Έλληνες Εξωτερικού

Sweden Σουηδία

Λίτσα Σαλτζή, νοσοκόμα στην Σουηδία

Συνέντευξη που έδωσε στην δημοσιογράφο του Alpha TV Ελένη Λαζάρου για τα Σερραϊκά Νέα (17 Ιανουαρίου 2020)

Η Λίτσα Σαλτζή είναι νοσοκόμα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άνω Καμήλα Σερρών. Κόρη βιοπαλαιστών βγήκε από μικρή στον αγώνα μεροκάματο βοηθώντας τους δικούς της ενώ σε πολύ νεαρή ηλικία παντρεύτηκε κι έγινε μητέρα τριών παιδιών. Όταν τα πράγματα στη ζωή της δεν πήγαν όπως ονειρεύτηκε πάλεψε για αυτά, αλλά στην ελληνική επαρχία τα πράγματα ήταν δύσκολα. Δίχως καμία βοήθεια, χωρίς γνωστούς και κομπόδεμα, μη γνωρίζοντας την γλώσσα, πήρε τα τρία της παιδιά και πήγε στην Σουηδία.

Εκεί δεν την περίμεναν με στρωμένο κόκκινο χαλί. Ο δρόμος της ήταν στρωμένος με αγκάθια. Συνάντησε δυσκολίες και εκμετάλλευση. Οπλισμένη με δύναμη, υπομονή, επιμονή κι έχοντας κάψει τις γέφυρες επιστροφής προς την Ελλάδα κατάφερε να μείνει, να βρει μια καλή δουλειά ως νοσοκόμα και να ξεκινήσει τις σπουδές της ως ψυχίατρος. Από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας με τη θαλασσινή αύρα και τη μακραίωνη παράδοση στη ναυτιλία- το Γκέτεμποργκ– διηγείται την ιστορία της στα SerraikaNea.gr

  • Από πού κατάγεσαι;

Gothenburg (Γκέτεμποργκ)

Από την Άνω Καμήλα Σερρών

  • Πώς βρέθηκες από την Άνω Καμήλα στο Gothenburg (Γκέτεμποργκ) ;

Έφυγα πριν από 5 χρόνια. Είχα μία ανιψιά εδώ που με βοήθησε στα πρώτα μου βήματα. Επέλεξα την Σουηδία γιατί ήθελα ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μου. Η Σουηδία είναι μακράν η καλύτερη χώρα για να μεγαλώσει κάποιος τα παιδιά του. Από την στιγμή που γεννιούνται μέχρι να γίνουν 21 χρονών το κράτος τους παρέχει τα πάντα. Και μετέπειτα στις σπουδές τους οι γονείς δεν επιβαρύνονται καθόλου όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.

Gothenburg (Γκέτεμποργκ) στην Σουηδία

  • Οπότε φαντάζομαι πως θα εντυπωσιάστηκες με τις διαφορές των δύο κρατών ε;

Gothenburg (Γκέτεμποργκ), Sweden Σουηδία

Έπαθα πολιτισμικό σοκ. Πραγματικά. Πρώτα από όλα τα παιδιά κάθε λίγους μήνες πηγαίνουν στον οδοντίατρο και ο γονιός δεν πληρώνει όπως γίνεται στην Ελλάδα. Βάζουν σιδεράκια, κάνουν καθαρισμούς και ό,τι άλλο χρειάζονται…

Ένα άλλο που μου έκανε φοβερή εντύπωση: Εγώ εδώ εργάζομαι σκληρά. Όπως όλες οι μαμάδες και ιδίως οι Ελληνίδες είχα μεγάλη έγνοια τι θα κάνω με το φαγητό των παιδιών μου. Είσαι μητέρα και καταλαβαίνεις πόσο μεγάλη ευθύνη είναι να αγοράζεις τόσα τρόφιμα και να τα μαγειρεύεις. Εδώ μόλις σχολάω από την δουλειά τα παιδιά μου είναι ταϊσμένα. Έχουν φάει πρωινό, μεσημεριανό και απογευματινό.

