Έλληνες Εξωτερικού

The Greek Way, η Ελληνική Οδός στο Λονδίνο της Αγγλίας

The Greek Way Λονδίνο της Αγγλίας

Όλο το εγχείρημα ξεκίνησε από τα Ελληνικά τσιμπούσια μεταξύ φίλων όλων των εθνικοτήτων κάπου στο Δυτικό Λονδίνο. Ο Κωνσταντίνος, παθιασμένος με την Ελληνική μαγειρική και ο Νικόλας λάτρης του Ελληνικού φαγητού, όντας συγκάτοικοι, μόλις είχαν έρθει στο Λονδίνο το 2016, οργάνωναν συχνά πυκνά πάρτυ με φίλους, έτσι ξεκίνησαν όλα.

Flag of the United Kingdom

Όλοι οι συμμετέχοντες  συνεπαρμένοι με τις Ελληνικές λιχουδιές αναριωτοντουσαν γιατί δεν μπορούν να βρουν κάτι εφάμιλλο στην αγορά. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα μεταξύ των δύο φίλων να ιδρύσουν μια εταιρεία catering, Ελληνικών προδιαγραφών που θα προβάλει την σπιτική Ελληνική Κουζίνα και τις Ελληνικές παραδοσιακές συνταγές. Το όνομα  της επιχείρησης, “The Greek Way” η “Ο Ελληνικός δρόμος ” που οδηγεί στα αρώματα  και τις γεύσεις της πατρίδας μας.

  • Πως βρέθηκες στο Λονδίνο?

Λονδίνο London, England and the United Kingdom

Το πτυχίο μου στην Ελλάδα είναι μηχανολόγου μηχανικού και όντας από οικογένεια μηχανικών ασχολήθηκα τα πρώτα μου χρόνια με τις οικοδομές. Ως γνωστό λόγω της κρίσης η δουλειά των μηχανικών εκμηδενίστηκε στην Ελλάδα και άρχισα να ασχολούμαι με την εστίαση. Περίπου το 2006 είχα ένα beach bar για περίπου δύο χρόνια και μετά περίπου το 2008 άνοιξα το πρώτο μου εστιατόριο ψητοπωλείο, το Θρακόψωμο στο Χαλάνδρι.

Λονδίνο της Αγγλίας

Ύστερα απ αυτό άνοιξα άλλο ένα στα δυτικά προάστια στο ίδιο στυλ.Το 2016 έχοντας διατηρήσει το ένα εστιατόριο στο Χαλάνδρι αποφάσισα ότι η δουλειά ήταν πολύ στάσιμη για εμένα, όντας ανήσυχος χαρακτήρας και αποφάσισα να μετακομίσω στο εξωτερικό να δοκιμάσωκαι αυτή την εμπειρία.

Μετά από πολλές σκέψεις για τοπου, αποφάσισα να μετακομίσω στο Λονδίνο. Νομίζω ήταν πολύ σωστή απόφαση γιατί το Λονδίνο ως μητρόπολη σου δίνει απίστευτες ευκαιρίες εφόσον φυσικά είσαι σοβαρός και έχεις έρθει για δουλειά και όχι για διασκέδαση.

  • Πες μας για το The Greek Way, το ξεκίνημα σου, τα προϊόντα κλπ.

Κωνσταντίνος, The Greek Way Λονδίνο της Αγγλίας

Μετά από κάποιους μήνες προσαρμογής και κάποιες δουλειές του ποδαριού, ξεκίνησα τα πρώτα μου βήματα ως επαγγελματίας. Το Λονδίνο λόγω της συνεχής κίνησης του πληθυσμού, των πολλών εταιρειών και του τουρισμού έχει απίστευτες ανάγκες στην βιομηχανία της εστίασης. Βάση αυτού και της εμπειρίας μου πάνω από δέκα χρόνια στον χώρο της εστίασης, αποφάσισα να ανοίξω το πρώτο μου Street Food Stall στο Bromley Νοτιοανατολικά του Λονδίνου.

The Greek Way στο Λονδίνο της Αγγλίας

Η επιλογή του μέρους ήταν τυχαία αλλά όταν πήγα στην High Street ερωτεύτηκα το μέρος, ήταν κάτι σαν την Ερμού της Αθήνας που μπορείς να έχεις το δικό σου μαγαζάκι στην μέση του πεζοδρόμου. Η αδελφή μου που είναι εξαίρετη σεφ, ήρθε από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο καθώς και δυο ακόμα από τα έξι συνολικά αδέλφια μου που έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία στην εστίαση και με βοήθησαν απίστευτα να μεγαλώσω το εγχείρημα μου. Μετά απ’αυτό τα πράγματα ήρθαν μόνα τους, προσέχοντας πολύ την ποιότητα και τον επαγγελματισμό μας, δημιουργήσαμε άλλες τρεις ομάδες με Van και εξοπλισμό, έτοιμες να αντεπεξέλθουν σε κάθε Event, Festival, Street Food και Catering.

The Greek Way στο Λονδίνο της Αγγλίας

Κάναμε αμέτρητα Event και αποκομίσαμε μεγάλη εμπειρία και αγάπη γι’αυτό το στυλ εστίασης που παρεμπιπτόντως είναι πολύ ανεπτυγμένο στην Αγγλία σε σχέση με την Ελλάδα. Μετά απ όλα αυτά, κατασκευάσαμετην δική μας επαγγελματική κουζίνα – εργαστήριο στο Orpington, γειτονιά του Δήμου Bromley.

