Έλληνες Εξωτερικού

Tour Leader Cuba Specialist: Συνέντευξη με τον Γιώργο Αξαρλή

Ο Γιώργος Αξαρλής είναι ένας Έλληνας ταξιδιώτης που ζει στην Κούβα εδώ και 15 χρόνια κι έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 110 χώρες πριν καλά-καλά κλείσει τα 40 του χρόνια. Εργάζεται ως διερμηνέας ενώ ασχολείται και με τα τουριστικά.

  • Πώς κατέληξες στην Κούβα;

Havana Streets Cuba, Κούβα

Agadez, μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Αφρικής με τεράστια ιστορία και μαγική αρχιτεκτονική, στη Δημοκρατία του Νίγηρα
Agadez, μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Αφρικής με τεράστια ιστορία και μαγική αρχιτεκτονική, στη Δημοκρατία του Νίγηρα

Εντελώς τυχαία, είχα από μικρός κάποιους φίλους Ιταλούς που ταξιδεύαμε στην Ευρώπη στις διακοπές μας παίζοντας κιθάρα στα μετρό (προσωπικά ήξερα μόνο δυο τραγούδια κι έπαιζα απαράδεκτα, μη φανταστείς ότι έχω κάποια καλλιτεχνική φλέβα).

Κάποια στιγμή, κι ενώ εγώ ήμουν ακόμη ανήλικος, αποφάσισαν το επόμενο καλοκαίρι να πάμε κάπου πιο μακριά αφού ήδη είχαμε δει ένα αρκετό μεγάλο κομμάτι της Δυτικής Ευρώπης, ένας από αυτούς πήρε μια υδρόγειο και τη γύρισε και ο κλήρος έπεσε στην Αϊτή. Με δεδομένο το κόστος των εισιτηρίων, αποφασίστηκε να πάμε στην παραδίπλα χώρα, που ήταν η Κούβα.

Προσωπικά, όντας και πολύ μικρός, δεν είχα ιδέα τι είναι η Κούβα, ποιος είναι ο Φιντέλ Κάστρο, τι εστί πραγματικά κομουνισμός και ποια είναι η κατάσταση εκεί. Δεν υπήρχε ίντερνετ τότε, και διαπιστώσαμε μάλλον αργά πως ήταν πανάκριβα, ειδικά για ένα μαθητή σαν κι εμένα που μόλις είχε μπει σε σχολή και είχε μόνο μερική απασχόληση μοιράζοντας φυλλάδια και κάνοντας διανομές με ένα παπάκι.

Havana Cuba Αβάνα Κούβα

Τελικώς βρέθηκε οικονομικός τρόπος: να πάμε μέσω ενός προγράμματος εθελοντικής εργασίας. Στείλαμε τις αιτήσεις συμμετοχής, αγοράσαμε τα εισιτήρια και μόνο τότε αγόρασα έναν ταξιδιωτικό οδηγό κι άρχισα να διαβάζω για την Κούβα. Φτάνοντας στην Κούβα οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες, αφού η κρίση της πτώσης του ανατολικού μπλοκ ήταν πολύ νωπή: μέναμε σε ένα σχολείο γεμάτο με κατσαρίδες, είχαμε τρεχούμενο νερό για ελάχιστες ώρες κάθε μέρα, οι διακοπές ρεύματος ήταν πολύωρες και οι ελλείψεις φαγητού ήταν έντονες.

Οι περισσότεροι από τους εθελοντές δεν ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα, εγώ έκατσα μέχρι τέλους γοητευμένος από την ιδιαιτερότητα της χώρας κι αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με την Κούβα, δεν είχα ιδέα πως θα κατέληγα μόνιμος κάτοικος Κούβας. Μερικά χρόνια αργότερα, επέστρεψα για να εργαστώ ως αρχηγός ελληνικών γκρουπ, “πατώντας” στην αρχική εκείνη εμπειρία. Αν το γύρισμα της υδρογείου του φίλου μου του Ντανιέλε η “μπίλια” είχε κάτσει σε άλλη χώρα, πιθανότατα να μην ζούσα τώρα στην Αβάνα, αλλά κάπου αλλού, ίσως στο Ναϊρόμπι, το Τόκιο ή τη Νούκου Αλόφα, ποιος ξέρει;

  • Πώς ξεκίνησες να ταξιδεύεις;

Hammer boy posing at the horizon, Ethiopia
Hammer boy posing at the horizon, Ethiopia

Με τα πρώτα χρήματα που κέρδιζα από διάφορες μικροδουλειές ταξίδευα με interrail, παίζοντας κιθάρα, επισκεπτόμενος φίλους. Στα φοιτητικά μου χρόνια που πια άρχισα να έχω περισσότερα χρήματα και χρόνο, ξεκίνησα τα πολύμηνα ταξίδια, όπου διαπίστωσα πως μου ταιριάζουν περισσότερο. Χωρίς πίεση χρόνου, χωρίς συγκεκριμένο πλάνο, περνώντας περισσότερο χρόνο σε κάθε χώρα.

