Travel & Tourism InterviewΣυνέντευξη με την Βίκυ Παπαδημητρίου, Topos Travel

Η Βίκυ Παπαδημητρίου είναι επαγγελματίας του τουρισμού, ξεναγός και διευθύντρια του τουριστικού γραφείου Topos Travel που βρίσκεται στην οδό Αφροδίτης στο κέντρο της Αθήνας. Βρήκαμε την κυρία Βίκη και τις κάναμε μερικές ερωτήσεις για θέματα τουρισμού. Να δούμε και τι έχει να μας πει η ίδια.

  • Πείτε μας λίγα λόγια για σας και το Topos Travel και τις υπηρεσίες που παρέχετε, τουριστικούς προορισμούς κλπ. ;

Ονομάζομαι Βίκυ Παπαδημητρίου και έχω γεννηθεί και κατοικώ στην Αθήνα. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘80, ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου στο Ε.Κ.Π.Α., φοίτησα στην Σχολή Ξεναγών Αθήνας του Ε.Ο.Τ. και τα τελευταία 30 χρόνια, εργάζομαι ως Διπλωματούχος Ξεναγός.

Topos Travel

Η αγάπη μου για την Ελλάδα και για τα ταξίδια, σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία που απέκτησα συνταξιδεύοντας με τους πελάτες και ζώντας το κάθε ταξίδι από την δική τους οπτική, με οδήγησαν στην ίδρυση του Topos Travel, που συμπληρώνει πέντε χρόνια από την ίδρυση του. Βασικό κίνητρο υπήρξε η διαπίστωση πως, όσο καλά και να ήταν οργανωμένα τα προγράμματα, δεν υπήρχε εξατομίκευση ή προσπάθεια να ενταχθούν εμπειρίες και δραστηριότητες, ειδικά για μεμονωμένους πελάτες.

Σαγράδα Φαμίλια στην Βαρκελώνη
Σαγράδα Φαμίλια στην Βαρκελώνη, Ισπανία

Στόχος, λοιπόν ήταν η δημιουργία μιας αξέχαστης ταξιδιωτικής εμπειρίας, δομημένης με προσοχή στις λεπτομέρειες, όπως ακριβώς θα την θέλαμε ταξιδεύοντας εμείς οι ίδιοι. Φροντίσαμε δε, να παρέχουμε την ίδια προσωπική εξυπηρέτηση σε όλους τους πελάτες ανεξαιρέτως, επιτυγχάνοντας συγχρόνως και ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές (best value for money).

Σταδιακά, αποκτήσαμε πιστούς πελάτες και όχι μόνο ξένους αλλά και Έλληνες που επιθυμούν «χειροποίητα» ταξίδια. Έτσι, εκτός από την Ελλάδα, έχουμε και αρκετούς προορισμούς στο εξωτερικό, έχοντας επιλεγμένους τοπικούς συνεργάτες. Τέτοιοι προορισμοί είναι η Ισπανία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, το Μαρόκο, η Τουρκία, η Κροατία, η Βουλγαρία αλλά και η ΑργεντινήΠαταγονία, που μαζί με την Κούβα, τείνουν να είναι στις προτεραιότητες των Ελλήνων.

  • Τι προτιμήσεις υπάρχουν από τον εισερχόμενο τουρισμό που έρχονται στην χώρα μας αλλά και Έλληνες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό ;

Archaeological Site of Delphi
Δελφοί στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου

Οι ξένοι που έρχονται στην Ελλάδα για πρώτη φορά, επιλέγουν «κλασσικούς» προορισμούς και ανάλογα με την χώρα προέλευσης και ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τον προϋπολογισμό τους, όπως: περιηγητικό τουρισμό και επίσκεψη αρχαιολογικών χώρων στην Αθήνα, την Αργολίδα, την Ολυμπία, τους Δελφούς και τα Μετέωρα, με μία ημερήσια κρουαζιέρα στον Αργοσαρωνικό ή σύντομη παραμονή στην Αθήνα και λίγες μέρες σε κάποια νησιά, κυρίως σε αυτά που διαφημίζονται πολύ: Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος και Μύκονος.

