Έλληνες Εξωτερικού

Ελληνικό εστιατόριο Meraki Greek Bistro στο Μαϊάμι της Φλόριντα, ΗΠΑ

Το Μαϊάμι είναι μια από τις πιο διάσημες πόλεις των Η.Π.Α. με μεγάλο ποσοστό των κατοίκων του να είναι ισπανόφωνοι και με στενούς δεσμούς με τη Λατινική Αμερική. Οι όμορφες ατέλειωτες αμμώδεις παραλίες του με κοκκοφοίνικες το έχουν κάνει δημοφιλείς τουριστικό προορισμό. Ανακαλύψαμε το ελληνικό εστιατόριο Meraki Greek Bistro στην περιοχή με ιδιοκτήτες τους Αλέξανδρο Καραβία και Γιάννη Κότσο.

  • Πως βρεθήκες στο Μαϊάμι της Φλόριντας ;

Η απόφαση ήταν άμεση ότι εδώ θα ήθελα να συνεχίσω την ζωή μου και την προσπάθεια μου στην Αμερική.
Μετά από σπουδές στο Βόρεια Carolina των Η.Π.Α. και αποφοιτώντας με πτυχίο το 2004, αποφάσισα να έρθω στο Μαϊάμι βόλτα ένα τριήμερο, για να δούμε περί τίνος όλος ο ντόρος για αυτή την πολύ. Περίπου 12 ώρες με αυτοκίνητο η απόσταση, οπότε δεν ήταν κάτι το τόσο δύσκολο. Μέσα σε αυτές τις 3 ημέρες, είδα μια πόλη με πολύ θάλασσα, ήλιο, νυχτερινή ζωή και θερμότητα ανθρώπων (κατά το πλείστον Latin) που μου θύμισε πολύ Ελλάδα και ιδιαίτερα τα ελληνικά νησιά το καλοκαίρι που είναι αυτό που με μεγάλωσε. Η απόφαση ήταν άμεση ότι εδώ θα ήθελα να συνεχίσω την ζωή μου και την προσπάθεια μου στην Αμερική.

Συνέντευξη με τον Αλέξη Καραβία Meraki Greek Bistro, Μαϊάμι, Φλόριντα, ΗΠΑ

  • Μπορείς να μας πεις μερικά πράγματα για το Meraki Greek Bistro, την κουζίνα του, το μενού κλπ.

Συνέντευξη με τον Αλέξη Καραβία Meraki Greek Bistro, Μαϊάμι, Φλόριντα, ΗΠΑ

Το Meraki Greek Bistro έγινε “πραγματικότητα” μαζί με το συνεταίρο και φίλο μου Chef Γιάννη Κότσο. Λίγο μεγαλύτερος σε ηλικία αλλά με πολύ κοινό όραμα για την Ελληνική κουζίνα, που εδώ στο Μαϊάμι δεν είχε την κατάλληλη αντιπροσώπευση. Μετά από μερικούς μήνες δουλειάς παρέα, καταλάβαμε ότι οι δυο μας θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα τέτοιο μαγαζί το οποίο για εμένα αποτελούσε ένα μεγάλο όνειρο ζωής.

Ο Γιάννης είναι σχετικά νέος στο Μαϊάμι (5 χρόνια πλέον – εγώ 15) αλλά έχει μεγάλη εμπειρία στην ελληνική κουζίνα από την Ελλάδα, καθώς είχε και δικό του μαγαζί στην Κρήτη (Χανιά) έχοντας και αυτός δουλέψει χρόνια στον χώρο. Το μενού φτιάχτηκε από εκείνον (με κοινές βάσεις και γνώμης) και η συμβουλή του και η γνώμη του είναι κυρίαρχη στο κομμάτι του φαγητού. Εγώ με μεγάλη βοήθεια τις συζήγου μου (Μαρκέλα από Κολομβία) βρήκα τον χώρο και έφτιαξα το μαγαζί, με βασικό interior design τις ιδέες τις και αυτό που είχε έμπνευση από τα ταξίδια μας στην Ελλάδα. Το μενού φρεσκάρεται συνεχώς με special πιάτα ημέρας καθώς και εποχιακά.

Ο Chef Γιάννης είναι expert στα θαλασσινά και στα ψάρια και είναι κάτι που πλέον οι πελάτες μας έχουν αρχίσει να μαθαίνουν και να περιμένουν από εμάς. Αλλά συνεχώς μας εκπλήσσει και με άλλες αυθεντικές συνταγές και πιάτα (όπως το “Κλέφτικο”, “Παπουτσάκια” και Μουσακά σε πήλινο που δύσκολα πλέον βρίσκεις σε εστιατόρια μιας και τα πιο πολλά προτιμούν κατεψυγμένες μερίδες που ψήνουν ανά τεμάχιο.