Gothenburg (Γκέτεμποργκ), Sweden Σουηδία

Επίσης όλα τα παιδιά κάνουν κολύμβηση στο σχολείο δυο φορές την εβδομάδα. Εδώ η έννοια του φροντιστηρίου είναι άγνωστη. Δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Όλες οι γνώσεις παρέχονται στα παιδιά εντελώς δωρεάν. Θα σου πω και κάτι που το λέω και ανατριχιάζω. Οι Σουηδοί σέβονται τους μετανάστες. Φροντίζουν ώστε να διδάσκονται στο σχολείο και τη μητρική τους γλώσσα. Στο σχολείο των παιδιών μου δεν υπήρχαν άλλα ελληνόπουλα. Όταν ήρθαμε προσέλαβαν Έλληνα δάσκαλο και τους κάνει ιδιαίτερα μαθήματα για να μην ξεχάσουν τα ελληνικά. Αν αυτό δεν είναι πολιτισμός τι είναι; Συγκλονίστηκα. Επίσης η μικρή μου κόρη είναι 9 χρονών και ξεκινά να μαθαίνει τέταρτη ξένη γλώσσα. Στο σχολείο. Δωρεάν.

  • Μια και ανέφερες το φαγητό. Πώς είναι το φαγητό εκεί;

Εδώ υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία. Μπορείς να φας τα πάντα. Ελληνικό, τουρκικό, ασιατικό….Όλοι τρώνε έξω. Δεν μαγειρεύουν. Κάνουν ένα διάλειμμα από τις δουλειές τους και τρώνε σε εστιατόρια. Η κουζίνα της Σουηδίας μοιάζει πολύ με αυτήν της Γερμανίας. Σπεσιαλιτέ της είναι το λουκάνικο. Οι Σουηδοί τρελλαίνονται για τα ελληνικά φαγητά και συμπαθούν τους Έλληνες. Δεν ένιωσα ποτέ ρατσισμό ενώ αντίθετα τον ένιωσα από μουσουλμάνους.

  • Υπάρχουν αρκετοί Έλληνες εκεί;

Ναι. 3500. Και αρκετοί Σερραίοι οι οποίοι είναι επιτυχημένοι. Από τον Αη-Γιάννη, τα Ίβηρα, την Πρώτη Σερρών….Τελευταία έρχονται και πολλοί νέοι από τις Σέρρες για σπουδές.

  • Με τον καιρό και την παρατεταμένη μέρα και νύχτα πώς τα πας;

Τα ‘χω συνηθίσει όλα. Εμένα κατάθλιψη μου προκαλεί μόνο το να μην βρίσκω δουλειά και να μην έχω να ταϊσω τα παιδιά μου. Όλα τα άλλα συνηθίζονται.

  • Για σένα εργασιακά πώς ήταν τα πράγματα;

Gothenburg (Γκέτεμποργκ), Sweden Σουηδία

Τώρα πολύ καλά. Δεν ήταν βέβαια έτσι από την αρχή. Δυστυχώς τα πρώτα χρόνια συνάντησα δυσκολίες. Και αυτό που με πίκρανε περισσότερο ήταν ότι εδώ στην ξενιτιά γνώρισα την εκμετάλλευση από Έλληνες που περίμενα πως θα με βοηθούσαν.

  • Τι είδους εκμετάλλευση;

Δεν μου έκαναν συμβόλαιο ώστε να ‘μαι νόμιμη. Εδώ οι νόμοι είναι αυστηροί. Αν σε πιάσουν να δουλεύεις “μαύρα” η Πρόνοια σου παίρνει τα παιδιά. Έκανα υπομονή, έψαξα και βρήκα άλλη δουλειά και τα κατάφερα. Εδώ το κράτος είναι υποστηρικτικό. Σου δίνει τη δυνατότητα να μάθεις την γλώσσα. Δεν είναι μόνο δωρεάν. Σε πληρώνει για να πας. Και σε βοηθάει να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα.

