Έλληνες Εξωτερικού

Μίλτος Παπαδόπουλος τρεις φορές μετανάστης στην Γερμανία

Συνέντευξη που έδωσε στην δημοσιογράφο του Alpha TV Ελένη Λαζάρου για τα Σερραϊκά Νέα (03 Μαρτίου 2020)

Ανόβερο της Γερμανίας

Ο Μιλτιάδης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Γερμανία καθώς οι γονείς του ήταν οικονομικοί μετανάστες. Μαζί με την οικογένειά του επέστρεψε στην Κάτω Αμπέλα από όπου κατάγεται και εργάστηκε στην επιχείριση ταξί του πατέρα του. Το 2001 αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο μετανάστευσε πάλι στην Γερμανία.

Η αγάπη για την Ελλάδα και τους συγγενείς του τον έκαναν να επιστρέψει στην Ελλάδα μετά από 4 χρόνια. Η κρίση και η εργασιακή ζούγκλα τον έδιωξαν πάλι μακριά αλλά κι εκεί ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα.

Σήμερα μαζί με την επίσης Σερραία σύζυγό του ζουν και δουλεύουν στην Γερμανία. Από εκεί μιλά στα serraikanea.gr και εκφράζει τα παράπονά του για την εργασιακή εκμετάλλευση κυρίως από Έλληνες….

 • Από που κατάγεσαι ;

Από την Κάτω Αμπέλα Σιντικής….Εκεί μεγάλωσα….

 • Και που ζεις;

Στην κωμόπολη Μπιτιγκχαιμ Μπισιγκεν 25 χιλιόμετρα από την Στουτγκάρδη.

Bietigheim-Bissingen (Μπίτιγκχαιμ Μπίσιγκεν) στην Γερμανία

 • Με τι ασχολείσαι επαγγελματικά;

Σημερα δουλεύω ως υπάλληλος πυρασφαλειας σε μια οικογενειακή επιχείρηση Γερμανών.. Στις Σέρρες όταν ζούσα η απασχόληση μου ήταν η δική μας οικογενειακή επιχείρηση ταξί στο Σιδηρόκαστρο. Πηγαινοερχομουν Σέρρες Σιδηρόκαστρο κάθε μέρα για να βγάλω τα προς το ζην.

 • Δεν είναι η πρώτη φορά που μεταναστεύεις;

Stuttgart (Στουτγκάρδη)

Το 2001 έως το 2005 είχα φύγει για Γερμανία για να κάνω μια καινούργια αρχή. Ως άτομο που γεννήθηκε Γερμανία και έχω τελειώσει το δημοτικό σχολείο στη Γερμανία δεν είχα κανένα πρόβλημα ως γλώσσα και ειδικά ως δουλειά μιας και τελείωσα ψυκτικός στα ΤΕΛ Σερρών βρήκα αμέσως και μάλιστα καλή δουλειά στη Γερμανία. Μετά από 5 χρόνια εργασίας στη Γερμανία πραγματοποίησα τον επαναπατρισμό μου το 2005 για να είμαι κοντά στη οικογένεια και στη πατρίδα μου,εκεί που πέρασα τα καλύτερα χρόνια μου.

 • Και τι ήταν αυτό που σε έκανε να φύγεις πάλι;

Ήρθε η κρίση στην Ελλάδα. Το ταξί δεν είχε πια δουλειά. Μέχρι και τον πακετά έκανα στις Σέρρες τα βράδια και τα πρωινά συνοδός σε παιδί με ειδικές ανάγκες που το συνόδευα πίσω από το νοσοκομείο Σερρών. Και πάλι η πατρίδα δεν είχε να μου προσφέρει κάτι οπότε αποφάσισα με την σύζυγό να φύγουμε και πάλι για Γερμανία. Και εγώ και η σύζυγός μου γνωρίζουμε τη γλώσσα οπότε η προσαρμογή δεν είναι τόσο δύσκολη όπως σε κάποιον που δεν γνωρίζει γλώσσα η δεν έχει κάποιο πτυχίο.