  • Τι διάρκεια έχουν τα ταξίδια σου;

Είμαι freelancer οπότε έχω σχετική ευχέρεια στο πόσο θα ταξιδεύω, οι περιορισμοί μου είναι καθαρά οικονομικοί κι όχι χρονικοί. Θεωρητικά μπορώ να πάρω και 7 και 8 και 10 μήνες για να ταξιδέψω. Συνήθως περιορίζομαι στους 3-5 μήνες το χρόνο, αν κι έχω κάνει κι επτάμηνο ταξίδι στην Ασία.

Συνήθως επιλέγω μια ήπειρο αν και τα τελευταία χρόνια βλέπω πως και οι συνδυασμοί ηπείρων έχουν πολύ ενδιαφέρον ως ταξιδιωτική επιλογή, δημιουργούν μεγαλύτερη εναλλαγή εικόνων. Αλλά δεν αποκλείω και τις μικρές χρονικά αποδράσεις, πρόσφατα πήγα στη Βραζιλία για τρεις εβδομάδες κι ήταν εξαιρετικά, πέρυσι πετάχτηκα στο Μπελίζ για δύο εβδομάδες κι ήταν καταπληκτικό ταξίδι. Η διάρκεια βοηθάει στο να εμβαθύνεις, αλλά δεν είναι το παν, ούτε εγγύηση.

Οδοιπορικό Αφρικής

Τόγκο, Μπενίν, Νίγηρας, Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι, Σενεγάλη, Μαυριτανία και Γκάμπια

  • Πόσα χρήματα χρειάζεται κάποιος για να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι;

Ανταρκτική

Ποικίλλει αυτό ανάλογα με τον προορισμό, τον τρόπο που επιλέγει να ταξιδέψει κανείς, το πώς χρησιμοποιεί τα διάφορα εργαλεία που έχει πια στη διάθεσή του. Άλλο το κόστος στη νοτιοανατολική Ασία κι άλλο στην Ωκεανία, άλλο να κάνεις ελεύθερο κάμπινγκ κι άλλο να μένεις σε δωμάτια, άλλο το ωτοστόπ κι άλλο η ενοικίαση αυτοκινήτου.

Το σίγουρο είναι πως το ταξίδι είναι πιο οικονομικό κι εύκολο σήμερα με το διαδίκτυο, τα ΑΤΜ, το couchsurfing, τις προσφορές μιλίων και τη γνώση που μπορεί να αποκτήσει κανείς για τον προορισμό του πριν καν ξεκινήσει. Παλιότερα ήταν πιο πολύπλοκο, αλλά και πολύ πιο συναρπαστικό (φωτογραφία αριστερά: Perito Moreno στην Αργεντινή).

  • Τι σου λείπει από τα “παλιά” ταξίδια;

Νησί του Πάσχα
Στο Νησί του Πάσχα κάθε Φλεβαρη οι Πολυνήσιοι τιμούν του προγόνους τους με την αναβίωση παλιών αγωνισμάτων που λάμβαναν χώρα για την ανάδειξη του ηγέτη του νησιού. Εδώ δένονται σε “έλκηθρα” από τον κορμό της μπανανιάς και πέφτουν από μια πλαγιά προσπαθώντας να φτάσουν όσο πιο μακριά γίνεται

Είναι εύκολο να κοιτάζει κανείς το παρελθόν και να βλέπει μόνο τα θετικά με νοσταλγία, αγνοώντας τα αρνητικά της κάθε εποχής. Αλλά αν μου λείπει κάτι ήταν η έλλειψη της ψηφιακής τεχνολογίας. Είχε μια μαγεία να πηγαίνεις με μια μηχανή της πλάκας και να μην μπορείς να δεις το τι φωτογραφίες έχεις τραβήξει, παρά μόνο όταν επιστρέψεις κι εμφανίσεις τα φιλμ.