Σ’αυτό τον χώρο έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε tasting και στους πιο απαιτητικούς πελάτες και να προωθούμε την Ελληνική κουζίνα και τον Ελληνικό Πολιτισμό με τον δικό μας τρόπο, τον Ελληνικό τρόπο – ‘’The Greek Way’’.

Το “The Greek Way” στο Λονδίνο της Αγγλίας, χάρτης της Google

The Greek Way στο Λονδίνο της Αγγλίας

The Greek Way στο Λονδίνο της Αγγλίας

The Greek Way στο Λονδίνο της Αγγλίας

  • Πως έχουν τα πράγματα στο Λονδίνο το καιρό που μένεις εκεί? Άνθρωποι, κουλτούρα κλπ

Λονδίνο London England

Το Λονδίνο είναι το πιο απελευθερωμένο μέρος της Γης κατά την γνώμη μου και αυτό συνεπάγεται καλές και κακές συνέπειες. Για εμάς τους Έλληνες που έχουμε μάθει και λίγο στα κλισέ της Ελλάδας που είμαστε μεν στην Δύση άλλα έχουμε και μια δόση Ανατολής είναι λίγο σοκ στην αρχή. Βέβαια όσο ζεις κάπου όλα συνηθίζονται και μαθαίνεις να ζεις μετον τρόπο του τόπου που μένεις. Το Λονδίνο είναι πολυπολιτισμικό και έχεις την δυνατότητα να γνωρίσεις ανθρώπους απ όλη την Γη.

Αυτό για εμένα είναι κάτι μαγικό γιατί μπορείς να συναναστραφείς με άτομα με διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικές συνήθειες, διαφορετικά βιώματα και να δεις πως ζουν οι άνθρωποι σ όλα τα μήκη του πλανήτη, είναι μοναδική εμπειρία. Σε γενικές γραμμές τους Έλληνες και την Ελλάδα τους έχουν όλη στην καρδιά τους, κάποιοι λόγω της Δημοκρατίας και της Ιστορίας, κάποιοι από κάποιες διακοπές σε κάποιο νησί και όλοι φυσικά από την αγάπη τους για την Ελληνική Κουζίνα.

Λονδίνο της Αγγλίας London England

  • Επειδή μας αρεσουν τα ταξίδια θα θέλαμε να ακούσουμε τα όμορφα μέρη που έχεις ταξιδέψει στην Αγγλία.

Αγγλία England

Υπήρξα πολύ τυχερός γιατί λόγω του Street Food και του The Greek Way είχα την δυνατότητα να συμμετέχω σε πολλά Φεστιβάλ και Street Markets σε όλη την περιφέρεια του Ηνωμένου Βασιλείου και να γνωρίσω πολλά μέρη και να συναναστραφώ υπέροχους ανθρώπους. Έχουμε προβάλλει τα Ελληνικά προϊόντα από την Κορνουάλη μέχρι τα Highlands της Σκωτίας και από την Βόρειο Ουαλία μέχρι την διώρυγα της Μάγχης.

Η επαρχία της Αγγλίας είναι πανέμορφη, καταπράσινη με λόφους και όχι πολλά βουνά, με λίμνες, μεσαιωνικά κάστρα και μύθους για Δρυίδες και Ιππότες. Ο κόσμος στην επαρχία δεν διαφέρει και πολύ από την Ελλάδα, είναι πολύ πιο χαλαρός και φιλόξενος σε σχέση με τις μεγαλουπόλεις και λατρεύει τα Φεστιβάλ και της συνεστιάσεις, κάτι σαν τα δικά μας πανηγύρια δηλαδή.

The Greek Way στο Λονδίνο της Αγγλίας

  • Βρίσκεις εύκολα ελληνικά προϊόντα για την δουλειά σου?

Η Ελληνική κοινότητα της Αγγλίας είναι τεράστια και αυτό συνεπάγεται πως έχουν ανοίξει πολλές εισαγωγικές εταιρείες που εισάγουν τα μοναδικά μας προϊόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ναι, μπορείς πανεύκολα να βρεις Ελληνικά προϊόντα, σε Ελληνικά παντοπωλεία, μέσω διαδικτύου και σαφώς σαν εταιρεία συνεργαζόμαστε με πολύ αξιόπιστους Έλληνες συνεργάτες, που ξέρουν από Ελληνικά προϊόντα και μας φέρνουν όλα τα καλούδια στον χώρο μας.

  • Τι σου λείπει από την Ελλάδα?

Elafonisi Beach in West Crete, Greece

Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου και θα παραμείνω για πάντα Έλληνας σε σχέση με οτιδήποτε άλλο. Μου λείπουν πολλά πράγματα, πρώτα απ’ όλα οι φίλοι μου και οι οικογένεια μου, η εύκολη διασκέδαση, τι εννοώ δηλαδή: σε κάθε γειτονιά στην Ελλάδα θα βρεις ένα μικρό καφέ η ταβερνάκι που θα μπορείς να διασκεδάσεις απλά, να επικοινωνήσεις, να πιεις χύμα κρασί και να γευθείς απίστευτους μεζέδες.

Μου λείπει η θάλασσα που μπορείς να κολυμπήσεις, ενώ η Αγγλία είναι μεν νησί αλλά οι παραλίες που θα κολυμπούσες ευχάριστα είναι ελάχιστες. Θα μπορούσα να πω πολλά, αλλά στην μνήμη μου έρχεται η μυρωδιά του θυμαριού της ρίγανης και των νυχτολούλουδων, όταν είσαι στην επαρχία στην Ελλάδα ή στα νησιά μας την άνοιξη και σε κατακλύζουν τα αρώματα.

Ακολουθούν μερικά βίντεο στο κάτω μέρος της σελίδας από το Λονδίνο της Αγγλίας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here