Έλληνες Εξωτερικού

Σπύρος Μαριάτος, Cheesy Cakes στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας

Cheesy Cakes στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας

Είναι το πρώτο cheesecake μαγαζί του Άμστερνταμ και ονομάζεται “Cheesy Cakes” και βρίσκεται στην παλιά εμπορική γειτονιά στο κέντρο της πόλη, ιδανικό για τους λάτρεις των cheesecakes. Η ιδέα ξεκίνησε από τον Σπύρο Μαριάτο στο να δημιουργήσει ένα Cheesy Cake διότι δεν υπήρχε στην πόλη ένα μαγαζί που να ειδικεύεται μόνο σε ένα κέικ. Ο ίδιος έχοντας ταξιδέψει σε πολλές χώρες και έχοντας επισκεφτεί ανάλογα μαγαζιά συνειδητοποίησε ότι στο Άμστερνταμ δεν υπήρχε κάτι ανάλογο. Βρήκαμε όμως τον Σπύρο και τον ρωτήσαμε μερικά πράγματα.

  • Πως βρέθηκες στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας;

Έφτασα στην Ολλανδία λόγω δουλειάς. Ως έμπειρος σεφ στην Ελλάδα με δέκα χρόνια προϋπηρεσία, θέλησα να επεκτείνω τις γνώσεις μου στο εξωτερικό. Έτσι λοιπόν, βρέθηκα να δουλεύω σε ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της πόλης, δίπλα στους μεγαλύτερουςσεφ της χώρας. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος για τον οποίο παρέμεινα στην Ολλανδία, γιατί υπάρχει έντονο γαστρονομικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον.

  • Μπορείς να μας πεις μερικά πράγματα για το Cheesy Cakes, την επαγγελματική σου στέγη, το ξεκίνημα σου

To “Cheesy Cakes” ήταν το πρώτο cheesecake μαγαζί του Άμστερνταμ. Βρίσκεται σε μιαπαλιά εμπορική γειτονιά στο κέντρο της πόλης, μακριά από μεγάλα εμπορικάκαταστήματα. Στο μαγαζί υπάρχει ένα στάνταρ μενού 5 βασικών cheesecakes, το οποίο εμπλουτίζεται με κάποια σπέσιαλ αλμυρά ή γλυκά cakes, χρησιμοποιώντας μόνο αγνά υλικά και φρούταεποχής. Το “Cheesy Cakes” δεν είναι ούτε φούρνος, ούτε ζαχαροπλαστείο. Είναι μόνο για τους λάτρεις των cheesecakes, όπως εγώ ή αυτούς που θα ήθελαν να γίνουν.

Χάρτης της Google όπου βρίσκεται το κατάστημα Cheesy Cakes στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας

Τα πιο υπέροχα Cheesecakes θα τα δοκιμάσεις στο Cheesy Cakes

Από την ιστοσελίδα thatslife.gr συνέντευξη που έδωσε ο Σπύρος Μαριάτος στην Αγγελική Νόστη

  • Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το μαγαζι;

Ζώντας στο Άμστερνταμ 10 χρόνια, η ιδέα του να δημιουργήσω το Cheesy Cake ξεκίνησε από το ότι δεν υπήρχε στην πόλη ένα μαγαζί που να ειδικεύεται μόνο σε ένα κέικ. Επειδή στις μέρες μας είναι πολύ διαδεδομένη η ιδέα των concept stores και το cheesecake είναι από τα πιο δημιουργικά και αγαπημένα μου κέικ αποφάσισα να φτιάξω αυτό το μαγαζί.

  • Έχει ανταπόκριση; Ποιες δυσκολίες συνάντησες;

Ήταν πολύ ενθαρρυντικό για μένα που στον πρώτο μήνα λειτουργίας του Cheesy η μεγαλύτερη ολλανδική εφημερίδα (Het Parool) με ανέφερε με άρθρο της. Είναι πολύ νωρίς να αναφέρω ιδιαιτέρες στιγμές του μαγαζιού, αλλά μπορώ να πω ότι μια μέρα τα κέικ όλα έγιναν soldout και δεν είχα να πουλήσω τίποτα άλλο. Είναι αρκετά δύσκολο να χτίσεις ένα concept το οποίο να είναι αγαπητό στον κόσμο .Το μαγαζί δεν είναι καφετέρια ή εστιατόριο. Απευθύνεται σε συγκεκριμένη ομάδα κόσμου, πράγμα το οποίο μπορεί και να είναι περιοριστικό. Γι αυτό τον λόγο όλα τα γλυκά και το μενού έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικά επιλεγμένα. Αγωνία υπάρχει σε κάθε τι καινούργιο παρόλο που γνωρίζω και εργάζομαι στον χώρο.

Πηγή: Τα πιο υπέροχα Cheesecakes θα τα δοκιμάσεις στο Cheesy Cakes

Cheesy cakes wishes you merry Christmas

For those of you not yet in the know: Cheesy Cakes is a complete, casual and moderately priced cheesecake store with an extensive menu of delicious, in-house baked goodies. My philosophy for Cheesy Cakes is that freshness,high-quality ingredients and attention to detail in cake preparation make all the difference in the world. This is why all of my cakes, the famous cheesecakes in particular, are freshly prepared every day by me and exactly according to my recipes and standards.