Μέχρι το 2011 δεν είχα κινητό τηλέφωνο, από τότε που το απέκτησα το ταξίδι και η επικοινωνία “με τον έξω κόσμο” έγινε πιο εύκολη, αλλά μέρος της μαγείας χάθηκε, πλέον σχεδόν ανά πάσα στιγμή βρίσκεις όποια πληροφορία θες κι επικοινωνείς με τον οποιονδήποτε.

Έχει βέβαια και τα θετικά της η νέα εποχή και σε κάποιο βαθμό έχεις επιλογές προκειμένου να διαμορφώσεις την ταξιδιωτική σου εμπειρία όπως τη θες. Για παράδειγμα επιλέγω πολύ συνειδητά να μην κοιτάζω φωτογραφίες από μέρη που δεν έχω επισκεφθεί, ειδικά από αρχαιολογικά και φυσικά τοπία, ώστε ο αντίκτυπος όταν τα πρωτοαντικρύσω από κοντά να είναι μεγαλύτερος.

  • Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον τουρίστα και τον ταξιδιώτη;

Rural landscape, China
Έχω ακούσει πολλούς να διαμαρτύρονται για το πόσο έχει καταστραφεί η Κίνα από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη. Περπατώντας την επαρχία της για μήνες, σε μέρη μακριά από τα χωρια με αυτοκινητόδρομους και σιδηροδρομικές γραμμές και κάνοντας τρεκ, βρίσκει κανείς διαμάντια σε πολύ παραδοσιακές κοινότητες

Να σου πω την αλήθεια δεν κάνω τέτοιους διαχωρισμούς. Άλλος πάει με γκρουπ, άλλος με τζετ, άλλος με ωτοστόπ κι άλλος με το ΚΤΕΛ. Φυσικά έχω τις προτιμήσεις μου, αλλά δε θα ακύρωνα κανένα τρόπο ταξιδιού.

Για μένα όποιος δεν είναι ντόπιος είναι τουρίστας. Ο ορισμός του τουρίστα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού περιλαμβάνει όποιον ταξιδεύει εκτός του μόνιμου τόπου κατοικίας του για επαγγελματικούς, προσωπικούς ή λόγους αναψυχής. Κοινώς, αν δεν είσαι ντόπιος είσαι τουρίστας.

Καλή καρδιά να έχουμε κι ας ταξιδεύει ο καθένας όπως θέλει. Αν μου βάλεις το πιστόλι στον κρόταφο πάντως να βρω τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο ταξίδι και τον τουρισμό θα σου έλεγα πως για μένα ταξίδι είναι αν δεν ξέρω πού θα κοιμηθώ, πού θα πάω αύριο, πού θα φάω και τι θα επισκεφθώ, αλλά τα αποφασίζω στην πορεία.

Αλλά ειλικρινά ο διαχωρισμός δε μου φαίνεται απαραίτητος.

  • Τι σου αρέσει να επισκέπτεσαι/κάνεις όταν ταξιδεύεις;

Έχω μια αδυναμία στην αρχαιολογία και την ιστορία γενικότερα. Αν αυτά συνδυάζονται και με κάποιο τρεκ, ακόμη καλύτερα. Αγαπώ τα μουσεία, τα χωριά, τις φυλές, τα βουνά, τους αρχέγονους πολιτισμούς. Δεν είμαι πολύ της παραλίας.

  • Έχεις κάποιες αγαπημένες χώρες;

Vanuatu
Στο νησί Pentecost του Βανουάτου κάθε χρόνο νέοι πέφτουν στο κενό από ξύλινους αυτοσχέδιους πύργους με το πόδι τους δεμένο, σε ένα είδος αρχέγονου bungee jumping, με στόχο να εξασφαλίσουν από τους θεούς μια καλύτερη σοδειά

Ναι, υπάρχουν χώρες που με μαγεύουν όσες φορές κι αν πάω. Το Περού είναι για μένα το κάτι άλλο. Μια χώρα με ατέλειωτη ιστορία σε βάθος χιλιετιών, με μυστηριώδη αρχαία, φύση που ποικίλλει από ερημικές οάσεις μέχρι τον Αμαζόνιο κι από τους παγετώνες των Άνδεων μέχρι τα παράλια του Ειρηνικού, εξαιρετικούς κατοίκους και μοναδική κουζίνα και μουσική παράδοση. Ανεξάντλητη χώρα, χρόνια μπορείς να την ταξιδεύεις και δεν τελειώνει ποτέ, χώρια εκείνα τα απίθανα αρχαία στις ζούγκλες που φτάνεις αποκλειστικά με πολυημέρα τρεκ.

