Οδηγός στον Καναδά, Τάσος Λάππας
Ο Τάσος Λάππας είναι από τους πλέον γνωστούς Έλληνες οδηγούς του εξωτερικού, ο μοναδικός Έλληνας που οδηγεί νταλίκα πάνω στις παγωμένες λίμνες του Αρκτικού Κύκλου σε περιοχές του Καναδά. Αντιμετωπίζει χιονοθύελλες και θερμοκρασίες που φτάνουν τους -63 βαθμούς Κελσίου. Έχουν γραφτεί πολλά άρθρα για τον Τάσο σε σελίδες στο internet, όπως επίσης η παρουσία του σε εκπομπές της τηλεόρασης όπου εξηγεί και την επικινδυνότητα που υπάρχει στα μέρη που οδηγεί.
-
Πως βρέθηκες στον Καναδά ;
Ήρθα στον Καναδά το 2012 για κάτι καλύτερο και λόγου βέβαια και της οικονομικής κρίσης και της άσχημης κατάστασης που υπήρχε στην Ελλάδα που με ώθησε να φύγω.
-
Πες μας μερικά πράγματα για την επαγγελματική σου δραστηριότητα ως οδηγός, επικίνδυνες διαδρομές που συνάντησες κλπ.
Καθώς ήρθα στον Καναδά το 2012, έχω αναμειχθεί σε διάφορους τομείς ως οδηγός. Από την εξόρυξη πετρελαίου που ξεκίνησα, όπως έχω εργαστεί επίσης και ως οδηγός στην μεταφορά κορμών δέντρων, τσιμέντο σκόνη και μεταφορά καυσίμων πάρα πολύ. Όσο αφορά τις επικίνδυνες διαδρομές συγκαταλέγω ως δυσκολότερη διαδρομή αυτή του Ice Road, στην οποία θα πρέπει να έχεις αντοχές, υπομονή και καλές γνώσεις στην οδήγηση και της διαδρομής, για το πως θα αντιμετωπίσεις διάφορα περιστατικά τα οποία μπορούν να σου συμβούν, όπως ζημιές που μπορεί να προκύψουν αλλά και καιρικά φαινόμενα.
Tibbitt to Contwoyto Winter Road
Το Tibbitt στο Contwoyto Winter Road είναι ένας παγωμένος δρόμος που κατασκευάστηκε το 1982 για να εξυπηρετήσει ορυχεία και δραστηριότητες εξερεύνησης στα Northwest Territories και Nunavut στο βόρειο Καναδά. Ξεκινά από τη λίμνη Tibbitt, η οποία είναι το τέλος της εθνικής οδού 4, γνωστή ως η διαδρομή Ingraham. Ο δρόμος λέγεται ότι είναι ο μακρύτερος παγωμένος δρόμος στον κόσμο με δύσβατη διάβαση και λειτουργεί για οκτώ έως δέκα εβδομάδες από την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου. Το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου βρίσκεται πάνω σε παγωμένες λίμνες, 495 χλμ. περίπου (δηλαδή 85% της διαδρομής).
Ένα δύσκολο κομμάτι που έχω δουλέψει το Φθινόπωρο προς τον Χειμώνα ήταν και η περιοχή Highway 37 στο Northern British Columbia του Καναδά, το οποίο θεωρείτε από τα πιο επικίνδυνα της χώρας, όπου το κινητό τηλέφωνο σου δεν έχει καθόλου σήμα στην περιοχή, ο δρόμος είναι πάρα πού άσχημος με ανηφόρες και κατηφόρες και χιόνια που χρειάζεσαι αλυσίδες στο όχημα.
Η συγκεκριμένη περιοχή φημίζεται επίσης για τα πολλά ατυχήματα. Γενικώς θα έλεγα ότι όλες οι περιοχές είναι επικίνδυνες από την στιγμή που υπάρχει πάγος παντού, ολισθηρότητα που με μία λάθος κίνηση έφυγες από το οδόστρωμα.
