Έλληνες Εξωτερικού

Παναγιώτης Λαζαρίδης μπογιατζής Ελβετία

Συνέντευξη που έδωσε στην δημοσιογράφο του Alpha TV Ελένη Λαζάρου για τα Σερραϊκά Νέα (10 Φεβρουαρίου 2020)

St. Gallen Town in Switzerland

Ο Παναγιώτης Λαζαρίδης μεγάλωσε μέσα στα χρώματα αφού ο πατέρας Τάσος του είναι μπογιατζής και ο θείος του Γιώργος διέθετε ένα από τα πιο γνωστά χρωματοπωλεία των Σερρών. Έτσι από πολύ μικρός έμαθε την τέχνη του βαψίματος.

Zürich (Ζυρίχη), Ελβετία

Όσο ζούσε στις Σέρρες έκανε πολλές δουλειές καθώς ο μισθός του μπογιατζή διαρκώς κατρακυλούσε. Ο λόγος ότι στα χρόνια της κρίσης η οικοδομική δραστηριότητα πάγωσε ενώ πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών ανέβαλαν το βάψιμο του σπιτιού τους που παλιότερα το έβαφαν κάθε χρόνο.

Όταν έκανε την δική του οικογένεια και τα βάρη αυξήθηκαν αποφάσισε να αναζητήσει μία καλύτερη τύχη για τον ίδιο και τα παιδιά του στο εξωτερικό. Δοκίμασε στην Γερμανία αλλά τα πράγματα δεν ήταν όπως τα περίμενε. Δεν το έβαλε κάτω. Επέστρεψε στις Σέρρες. Ακούγοντας μία φίλη της συζύγου του να τους περιγράφει τον εργασιακό παράδεισο τη Ελβετίας πήρε την απόφαση να πάει εκεί. Από το όμορφο St. Gallen (Σαιν Γκάλλεν, φωτογραφία δεξιά) όπου ζει εδώ και 8 χρόνια μιλά στα serraikanea.gr

  • Πως βρέθηκες από τις Σέρρες στο St. Gallen (Σαιν Γκάλλεν) ;

Ο λόγος ήταν καθαρά για να εξασφαλίσω ένα καλύτερο αύριο στα παιδιά μου. Ζούσε εδώ μία φίλη της γυναίκας μου. Μας έλεγε πόσο ωραία είναι. Μία μέρα το αποφάσισα. Ετοίμασα την βαλίτσα μου και ήρθα. Αρχικά μόνος μου. Τότε είχα μόνο την μία μου κόρη. Έναν χρόνο μετά ήρθε η σύζυγος και η κόρη μας. Εδώ αποκτήσαμε και την δεύτερη κόρη μας. Εδώ στην Ελβετία για κάποιον μυστήριο λόγο όλοι κάνουν κορίτσια. χα χα (γέλια)

St. Gallen (Σαιν Γκάλλεν) στην Ελβετία, χάρτης της Google

  • Βρήκες εύκολα δουλειά; Σε ποιον τομέα εργάζεσαι;

Τοπίο των ελβετικών Άλπεων Switzerland

Χωρίς να γνωρίζεις Γερμανικά τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά εγώ ήμουν αποφασισμένος. Βρήκα δουλειά σε εργοστάσιο αλλαντικών αλλά οι συνθήκες είναι καλύτερες στο αντικείμενό μου δηλαδή ως μπογιατζής.

  • Όταν λες καλύτερες συνθήκες τι εννοείς ;

Δεν ήταν καλές από την αρχή. Δυστυχώς εγώ όπως και πολλοί Έλληνες που όταν μεταναστεύουμε εμπιστευόμαστε κάποιον από την χώρα μας έπεσα θυμα εκμετάλλευσης. Ήταν κάποιος που είχε φέρει πολύ κόσμο στην Ελβετία. Δηλαδή μου έδινε λιγότερα χρήματα από όσα δικαιούμουν. Μου κρατούσε χρήματα από τα δώρα μου ή τον μισθό μου. Ευτυχώς το κατάλαβα και απομακρύνθηκα. Στην συνέχεια βρήκα δουλειά σε Ελβετική εταιρία.