Με μάγευσε η πολυδιάστατη Ινδία, το πολύχρωμο Μεξικό, ο πλανήτης Ιαπωνία, η φύση της Ισλανδίας, οι πόλεις της Ισπανίας, ο κόσμος στο Ιράν, η αυθεντικότητα του Βανουάτου, η παράνοια της Βορείου Κορέας, τα τοπία του Παλάου, τα αρχαία στο Νησί του Πάσχα, η απεραντοσύνη της Ανταρκτικής, οι γυναίκες της Κολομβίας και της Δομινικανής Δημοκρατίας, η πολιτική κατάσταση σε Βενεζουέλα, Ισραήλ και Τουρκμενιστάν, το βιοτικό επίπεδο των Νεοζηλανδών, η ποικιλία του Νεπάλ, η μοναδικότητα της Ελλάδας.

  • Κινδύνευσες ποτέ ταξιδεύοντας;

Ναι, αλλά εδώ που τα λέμε και την Κηφισίας να διασχίσεις, διατρέχεις κίνδυνο. Με έκλεψαν μια φορά με πιστόλι στη Γoυατεμάλα μέρα-μεσημέρι μέσα σε δημόσιο λεωφορείο, στη Βενεζουέλα έμεινα παράλυτος από ένα περίεργο μικρόβιο και οι γιατροί στο νοσοκομείο με απειλούσαν πως θα με αφήσουν να πεθάνω επειδή ήταν πεπεισμένοι πως είμαι… κουβανός σαμποτέρ, στη Δημοκρατία του Νίγηρα πέσαμε σε πραξικόπημα και δε μας επέτρεπαν να βγούμε από την πρωτεύουσα λόγω αποκεφαλισμών που έκανε η Αλ Κάιντα και φύγαμε παράνομα, στην Ινδία έπαθα ρήξη συνδέσμων και πέρασα δυο εβδομάδες σε ένα αναρρωτήριο που έκοβαν βόλτα αγελάδες, στην Ινδία πάλι ήμουν στο σταθμό του τραίνων δευτερόλεπτα πριν την τρομοκρατική επίθεση των Πακιστανών που στοίχισε δεκάδες ζωές, στην Αϊτή ο συνταξιδιώτης μου είδε δολοφονία μπροστά του, αν ταξιδεύεις πολύ όλο και κάτι θα συμβεί .. Αλλά τις περισσότερες φορές τα ταξίδια τελειώνουν μόνο με ευχάριστα απρόοπτα και τα δυσάρεστα μένουν ως μεμονωμένες αναφορές για να έχουμε κάτι να λέμε στα εγγόνια που δε θα κάνουμε.

Φεβρουάριος μέχρι Μάιος 2015, Round The World

Οδοιπορικό Βόρειας Αφρικής και Μέσης Αντολής

Αίγυπτος: Κάιρο, Λούξορ, Ασουάν, Εdfu, Kom Ombo, σύνορα με Σουδάν, Wadi Halfa, Karima, Artoum, Meroe, Naga, Nusarawat, Omdurman, και έπειτα Ιορδανία: Amman, Jerash, Ajloun, Madaba, Dead Sea, Petra, Wadi Rum, Aqaba, Ισραήλ και Παλαιστίνη: Εϊλάτ, Μασάντα, EinGedi, από εκεί Ναζαρέτ, Ραμάλα, Ιεροσόλυμα απ’ όπου επισκεφθήκαμε εκτός από τη Βηθλέεμ και αρκετούς καταυλισμούς Ισραηλινών στα κατεχόμενα συν τη Χεβρώνα που ήταν αποκάλυψη, Τελ Αβίβ, Χάιφα, Άκκο συν κάποιες διανυκτερεύσεις σε μέρη που δε θυμάμαι γιατί είμαι και γέροντας. Cesarea, Mamshit.

Ανατολική Ασία, Ινδικός και Ειρηνικός Ωκεανός και Ωκεανία

Νότια Κορέα: μόνο Σεούλ, Guam όλο το νησί, Παλάου, Μικρονησία: Yap, Ponphei, και Κosrae, Χαβάη μόνο Big Island

Ωκεανία

Αυστραλία: Μελβούρνη, Red Center, Darwin και Kakadu.