Η Κρήτη, είναι επίσης συχνή επιλογή λόγω και των απ´ευθείας πτήσεων από το εξωτερικό

Η Κρήτη, είναι επίσης συχνή επιλογή λόγω και των απ´ευθείας πτήσεων από το εξωτερικό που υπάρχουν. Όσοι έρχονται για δεύτερη ή πολλοστή φορά, αναζητούν βιωματικές εμπειρίες και νέους προορισμούς μεν, αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που είναι ενήμεροι για τις αμέτρητες και εξαιρετικές, επιλογές που υπάρχουν, επειδή δεν προωθούνται ανάλογα στην διεθνή τουριστική αγορά. Το Τopos Travel, εξακολουθεί να επιμένει στην προώθηση τέτοιων προορισμών, όπως είναι π.χ. η Θράκη, η Δυτική Μακεδονία, τα νησιά του Β. Αιγαίου αλλά και η Τήνος που είναι από τα πιο αυθεντικά νησιά των Κυκλάδων. Ακόμη και τα βουνά της Αττικής, ή κοντινά νησιά, όπως η Κύθνος, προσφέρονται για ξεχωριστές εμπειρίες.

  • Πως βλέπετε την εξέλιξη του τουρισμού στην Ελλάδα, ποιο είναι το μέλλον και τι ενέργειες μπορούν να γίνουν ;

Όσον αφορά την πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα, σαφώς αυτή συνδέεται με τις επενδύσεις και τα προσδοκώμενα κέρδη μεγάλων funds και Tour Operators αλλά και με τις νέες τεχνολογίες, οι οποίες έχουν ήδη επιφέρει τεράστιες αλλαγές στο παραδοσιακό μοντέλο, είτε πρόκειται για μαζικό τουρισμό, είτε για μεμονωμένους πελάτες.

Ο τουρισμός είναι και επισήμως πλέον, η κύρια βιομηχανία της Ελλάδας
Ο τουρισμός είναι και επισήμως πλέον, η κύρια βιομηχανία της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει πως το προϊόν, για να είναι ανταγωνιστικό, πρέπει να είναι άριστης ποιότητας, να αναβαθμίζεται και να προσαρμόζεται συνεχώς στις απαιτήσεις της αγοράς. Εδώ, πιστεύω, βρίσκεται η ευκαιρία και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να στοχεύσουν στην ποιότητα και να κερδίσουν, αρκεί να υπάρξει και η ανάλογη υποστήριξη από το κράτος.

Acropolis of Athens

Όταν αναφέρομαι σε αυτό, δεν εννοώ μόνο την αντίστοιχη προώθηση από το Υπουργείο Τουρισμού, αλλά μια συντονισμένη τουριστική πολιτική, που θα προβλέπει μέτρα, από την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ως την βελτίωση ή δημιουργία υποδομών (ακτοπλοϊκές συνδέσεις, μαρίνες, επαγγελματική κατάρτιση κ.α.) όπου υστερούμε, καθώς και οικονομικά κίνητρα (φορολογία, δάνεια, επιδοτήσεις, δωρεάν επιμορφωτικά προγράμματα) για τους επαγγελματίες του χώρου.

  • Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του Topos Travel ;

Το Topos Travel, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις πιέσεις που υφίσταται ως μικρή επιχείρηση, επιμένει στην προσωπική σχέση με τους πελάτες και στην ποιότητά, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η προβολή μιας σειράς εκδρομών και εμπειριών που δημιουργήσαμε
Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η προβολή μιας σειράς εκδρομών και εμπειριών που δημιουργήσαμε, τόσο για μεμονωμένους επισκέπτες όσο και για μικρά γκρουπς με αφετηρία την Αθήνα και που θα βρίσκονται στον νέο μας, υπό κατασκευή, ιστότοπο www.athensgreece.tours.

Όλες, έγιναν με γνώμονα, η κάθε μία να είναι πρωτότυπη ή και μοναδική σε σχέση με ό,τι ήδη υπάρχει στην αγορά. Τέλος, εύχομαι να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως είμαστε ευλογημένοι που έχουμε για πατρίδα αυτήν την υπέροχη χώρα, ώστε να φροντίσουμε να την τιμούμε και όχι να την πληγώνουμε.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here