  • Εδώ τα πράγματα είναι καλύτερα ;

Ναι πολύ. Δουλεύω σε οικοδομές και σπίτια και ο μισθός μου είναι περίπου 6.000 φράγκα δηλαδή 5.500 ευρώ. Δουλεύω πολύ καθώς έχουν μάθει πως είμαι καλός τεχνίτης. Εδώ όλοι βάφουν τα σπίτια τους λευκά. Εγώ στο δικό μου βάζω και χρώματα επειδή μου αρέσει το χρώμα.

  • Η σύζυγος εργάζεται;

Ναι δουλεύει ως καθαρίστρια.

  • Δουλειές υπάρχουν;

Switzerland (Ελβετία)

Υπάρχουν αλλά δεν θα συμβούλευα σε κάποιον να έρθει αν δεν ξέρει ξένες γλώσσες – κυρίως Γερμανικά. Γι`αυτό κι εγώ μαθαίνω Γερμανικά. Την πρώτη χρονιά που είχα έρθει δεν καταλάβαινα τίποτα. Επίσης κάποιος που θα έρθει για πρώτη φορά θα πρέπει να ξέρει πως είναι υποχρεωτικό να κάνει ιδιωτική ασφάλιση.

  • Οι αμοιβές με βάση τα ελληνικά δεδομένα ακούγονται καλές. Πως είναι όμως το κόστος της ζωής;

Ακριβό. Για να καταλάβεις εδώ ο κόσμος στο σούπερ μάρκετ δεν ψωνίζει με το κιλό αλλά με τα γραμμάρια. Το χοιρινό κοστίζει 28 ευρώ το κιλό. Και το μοσχαρίσιο – αν βρεις – πάνω από 50 ευρώ! Επίσης πολύ ακριβά είναι τα ενοίκια. Εγώ είμαι τυχερός και βρήκα σπίτι με 2 δωμάτια σαλόνι και κουζίνα με 1200 ευρώ αλλά συνήθως τέτοια σπίτια έχουν ενοίκιο πάνω από 2000 ευρώ. Στα 2000 ευρώ όμως συμπεριλαμβάνονται το νερό και το πετρέλαιο. Τα πάντα εκτός από το ρεύμα. Εγώ για ρεύμα πληρώνω 160 ευρώ το δίμηνο.

  • Η πόλη που ζείτε πως είναι;

St. Gallen (Σαιν Γκάλλεν)

Switzerland (Ελβετία)

Το St. Gallen (Σαιν Γκάλλεν) είναι μία όμορφη ήσυχη πόλη που στο μέγεθος μοιάζει με τις Σέρρες έχει 73.500 κατοίκους. Βρίσκεται στην βόρειο-ανατολική Ελβετία περίπου 70 χιλιόμετρα από την Ζυρίχη και είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου καντονιού. Ιδρύθηκε τον 7ο μ.Χ. αιώνα και έχει υπάρχει κέντρο επιστημών και τεχνών.

Η βιβλιοθήκη του Σεν Γκάλεν έχει βιβλία και έγγραφα από τον 9ο αιώνα μ.Χ. Η οικονομία της πόλης στηρίχθηκε στην παραγωγή και εμπορία υφασμάτων, αν και πλέον η πόλη και η οικονομία της στηρίζονται στην παροχή υπηρεσιών.

  • Μας είπες οτι πήγες στην Ελβετία προκειμένου να εξασφαλίσεις καλύτερη ποιότητα ζωής για τα παιδιά. Πως είναι εκεί οι συνθήκες για τα κορίτσια σου;

St. Gallen (Σαιν Γκάλλεν)

Πολύ καλύτερες από την Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος που θα μείνουμε εδώ μόνιμα. Τα παιδιά μένουν στο σχολείο ως τις 6 το απόγευμα. Μαθαίνουν σκι και κολύμπι στο σχολείο. Διδάσκονται Ελληνικά. Εδώ νιώθουμε μεγάλη ασφάλεια. Η μικρή μας κόρη είναι μόλις 5 ετών και πηγαίνει μόνη της στο σχολείο. Κάτι που ακούγεται αδιανόητο για την Ελλάδα. Εδώ οι οδηγοί είναι πολύ προσεκτικοί. Και η εγκληματικότητα είναι στο μηδέν.