Από τους χάρτες της Google, η διαδρομή Highway 37 στο Northern British Columbia του Καναδά
Αφιέρωμα από την ιστοσελίδα 4drivers.gr με ερωτήσεις προς τον Τάσο Λάππα από τον Γιάννη Κωνσταντόπουλο
Πώς είναι η ζωή ενός οδηγού νταλίκας που πηγαινοέρχεται σε ένα τόσο απομονωμένο μέρος;
Είναι δύσκολη, όντως. Ατέλειωτα χιλιόμετρα μες’ το χιόνι και το Ice Road.
”Ice Road”; Έτσι λέγεται μια σειρά στα καλωδιακά…
Αυτό ακριβώς είναι. Έτσι λέγεται ο δρόμος πάνω απ’ την παγωμένη λίμνη και διαρκεί απ’ το τέλος Γενάρη ως αρχές Απριλίου. Κινούμαστε πολύ αργά, από 10 έως 25 km/h.
Πάνω στη λίμνη οδηγείτε;
Ναι. Κανονικά πρέπει ο πάγος να ΄χει πάχος ένα μέτρο. Τουλάχιστον, για να αντέχει τη βάρους 63 τόνων νταλίκα μου. Πέρυσι, για παράδειγμα, που ο χειμώνας ήταν πιο ήπιος, ο πάγος είχε πάχος κάποια ογδόντα εκατοστά, δεν άντεξε, έσπασε, και δυο νταλίκες έπεσαν μέσα.
Ακούγεται τρομακτικό. Και τι έγινε;
Σώθηκαν. Αλλά είναι επικίνδυνο. Ακόμα κι αν καταφέρεις να βγεις απ΄την νταλίκα, πρέπει μέσα σε πέντε λεπτά να ‘χεις προλάβει να βγάλεις τα βρεγμένα σου ρούχα και να ‘χεις μπει σε άλλο αυτοκίνητο για να μην πεθάνεις απ΄το κρύο. Για αυτό το λόγο, ξεκινάμε κονβόι τεσσάρων φορτηγών κάθε είκοσι λεπτά σε απόσταση περίπου 500 μέτρων μεταξύ του καθενός φορτηγού. Όχι όμως πιο κοντά, για να μη δέχεται μεγαλύτερη πίεση ο πάγος της λίμνης.
Τι επιπλέον δυσκολίες υπάρχουν πέραν του θρίλερ;
Οτι πρέπει, εκτός από οδηγός, να είσαι και μηχανικός. Φαντάζεσαι να σου χαλάσει το όχημα και να μη ξέρεις να το φτιάξεις; Πρέπει να ξέρεις να αλλάξεις ιμάντα, να αλλάξεις κολάρα και ό,τι άλλο χρειάζεται για να συνεχίσεις το δρόμο σου. Όσον αφορά τα τυπικά, πρέπει, φυσικά, να ξαναπεράσεις όλες τις εξετάσεις για δίπλωμα. Εδώ, δεν ισχύει το ευρωπαϊκό και πέραν του ότι είναι πιο δύσκολες οι εξετάσεις, πρέπει να υπολογίσεις πως χρειάζονται κάποια 10.000 δολάρια Καναδά για να πάρεις το δίπλωμα της κατηγορίας ΑΖ, όπως απαιτείται για τη δικιά μου νταλίκα.
Μιας και μιλάμε για χρήματα, επιτρέπεται να ρωτήσω για τι όφελος μιλάμε;
Υπολογίζει κανείς γύρω στα 900 δολάρια Καναδά το δρομολόγιο. Τα πολλαπλασιάζεις με τα, περίπου, 12 δρομολόγια το μήνα και βγάζεις το νούμερο. Το οποίο, ωστόσο, επειδή στον Καναδά προκαταβάλλονται όλοι οι φόροι και οι κρατήσεις, καταλήγει σε κάποια €5.000 τον μήνα. Εκεί είσαι, για φέτος τουλάχιστον, που είναι πεσμένα κατά 50% τα χρήματα σε σχέση με πέρυσι λόγω της κρίσης και λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου.
Πόσα χρόνια κάνετε αυτή τη δουλειά εκεί;
Πλέον, είμαι απ’ το 2012.