Συνέντευξη με τον Αλέξη Καραβία Meraki Greek Bistro, Μαϊάμι, Φλόριντα, ΗΠΑ

  • Μπορείς να μας πεις μερικά πράγματα για το Μαϊάμι, κάποιες όμορφες παραλίες κλπ.

Εμάς τους Έλληνες μας έχουν σε ιδιαίτερη προτίμηση και εκτίμηση
Το Μαϊάμι κατά την γνώμη μου είναι πολύ ανάλογο στον τρόπο ζωής που ξέρουμε εμείς σαν Έλληνες – και σε καλά και σε κακά (βέβαια δεν είναι όλα τέλεια). Έχει όμορφη θάλασσα και η παραλία του South Beach εξέχει. Ο κόσμος είναι κατά το μέγιστον ισπανόφωνος από διάφορες χώρες τις Λατινικής Αμερικής, και εμάς τους Έλληνες μας έχουν σε ιδιαίτερη προτίμηση και εκτίμηση.

Είναι πολύ τουριστικό μέρος για μεγάλο μέρος του χρόνου, και η Ελληνική κοινότητα μεγαλώνει αν και είναι σκορπισμένοι σε διάφορα προάστια τις πόλης. Έχει πολλά ωραία μέρη για βόλτα δίπλα στην θάλασσα, μαγαζιά για ψώνια, café, bar και εστιατόρια σε περιοχές με μεγάλη κίνηση πεζών και η Φλόριντα είναι μία πολιτεία που ξυπνάει νωρίς και κοιμάται αργά. Έχει κάτι για όλους, και πιστεύω ότι με τόσο ηλιόλουστο καιρό το μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου μας κάνει όλους να νοιώθουμε νεότεροι από τους συνομήλικους μας.

  • Τι σου λείπει από την Ελλάδα ;

Από την Ελλάδα μου λείπει “Η Ελλάδα”. Η Λευκάδα μου που τόσο αγαπάω – ο κόσμος της, οι παραλίες της, οι παρέες της. Η ανθρωπιά και το φιλότιμο του κόσμου, που παρ’όλον αυτοί που ζούνε ακόμα Ελλάδα νομίζουν ότι έχει αλλοιωθεί, εμείς από εδώ μακριά βλέπουμε ότι κρατάει ακόμα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τα υπόλοιπα μέρη του κόσμου.

Και βέβαια οι γεύσεις της, η κουζίνα και τα υλικά, τα πάντα φρέσκα φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά και οι σπιτικές συνταγές που παινεύονται τόσες νοικοκυρές και μαμάδες αλλά καθώς και τόσα καλά και γευστικά πλέον εστιατόρια. Πάνω απ’όλα μου λείπουν τα ακούραστα ηλιοβασιλέματα που σε εμπνέουν με το μυαλό να ταξιδεύεις στον κόσμο αλλά και στους αιώνες της ίδιας μας της πατρίδας.

Το Meraki Greek Bistro έχει δικιά του σελίδα στο internet που θα την βρείτε εδώ www.merakibistro.com, την σελίδα του στο facebook εδώ facebook.com/MerakiGreekBistro, ενώ την ώρα που δημοσιεύεται αυτή η ανάρτηση στο tripadvisor βρίσκεται στη θέση 184 από τα 3,843 εστιατόρια στο Μαϊάμι. Περισσότερα εδώ https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g34438-d10786918-Reviews-Meraki_Greek_Bistro-Miami_Florida.html. Ακολουθούν μερικά βίντεο από το YouTube στο κάτω μέρος της σελίδας από το Meraki Greek Bistro.

Συνέντευξη με τον Αλέξη Καραβία Meraki Greek Bistro, Μαϊάμι, Φλόριντα, ΗΠΑ

Meraki Bistro strives to bring you the best and most authentic Greek cuisine at a setting that will inspire and transfer our guests to the place where we grew up with so many fond memories and great flavors. With our great selection of traditional appetizers, homemade gyro meat and daily and nightly specials there’s something for everyone to enjoy. “Hidden away” in the center of downtown, enjoy the calmness and quietness of “The Village”, either in the cool summer breeze outdoor patio or inside our inspired dining area.

Συνέντευξη με τον Αλέξη Καραβία Meraki Greek Bistro, Μαϊάμι, Φλόριντα, ΗΠΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here