Στο εκπαιδευτικό τα πάντα είναι οργανωμένα. Να φανταστείτε πως η μεγάλη μας κόρη η Βασιλική που πάει πρώτη γυμνασίου έχει ήδη αποφασίσει πως θέλει να γίνει κομμώτρια. Ήδη κάνει κάποιες μέρες πρακτική. Του χρόνου θα κάνει τις μισές μέρες μάθημα και τις μισές πρακτική σε κομμωτήριο. Στα 17 της θα έχει μισθό και θα ναι οικονομικά ανεξάρτητη. Όχι όπως στην Ελλάδα που κάποια παιδιά τα ζούν οι γονείς τους μέχρι τα 30 τους.

  • Τι άλλο σου κάνει εντύπωση εκεί;

Πολλά. Όπως ότι εδώ εφαρμόζεται Νόμος του Καποδίστρια. Και ότι για τα σημαντικά θέματα ψηφίζει ο κόσμος και όχι οι Βουλευτές.

  • Σου λείπουν οι Σέρρες;

Πολύ. Και η πόλη και οι φίλοι μου.

  • Στις Σέρρες πηγαίνετε;

Πήγαμε το καλοκαίρι που γίναμε κουμπάροι σε ένα αγαπημένο μας ζευγάρι. Είχαμε τέσσερα χρόνια να πάμε. Έχουμε κανονίσει να πάμε ξανά το καλοκαίρι. Έχουμε ήδη κλείσει τα εισιτήρια που τα βρήκαμε σε τιμή προσφοράς. Από 2000 τα βρήκαμε 600 ευρώ.

  • Θα επιστρέφατε μόνιμα στις Σέρρες;

Όπως σου είπα μας λείπει η πόλη αλλα θα μείνουμε εδώ για τα παιδιά μας. Εγώ σε 2 χρόνια παίρνω την Ελβετική υπηκοότητα.

Πηγή: Παναγιώτης Λαζαρίδης: Ο Σερραίος μπογιατζής που παίρνει 6000 φράγκα στην Ελβετία

Ελένη Λαζάρου, ρεπόρτερ και δημοσιογράφος, Alpha TV

Συνέντευξη με την Ελένη Λαζάρου, Alpha TV και Mega ChannelΗ Ελένη Λαζάρου γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1975 στις Σέρρες και σπούδασε δημοσιογραφία στο δημόσιο ΙΕΚ Σερρών στο τμήμα “Συντακτών και Ρεπόρτερς”. Ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία από μία αθλητική εφημερίδα των Σερρών και στη συνέχεια στο τηλεοπτικό σταθμό Δίκτυο TV, αρχικά ως ρεπόρτερ και αργότερα ως αρχισυντάκτρια του δελτίου ειδήσεων και παράλληλα παρουσίαζε την εκπομπή Ανασκόπηση των γεγονότων της εβδομάδας. Αργότερα εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο Mega Channel (ή Μεγάλο Κανάλι) της Αθήνας ενώ σήμερα εργάζεται ως δημοσιογράφος στον τηλεοπτικό σταθμό του Άλφα (Alpha TV). Δείτε επίσης: Ελένη Λαζάρου, ρεπόρτερ και δημοσιογράφος 

SerraikaNeaΤα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες. Ξεκινήσανε την ηλεκτρονική εφημερίδα τους τον Μάιο του 2013 και καταφέραν σ’ αυτή την περίοδο να εδραιωθούμε στην κορυφή της Σερραϊκής ενημέρωσης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here