Υπάρχει άλλος Έλληνας εκεί;
Δυστυχώς, όχι. Αν και θα ‘θελα πολύ. Πού ξέρεις, όμως; Μπορεί κάποιος συνάδελφος να διαβάσει το άρθρο, να επικοινωνήσει μαζί μου και να μάθει περισσότερα, αν ενδιαφέρεται.
Πώς είναι να ζεις στους -40ºC: Ο μοναδικός Ελληνας νταλικέρης στον Αρκτικό Κύκλο
Αφιέρωμα στον Τάσο Λάππα από την ιστορσελίδα iefimerida.gr
Αν ο Iceman ήταν υπαρκτό πρόσωπο και… Ελληνας, τότε δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος από τον Τάσο Λάππα, τον μοναδικό Έλληνα που οδηγεί νταλίκα πάνω στις παγωμένες λίμνες του Αρκτικού Κύκλου. Του αρέσει το Βόρειο Σέλλας, αλλά δεν του αρέσει η μοναξιά. Κάπως έτσι ξεκίνησε η συζήτηση μας με τον Τάσο Λάππα, ο οποίος όσο μιλούσε στο iefimerida.gr, ετοίμαζε τις βαλίτσες του καθώς την ίδια μέρα κιόλας έφευγε για τον μακρινό Καναδά. Η φετινή, είναι η 6η χρονιά που ο Τάσος Λάππας πηγαίνει στον Αρκτικό κύκλο ….. περισσότερα
-
Φαντάζομαι ως οδηγός έχεις ταξιδέψει πολύ, οπότε θα θέλαμε να ακούσουμε μερικές όμορφες περιοχές στον Καναδά που είναι και μία τεράστια χώρα
Θα έλεγα ότι το Northern British Columbia που προανέφερα πιο πριν ότι είναι από τις πλέον όμορφες με πολλά ποτάμια και λίμνες, όπως επίσης η περιοχή του Yukon η οποία είναι πλούσια σε άγρια ζωή όπως αρκούδες, λύκους, caribou, moose και άλλα ζώα.
Άλλη μία περιοχή που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι τα γνωστά Rocky Mountains με πολλά μέρη τα οποία έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά.
Η περιοχή British Columbia του Καναδά
-
Τι σου λείπει από την Ελλάδα ;
Θα έλεγα ότι μου λείπει η Ελλάδα ολόκληρη, οι γονείς μου, τα παιδιά μου, η σύντροφος μου, οι φίλοι μου, του κόσμου τα χαμόγελα, ο τρόπος που ζούμε. Και να φανταστείς ότι έχω ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη, εκτός από την Ισπανία και την Πορτογαλία σε όλες τις άλλες χώρες έχω πάει. Σαν την Ελλάδα για μένα δεν υπάρχει πουθενά, η κουλτούρα μας, οι άνθρωποι, η νοοτροπία μας, το φαγητό μας, η μουσική μας, ο ήλιος μας, τα πάντα.
Ο Καρδιτσιώτης που οδηγεί στους μείον 60 ºC
Αρθρο στο dimokratianews.gr, Από την Κέλλυ Φαναριώτη
Πολικές θερμοκρασίες, που αγγίζουν ακόμη και τους -60 βαθμούς Κελσίου, απόκοσμα χιονισμένα τοπία, αλλά και αρκετή μοναξιά περιλαμβάνει τα τελευταία χρόνια η ζωή του 45χρονου Καρδιτσιώτη Τάσου Λάππα, του μοναδικού Ελληνα οδηγού νταλίκας στον Αρκτικό Κύκλο. Οταν το 2012 η οικονομική κρίση τού «χτύπησε την πόρτα», πήρε των ομματιών του και κατευθύνθηκε στο μακρινό Γέλοουναϊφ του Καναδά, προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα ζωή μακριά από … περισσότερα
Ακολουθούν μερικά βίντεο στο κάτω μέρος της σελίδας από την περιοχή του Tibbitt to Contwoyto Winter Road και συνεντεύξεις του Τάσου Λάππα