 • Είχες βοήθεια από Έλληνες στην Γερμανία;

Stuttgart (Στουτγκάρδη) Germany, Γερμανία

Germany, Γερμανία

Δυστυχώς δεν έχω να πω τα καλύτερα λόγια για τους συμπατριώτες μου οι οποίοι ζουν στη Γερμανία. Ο Έλληνας απέναντι σε έναν ξένο είναι πολύ καλός αλλά Έλληνας με Έλληνα ; Δεν θα ήθελα να εκφράσω αυτά που σκέφτομαι ή έχω περάσει.

Ένα παράδειγμα: υπόσχονται 1000 ευρώ για εργασία από το πρωί 8-9 ώρα μέχρι το μεσημέρι ένα διάλειμμα 2-3 ωρών και μετά συνεχές ωράριο έως στις 11-12. Υπάρχουν εταιρείες που λέγονται εταιρείες δανεισμού υπαλλήλων χωρίς πολλές γνώσεις γερμανικών ή ειδικοτήτων και επίσης παίρνεις 1000 ευρώ. Εδώ όμως 8ωρο όχι 15ωρο. Η παραπληροφόρηση είναι συνηθισμένο στον Έλληνα.

 • Πως είναι οι συνθήκες εργασίας σήμερα στην Γερμανία ;

Germany, Γερμανία

Οι καλές εποχές της Γερμανίας έχουν τελειώσει όσο υπήρχε το μάρκο. Εδώ πλέον ζεις για να δουλεύεις και στην Ελλάδα δουλεύεις για να ζήσεις. Ενώ θα ήθελα με την καρδιά μου να επιστρέψω στη πατρίδα με την λογική δεν πρόκειται να το κάνω.

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα εδώ για ένα τριάρι διαμέρισμα το ενοίκιο είναι περίπου στα χίλια ευρώ οπότε θα πρέπει να δουλεύουν δύο άτομα οπωσδήποτε και να βγάζουν καθαρά 3 χιλιάρικα περίπου μαζί για να πεις ότι κάτι γίνεται.

 • Και η σύζυγος Σερραία;

Stuttgart (Στουτγκάρδη) Germany, Γερμανία

Βέβαια, λέγεται Σοφία Νέστορα και κατάγεται από τα Πορρόϊα. Έχει γεννηθεί και αυτή στην Γερμανία. Περίπου 20 χρονών ήρθε από Γερμανία Ελλάδα για πάντα. Έτσι γνωριστήκαμε Ελλάδα και αναγκαστικά ήρθαμε πάλι Γερμανία. Η σύζυγός μου δουλεύει σε γηροκομείο και ενώ δούλευε μέσω της δουλειάς έβγαλε πτυχίο κοινωνικής λειτουργού. Το γηροκομείο είναι κρατικό οπότε η σύζυγός μου είναι αυτόματα δημόσιος υπάλληλος

 • Τι θα συμβούλευες σε κάποιον που θέλει να μεταναστεύσει ;

Stuttgart (Στουτγκάρδη) Germany, Γερμανία

Για όσους σκέφτονται να μελετήσουν κάποιο μέλλον στο εξωτερικό θα τους συνηστήσω να έχουν κάποιο πτυχίο πάνω σε κάποια δουλειά και να βρούν δουλειά πάνω στην ειδικότητα τους.

Η Ευρώπη έχει πρόβλημα με ειδικότητες όπως ηλεκτρολόγος, υδραυλικός,ψυκτικός κλπ. Το πιο δύσκολο είναι να μάθεις την γλώσσα όπου θα γίνει η μετανάστευση. Αυτές είναι η προϋποθέσεις για καλύτερη δουλειά και μισθό. Καλό μισθό επίσης έχει αν έχεις επαγγελματικό δίπλωμα φορτηγό ή λεωφορείου.