  • Μπορείς να μας πεις μερικά πράγματα για το Άμστερνταμ της Ολλανδίας, κάποια όμορφα μέρη από εκεί για ταξίδια, για τους ανθρώπους της

Μου αρέσει πολύ η θέα της πόλης από τον τελευταίο όροφο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Η αγαπημένη μου σαββατιάτικη λαϊκή αγορά στη Noordermarkt. Βόλτα με το ποδήλατο στο πάρκο της πόλης (Vondelpark) και καφέ στο γραφικό Blauwe Theehuis.

Ο Σπύρος Μαριάτος φτιάχνει το πιο ωραίο τσίζκεϊκ σε ολόκληρο το Άμστερνταμ, από το womantoc.gr

Σπύρος Μαριάτος, Cheesy Cakes στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας

Το τσίζκεϊκ, που στα αγγλικά σημαίνει κέικ τυριού είναι γλυκό που αποτελείται από δύο τουλάχιστον στρώσεις, από τις οποίες η παχύτερη αποτελείται από ένα μείγμα μαλακού τυριού, αυγών και ζάχαρης. Το κατώτερο στρώμα ή βάση αποτελείται από θρυμματισμένα μπισκότα, ζύμη ή σπογγώδες κέικ. Στο τελικό στρώμα το γλυκό διακοσμείται με μαρμελάδα ή φρούτα. Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός παραλλαγών, πχ. ψημένο ή ψυγείου, με αυγά ή χωρίς, με φρούτα αντί για μαρμελάδα, με τυρί ρικότα, ξινή κρέμα ή μυζήθρα -οπότε και λέγεται μυζηθρόπιτα-, αντί για τυρί κρέμα.

Αν και θεωρείται αμερικάνικο γλυκό, εκδοχές του γλυκού παρασκευάζονται για χιλιάδες χρόνια. Οι παλαιότερες αναφορές του γλυκού είναι από τη αρχαία Ελλάδα, όταν ήταν δημοφιλές φαγητό και στα σχετικά συγγράματα που διασωζόνται αναφέρεται ως πλακούντας. Η μοντέρνα έκδοση του τσίζκεϊκ, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, αναπτύχθηκε το 1872 από τον Ουίλιαμ Λώρενς στη Νέα Υόρκη, στη προσπάθειά του να φτιάξει ένα γαλλικό τυρί. Αντί για το συγκεκριμένο τυρί, δημιούργησε ένα τυρί κρέμα, το οποίο αργότερα πατεντάρισε ο Τζέιμς Κραφτ, και αποτελεί το κύριο συστατικό των τσίζκεϊκ ανά την υφήλιο. … περισσότερα

  • Βρίσκεις εύκολα ελληνικά προϊόντα για την δουλειά σου ;

Τα ελληνικά εμπνευσμένα cheesecakes δημιουργήθηκαν για μια σειρά θεματικών ημερών .Σε μία πόλη με πολλές διαφορετικές εθνικότητες είναι πανεύκολο να βρεις τα υλικά που χρειάζεσαι. Παραδείγματος χάριν, έκτος από τα ελληνικά εμπνευσμένα cheesecakes, υπάρχουν τα ολλανδικά, τα ιταλικά, τα γαλλικά και λοιπά.

Ο Έλληνας που άνοιξε το πρώτο cheesecake μαγαζί στο Amsterdam

Ο Έλληνας που άνοιξε το πρώτο cheesecake μαγαζί στο Amsterdam

Ο Έλληνας που άνοιξε το πρώτο cheesecake μαγαζί στο Amsterdam

Ζώντας στο Άμστερνταμ 10 χρόνια, η ιδέα του να δημιουργήσω το Cheesy Cake ξεκίνησε από το ότι δεν υπήρχε στην πόλη ένα μαγαζί που να ειδικεύεται μόνο σε ένα κέικ. Επειδή στις μέρες μας είναι πολύ διαδεδομένη η ιδέα των concept stores και το cheesecake είναι από τα πιο δημιουργικά και αγαπημένα μου κέικ αποφάσισα να φτιάξω αυτό το μαγαζί. Η εμπειρία μου στον χώρο της μαγειρικής υπήρξε απαραίτητη για να ολοκληρώσω με επιτυχία αυτό το project. Για να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα χρειάστηκε ένας χρόνο προετοιμασίας. Μιλάμε για πολλές δοκιμές των γλυκών με συναδέλφους και φίλους, ώστε να καταλήξουμε στο συγκεκριμένο μενού. Είναι αρκετά δύσκολο να χτίσεις ένα concept το οποίο να είναι αγαπητό στον κόσμο . … περισσότερα

  • Τι σου λείπει από την Ελλάδα ;

Μου λείπουν τα ίδια πράγματα που λείπουν σε αυτούς που μένουν μακριά της για δεκατρία χρόνια.

Ακολουθούν μερικά βίντεο από το προσωπικό κανάλι Cheesy Cakes του Σπύρου στο YouTube όπως επίσης από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας στο κάτω μέρος της σελίδας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here