχαν στην Αντίς Αμπέμπα, στην Ντίρε Ντάουα, στην Ασμάρα και στο Τζιμπουτί.

Σήμερα ο Σύλλογος έχει 500 μέλη. Ο μεγάλος καημός των, ήταν η απόκτηση στέγης και έγινε πραγματικότητα. Σε κάθε εκδήλωση, τα μέλη του Συλλόγου έδιναν την οικονομική τους ενίσχυση. Τα γραφείατου Συλλόγου στεγάζονται επί της οδού Σοφοκλέους 41, στην Αθήνα.

Χάρτης της Google, Αιθιοπία

  • Πείτε μας για τις δραστηριότητες του Συλλόγου

Κοντά σας

Σύλλογος Ελλήνων Αιθιοπίας

Ο Σύλλογος εκδίδει την τριμηνία εφημερίδα “Κοντά σας”. Με την εφημερίδα μπορεί και επικοινωνεί με τα μέλη του σε όλον τον Κόσμο. Από τις στήλες της προβάλουν τα μέλη, που έχουν διακριθεί στην Ελληνική Κοινωνία, όσα διέπρεψαν στο εξωτερικό και μαθαίνουν τις σχέσεις που είχαν οι Αρχαίοι Έλληνες με την Αιθιοπία.

Μετά την αλλαγή του καθεστώτος στην Αιθιοπία (1974), οι Έλληνες από την Αιθιοπία, την Ερυθραία και το Τζιμπουτί ήρθαν να ζήσουν στην Ελλάδα. Τότε τέθηκαν νέοι στόχοι, όπως ήταν το ασφαλιστικό, οι αποζημιώσεις από την κρατικοποίηση των περιούσιων των και η ιθαγένεια. Το ασφαλιστικό λύθηκε, τα υπόλοιπα μέχρι σήμερα είναι σε εκκρεμότητα.

Οι «ξεχασμένοι» Ελληνες της Αιθιοπίας

Σύλλογος Ελλήνων Αιθιοπίας

Kathimerini (Η Καθημερινή)

Ο Ναθαναήλ δίπλωσε το χαρτί της ομιλίας του και το έβαλε πάλι στο συρτάρι. Οταν κληρώθηκε να εκπροσωπήσει το σχολείο του, το ελληνικό κοινοτικό σχολείο της Αντίς Αμπέμπα, στη Βουλή των Εφήβων (2-6 Ιουλίου), είχε χαρεί ιδιαίτερα. Θα ήταν μεγάλη η τιμή να απευθυνθεί στην Ολομέλεια μιλώντας για θέματα που απασχολούν το σχολείο και την ελληνική κοινότητα στην Αιθιοπία, που αριθμεί σήμερα περί τα 300 άτομα. Ομως στις 27 Ιουνίου, μια ανάσα πριν από το ταξίδι, με τα εισιτήρια ήδη στο χέρι, ο Ναθαναήλ ενημερώθηκε ότι δεν μπορούσε να ταξιδέψει. Η ελληνική πρεσβεία αρνήθηκε να του χορηγήσει βίζα, με το αιτιολογικό ότι «η πρόθεση για έξοδο από τη χώρα πριν από τη λήξη της βίζας δεν μπορεί να εξακριβωθεί». Μπορεί να είναι μικρός, αλλά ο Ναθαναήλ ήξερε την πραγματική αιτία. Αφορούσε την αδερφή του, τη Μαγδαληνήπερισσότερα

  • Πείτε μας λίγα λόγια για την Αιθιοπία και τους ανθρώπους της, κάποια όμορφα μέρη για ταξίδια

Dallol, Αιθιοπία, Δημήτρης Μπαλατσούρας, Φωτογραφία

Το National Geographic είχε δώσει στη δημοσιότητα κατάλογο με τους 21 προορισμούς, που πρέπει να επισκεφθεί ένας ταξιδιώτης, μέσα στο 2018. Ταξίδια με βασικό πρωταγωνιστή την περιπέτεια, ταξίδια που δημιουργούν μοναδικές εικόνες και εμπειρίες. Οι συντάκτες του περιοδικού έβαλαν στην πρώτη θέση την πόλη Χάραρ της Αιθιοπίας, χαρακτηρίζονταςτην ως την πιο εκπληκτική περιοχή της Ανατολικής Αφρικής.

ΤΟ ΧΑΡΑΡ

Βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Χάραρ, κοντά στην Dire Dawa και σε ύψος 1800 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι πρωτεύουσα της περιοχής Harari, έχει πληθυσμός 50.000 κατ. περίπου, οι οποίοι ανήκουν στις παρακάτω φυλές:

Oromo: 52.3% Amhara: 32.6% Harari: 7.1% Gurage: 3.2% Υπόλοιπες: 4.8%

Λαλιμπέλα έντεκα μονολιθικές εκκλησίες στην Αιθιοπία

Το 60.3% των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, για πολλούς αιώνες ήταν το κέντρο του ισλαμισμού στην Ανατολική Αφρική. Θεωρείται από πολλούς μουσουλμάνους ως η 4η Ιερή πόλη, μετά τις Μέκκα, Μεδίνα και Ιερουσαλήμ. Κατά τον 9ο αιώνα ήρθαν και εγκαταστάθηκαν οι Άραβες, τότε έγινε πρωτεύουσα του εμιράτου του Χάραρ. Κατά το16ο αιώνα έγινε πρωτεύουσα της μουσουλμανικής αυτοκρατορίας που ίδρυσε ο ΆχμετΙμπν Ιμπραχίμ.