  • Τώρα τι δουλειά κάνεις;

Εδώ έκανα πολλές δουλειές. Από καθαριότητα μέχρι σε φορτηγά. Τώρα κάνω επιτέλους αυτό που σπούδασα. Είναι νοσηλεύτρια όπως στην Ελλάδα. Και έγινα μόνιμη δημοτική υπάλληλος σε ένα γηροκομείο. Μόνο που εδώ ο μισθός μου είναι εξαπλάσιος από ό,τι στην Ελλάδα. Και δεν θα μείνω στάσιμη. Στα 39 μου αποφάσισα να γίνω αυτό που πάντα ήθελα. Ψυχίατρος. Ξεκινάω τις σπουδές μου το Σεπτέμβριο. Μου δίνουν την δυνατότητα να κρατήσω τη δουλειά μου και με υποστηρίζουν οικονομικά για να καλύψω το κόστος των σπουδών μου.

Το κράτος πρόνοιας είναι καταπληκτικό. Εμένα που είμαι μονογονεϊκή οικογένεια με υποστηρίζει για τα παιδιά μου.

Sweden Σουηδία

  • Γιατί ψυχίατρος;

Το ήθελα και στην Ελλάδα αλλά εκεί δεν μου δόθηκε η δυνατότητα όταν το αποφάσισα. Το θέλω μάλλον επειδή είχα προσωπικά προβλήματα που με πήγαν πίσω και δεν ήξερα πώς να τα αντιμετωπίσω. Θέλω να βοηθήσω κόσμο. Κυρίως γυναίκες.

  • Τι θα έλεγες σε γυναίκες που νιώθουν ότι είναι εγκλωβισμένες και δεν βλέπουν φως στο μέλλον τους;

Αφού τα κατάφερα εγώ που ήρθα σε μια ξένη χώρα μόνη μου με 3 παιδιά δίχως να ξέρω την γλώσσα ή να έχω γνωστούς μπορεί να το κάνει η καθεμία. Η συμβουλή μου όμως είναι να το οργανώσουν καλύτερα. Να κάνουν έρευνα πριν ξεκινήσουν. Θα γλιτώσουν μεγάλη ταλαιπωρία και θα σταθούν στα πόδια τους πιο γρήγορα.

  • Σου λείπουν οι Σέρρες;

Πολύ. Και οι συγγενείς μου. Τους παίρνω 10 φορές τη μέρα τηλέφωνο. Και οι φίλες μου. Και οι βόλτες μας. Έρχομαι όσο πιο συχνά μπορώ αλλά δεν σκέφτομαι να επιστρέψω. Θα μείνω εδώ για να έχουν τα παιδιά μου ένα καλύτερο αύριο.

Πηγή: Λίτσα Σαλτζή: Η Σερραία που πήγε μόνη της στη Σουηδία με 3 παιδιά και τα κατάφερε! 

Ελένη Λαζάρου, ρεπόρτερ και δημοσιογράφος, Alpha TV

Συνέντευξη με την Ελένη Λαζάρου, Alpha TV και Mega ChannelΗ Ελένη Λαζάρου γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1975 στις Σέρρες και σπούδασε δημοσιογραφία στο δημόσιο ΙΕΚ Σερρών στο τμήμα “Συντακτών και Ρεπόρτερς”. Ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία από μία αθλητική εφημερίδα των Σερρών και στη συνέχεια στο τηλεοπτικό σταθμό Δίκτυο TV, αρχικά ως ρεπόρτερ και αργότερα ως αρχισυντάκτρια του δελτίου ειδήσεων και παράλληλα παρουσίαζε την εκπομπή Ανασκόπηση των γεγονότων της εβδομάδας. Αργότερα εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο Mega Channel (ή Μεγάλο Κανάλι) της Αθήνας ενώ σήμερα εργάζεται ως δημοσιογράφος στον τηλεοπτικό σταθμό του Άλφα (Alpha TV). Δείτε επίσης: Ελένη Λαζάρου, ρεπόρτερ και δημοσιογράφος 

SerraikaNeaΤα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες. Ξεκινήσανε την ηλεκτρονική εφημερίδα τους τον Μάιο του 2013 και καταφέραν σ’ αυτή την περίοδο να εδραιωθούμε στην κορυφή της Σερραϊκής ενημέρωσης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here