Έλληνες ΕξωτερικούΣυνέντευξη με την Στέφανι Έρικα Παπαδάκη, Νορβηγία

Την Στέφανι Έρικα Παπαδάκη την γνωρίσαμε στο facebook και είναι η admin του γκρουπ Greeks in Oslo (Έλληνες του Όσλο) το οποίο θα το βρείτε στην εξής διεύθυνση facebook.com/groups/greeksinoslo/.

Το Όσλο είναι η πρωτεύουσα της Νορβηγίας και βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας. Ρωτήσαμε την Στέφανι μερικά πράγματα για την Νορβηγία και να δούμε τι μας είπε.

  • Πως βρέθηκες στην Νορβηγία και πιο συγκεκριμένα στο Όσλο και με τι ασχολείσαι ;

Κοπεγχάγη Δανία, Copenhagen
Κοπεγχάγη Δανία

Έφυγα από την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Κρήτη, όχι λόγω κρίσης αλλά λόγω δίψας για σπουδές σε κάτι που τότε δεν υπήρχε ακόμη στην Ελλάδα. Μετακόμισα λοιπόν στην Κοπεγχάγη Δανίας για να παρακολουθήσω το διετές μάστερ που ονομάζετε “Sustainable Energy” και έχει να κάνει με την εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα. Μετακόμισα στην Νορβηγία από την Κοπεγχάγη πριν 3,5 χρόνια λόγω μιας πολύ καλής επαγγελματικής ευκαιρίας που μου εμφανίστηκε.

  • Πες μας λίγα λόγια για την Νορβηγία και τους ανθρώπους της στα χρόνια που μένεις εκεί.

Κακά τα ψέματα, η διαφορετικότητα στις κουλτούρες από χώρα σε χώρα είναι μια δυσκολία που συναντά κάθε άτομο που φεύγει από την χώρα του. Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ Ελληνικής και Νορβηγικής κουλτούρας είναι ότι ο κόσμος δεν θέλει να σε “ενοχλήσει” με την παραπάνω κουβέντα. Προτιμούν πολλές φορές λοιπόν να μην σου μιλήσουν από το να σου πουν γεια ή να σε ρωτήσουν κάτι, το οποίο ως Έλληνες το παίρνουμε ως προσβολή.

Η αποκωδικοποίηση της κουλτούρας είναι κάτι δύσκολο στην αρχή και όσοι μετακομίζουμε εδώ πρέπει να περάσουμε διάφορες εμπειρίες για να συνειδητοποιήσουμε τον τρόπο σκέψης τους. Γενικά θα έλεγα ότι οι Νορβηγοί είναι ευγενικοί, οργανωμένοι, ήρεμοι, σέβονται τον συνάνθρωπο και την φύση και είναι πολύ ανεξάρτητοι.

  • Φαντάζομαι ότι θα έχεις ταξιδέψει μέσα στην Νορβηγία που είναι και μία μεγάλη χώρα, πες μας μερικά μέρη που σου άρεσαν περισσότερο ;

Stavanger Norway, Νορβηγία
Stavanger, Νορβηγία

Έχω ταξιδέψει αρκετά στα πλαίσια της δουλειάς μου αλλά και για προσωπικούς σκοπούς κυρίως νότια και δυτικά σε περιοχές όπως το Bergen, Skien, Kristiansand, Frederikstad, Drammen, Geilo, Lillehammer, Hamar, Beitostølen, Larvik, Hemsedal κ.α. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα ταξίδια θα έλεγα ότι ήταν στο Svalbard. Είναι ένα νησί 4 ώρες από το Όσλο προς τον Βορρά, πολύ ψηλότερα και από την Ισλανδία. Ήταν μια εμπειρία ζωής να μην δύει ο ήλιος καθόλου όλο το 24ωρο με καταπληκτική φύση και μια αίσθηση ηρεμίας.

Από άλλα ταξίδια μου άρεσε πολύ το Stavanger με την παλιά πόλη και τα μικρά σοκάκια, ένας προορισμός πολύ γνωστός και για πεζοπορία. Η φύση της Νορβηγίας ενδεικνύεται για σκι και πεζοπορίες κάτι που την κάνει δημοφιλή προορισμό τους χειμερινούς αλλά και καλοκαιρινούς μήνες. Ένα από τα χαρακτηριστικά του Όσλο που αγαπάω είναι να έχεις την πίστα σκι σε απόσταση μισής ώρας από το κέντρο με το μετρό και παράλληλα στα 15 λεπτά με αυτοκίνητο τα μονοπάτια για πεζοπορία.

  • Τι σου λείπει από την Ελλάδα που δεν το έχει η Νορβηγία ;

Αυτό που μου λείπει περισσότερο είναι ο ήλιος και το φαγητό. Στο Όσλο δεν υπάρχουν πολλά ελληνικά εστιατόρια και οι πρώτες ύλες δεν είναι πάντα το ίδιο γευστικές όπως στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αυξάνει την δυσκολία για ένα νόστιμο αποτέλεσμα ακόμη και στην μαγειρική στο σπίτι. Κατά τα άλλα δεν θα έλεγα ότι μου λείπει κάτι άλλο από την καθημερινότητά μου.

Νορβηγία
Νορβηγία

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here