Είναι μία περιτοιχισμένη πόλητου 1520, έχει 89 Τεμένη και ήταν απαγορευμένη πόλη για τους επισκέπτες έως το1887, που ο βασιλιάς Μενελίκ προσάρτησε την πόλη και την περιοχή Χαράρ στην Αιθιοπία.

Ο Αρθούρος Ρεμπώ, ένας απότους μεγάλους ποιητές της Γαλλίας έζησε εκεί, από το 1880 έως 1891. Από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ κυκλοφορεί το βιβλίο Γράμματα από το Χάραρ, αναφέρεται σε επιστολές που έστειλε ο ποιητής στην οικογένεια του. Στα τέλη του 19ου αιώνα απ’τους 200 ξένους που ζούσαν εκεί, οι 60 ήταν Έλληνες,ενώ το μοναδικό ξενοδοχείοτης πόλης ανήκε στο Σταύρο Πλακιώτη. Παγκοσμίως είναι γνωστό γιατην εξαιρετική ποιότητα καφέ που παράγει η περιοχή του Χάραρ.

  • Τι σας λείπει από την Ελλάδα, υπάρχει υποστήριξη από το Υπουργείο Εξωτερικών

– Ένα από τα κύρια θέματα που απασχολεί τον Σύλλογο Ελλήνων Αιθιοπίας είναι το θέμα της Ελληνικής Ιθαγένειας.

Η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Αιθιοπία (Αντίς Αμπέμπα)

Σήμερα, στην Αιθιοπία ζουν, 300 ομοεθνείς (όπως τους αποκαλεί, η Ελληνική Πρεσβείας της Ελλάδος, στην Αντίς Αμπέμπα). Πρόκειται για Έλληνες, που προέρχονται από μεικτούς γάμους, έχουν Ελληνική παιδεία, είναι Ελληνικής καταγωγής, αλλά έχουν Αιθιοπική ιθαγένεια.

Σήμερα, οι ομοεθνείς μας, θεωρούνται στην Αιθιοπία, άτομα, Β’ κατηγορίας, ‘’χωρίς συγκεκριμένη ταυτότητα’’. Οι περισσότεροι από αυτούς, είναι απόγονοι Ελλήνων μεταναστών πρώτης γενιάς. Μερικοί από τους μετανάστες αυτούς, ερχόμενοι στην Αιθιοπία, απέκτησαν παιδιά με γυναίκες από την Αιθιοπία και έκαναν το λάθος να ‘’μην τα αναγνωρίσουν’’, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διαιωνίζεται.

Σήμερα, ο Σύλλογος Ελλήνων της Αιθιοπίας, προτείνει: Να έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και οι απόφοιτοι από τα ‘’Ελληνικά σχολεία, που λειτουργούν στην αλλοδαπή’’ και όχι μόνο οι απόφοιτοι των σχολείων που λειτουργούν στην Ελλάδα, όπως ”πέρασε”  το νομοσχέδιο, το οποίο σήμερα είναι νόμος του Ελληνικού Κράτους (Ν. 4332/2015) και δίνει την Ελληνική Ιθαγένεια, σε παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς.

– Ένα άλλο θέμα που απασχολείτον Σύλλογο Ελλήνων Αιθιοπίας, είναι το θέμα απομειώσεων.

Ethiopia Map, Αιθιοπία, pixabayΤο 1975 το στρατιωτικό καθεστώς που κυβερνούσε την Αιθιοπία, εθνικοποίησε μεγάλο αριθμό μέσων παραγωγής, Τράπεζες, Ασφάλειες και Βιομηχανίες. Επίσης εθνικοποίησε τις πλέον της μιας κατοικίας, μεγάλες οικοδομές και την αστική γη. Η εθνικοποίηση έγινε με την πρόβλεψη να καταβληθεί στους ιδιοκτήτες «ικανοποιητική αποζημίωση». Μεταξύ αυτών που έχασαν τις περιουσίες ήταν και Έλληνες πολίτες.

Μέχρι σήμερα ελάχιστοι Έλληνες έχουν αποζημιωθεί. Από το 2015 η Επιτροπή των Δικαιούχων Αποζημιώσεων, του Σύλλογου Ελλήνων Αιθιοπίας, πραγματοποίησε πληθώρα ενεργειών προς την Β6 Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, η οποία είναι αρμόδια για την προστασία των περιουσιών των αποδήμων Ελλήνων, με μόνη παράκληση, να εξουσιοδοτήσουν τον Πρέσβη μας στην Αντίς Αμπέμπα, να ζητήσει μία επίσημη απάντηση από την Αιθιοπική Πλευρά και συγκεκριμένα: «για το θέμα των αποζημιώσεων, αν ισχύει και για τους  Έλληνες υπηκόους, ότι ίσχυσε για τους υπηκόους των άλλων  κρατών». Η απάντηση του Υπουργείου των Εξωτερικών ακόμη δεν έχει έρθει.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here