Stuttgart (Στουτγκάρδη) Germany, Γερμανία

Τα πτυχία θέλουν μετάφραση για να θεωρηθεις ίσως με τα εδώ δεδομένα. Εύχομαι σε όλους που θέλουν να γίνουν μετανάστες να βρουν τους κατάλληλους ανθρώπους να βοηθήσουν τους συμπατριώτες. Αυτό που είναι απαγορευτικό είναι να μην έρχονται σε ελληνικες κουζίνες / εστιατόρια για δουλειά με πολλές υποσχέσεις. Οι περισσότεροι εκμεταλλεύονται από τους ιδιοκτήτες με μισθούς πείνας για Γερμανία και για τις πολλές ώρες δουλειάς.

 • Έρχεσαι συχνά στις Σέρρες;

Δουλεύω 11 μήνες για να έρθω μια φορά το χρόνο στη Ελλάδα για διακοπές και με λαχτάρα να δω οικογένεια, φίλους και γνωστούς και να κάνω το ψάρεμα που αγαπώ και έφτιαχνα όσο ζούσα στη πατρίδα.

 • Τι σου λείπει περισσότερο;

Κεφαλονιά or Κεφαλλονιά, Greece Ελλάδα

Αυτά που μου λείπουν είναι ο ήλιος της Ελλάδος η θάλασσα. Να σηκώνεσαι το πρωί να πας για δουλειά και μέχρι να φτάσεις έχεις χαιρετίσει και καλημερισει 50 άτομα. Σερραϊκή μπουγάτσα να λες και να γεμίζει το στόμα σου “α βε Σερραίος είμαι τι να κάνω σε λέω”. Βασικά μου λείπουν τα απλά πράγματα που έχουμε γενικά και ειδικά στη Σέρρες. Φιλοξενία και τρέλα. Πιστεύω ότι μεγάλωσα και πέρασα από τα καλύτερα χρόνια που υπήρχαν στη Σέρρες.

Ως ταξιτζής έχω γυρίσει πολλές πόλεις σαν την Σέρρες για μένα καμία και ας έχει τα χάλια της (γέλιο). Βρήκα ταμπέλα με το όνομα της πόλης μας εδώ στην Γερμανία.

Πηγή: Συνέντευξη, Μίλτος Παπαδόπουλος: Ο Σερραίος ταξιτζής που έγινε 3 φορές μετανάστης στην Γερμανία

Ελένη Λαζάρου, ρεπόρτερ και δημοσιογράφος, Alpha TV

Συνέντευξη με την Ελένη Λαζάρου, Alpha TV και Mega ChannelΗ Ελένη Λαζάρου γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1975 στις Σέρρες και σπούδασε δημοσιογραφία στο δημόσιο ΙΕΚ Σερρών στο τμήμα “Συντακτών και Ρεπόρτερς”. Ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία από μία αθλητική εφημερίδα των Σερρών και στη συνέχεια στο τηλεοπτικό σταθμό Δίκτυο TV, αρχικά ως ρεπόρτερ και αργότερα ως αρχισυντάκτρια του δελτίου ειδήσεων και παράλληλα παρουσίαζε την εκπομπή Ανασκόπηση των γεγονότων της εβδομάδας. Αργότερα εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο Mega Channel (ή Μεγάλο Κανάλι) της Αθήνας ενώ σήμερα εργάζεται ως δημοσιογράφος στον τηλεοπτικό σταθμό του Άλφα (Alpha TV). Δείτε επίσης: Ελένη Λαζάρου, ρεπόρτερ και δημοσιογράφος 

SerraikaNeaΤα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες. Ξεκινήσανε την ηλεκτρονική εφημερίδα τους τον Μάιο του 2013 και καταφέραν σ’ αυτή την περίοδο να εδραιωθούμε στην κορυφή της Σερραϊκής ενημέρωσης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here