Οδοιπορικό Μιανμάρ (Βιρμανία)

Μιανμάρ (Βιρμανία): Αφιέρωσα την πρώτη εβδομάδα στον λιγότερο τουριστικό νότο, με το που ήρθε στη συνέχεια ο σύντροφος Α ταξιδέψαμε στα πιο εμφανή τουριστικά αξιοθέατα (Yangon, Bagan, trek στο Kalaw, λίμνη Inle, Mandalay) και μετά άφησα για τον εαυτό μου το Mrauk-U και τα πέριξ. Χονγκ Κονγκ & Μακάο, Λονδίνο, Bath, Stonehenge.

  • Πώς προετοιμάζεσαι για κάποιο μεγάλο ταξίδι;

Αρχικά διαβάζω κάποιον οδηγό για να ξέρω πάνω-κάτω πού θέλω να πάω, προσπαθώ να πάρω κάποιο βιβλίο μαζί μου σχετικό με τον προορισμό μου και ταξιδεύω με όσο λιγότερες αποσκευές γίνεται, σχεδόν πάντα ένα σακίδιο που παίρνω ως χειραποσκευή. Προσπαθώ πάντως να μην έχω εικόνες από τον προορισμό μου, μου αφαιρούν το στοιχείο της έκπληξης, ειδικά στα αρχαιολογικά μνημεία που είναι και η αδυναμία μου. Συνήθως κάποιος φίλος βρίσκεται να με συνοδεύσει τουλάχιστον σε κάποιο μέρος του ταξιδιού.

  • Πες μας κάποιες αγαπημένες ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Το χρωματιστό βουνό στο Περού. Η διαδρομή μέχρι εκεί άξιζε όσο και το τελικό θέαμα.
Το χρωματιστό βουνό στο Περού. Η διαδρομή μέχρι εκεί άξιζε όσο και το τελικό θέαμα.

Το καλύτερό μου ταξίδι ήταν ένα τρίμηνο ταξίδι σε χώρες που γνωρίζω πολύ καλά στη Νότιο Αμερική κι ως εκ τούτου είχα την πολυτέλεια να κάνω κάπως πιο εξεζητημένες επιλογές.

Στο Περού για παράδειγμα κάναμε δυο τρεκ σε δυο “νέες” χαμένες πόλεις των Ίνκας (Choquequirao και Vilcabamba), με τη βοήθεια ενός ξεναγού, τριών αχθοφόρων, ενός γαϊδουριού κι ενός αλόγου, μιλάμε για μέρες πεζοπορίας χωρίς να δούμε ούτε μια ψυχή, ανεβοκατεβαίνοντας από τα 5.000 μέτρα στα 1.600, περνώντας από παγετώνες, ζούγκλες, απίστευτες κοιλάδες για να καταλήξουμε σε δυο διαφορετικές πόλεις χαμένες στους αιώνες, όπου ήμασταν μόνοι μας στα παλάτια του Ίνκα με εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα πάνω από τα αρχαία όπου διανυκτερεύσαμε, κάτι σαν το Μάτσου Πίτσου πριν 100 χρόνια, πριν τον τουρισμό.

Ινδία

Στη συνέχεια στη Βολιβία πήγα σε μέρη άγνωστα, από τη χαμένη πόλη της Iskanwaya μέχρι το μονοπάτι του Τσε ακολουθώντας τα ημερολόγια του, ακολούθησε η Παταγονία κι οι έρημοι της Χιλής και κορυφώθηκε με κρουαζιέρα στην Ανταρκτική με καγιάκ, με τις φάλαινες να περνάνε από κάτω μας και τους πιγκουίνους να μας περικυκλώνουν. Δε νομίζω να υπάρχει ταξίδι που να το ξεπεράσει, ήταν τρεισήμισι μήνες ταξιδιωτικής απόλαυσης.

Σε άλλα ταξίδια, μόλις γύρισα από ένα ταξίδι στην Ωκεανία που επισκέφθηκα μέρη απόμακρα όπως το Wallis & Futuna και το εκπληκτικό Βανουάτου, φοβερή εμπειρία ήταν η διάσχιση του Μάλι με πιρόγα περνώντας από περιοχές με ανθρώπους που κολυμπούσαν μέχρι την πιρόγα μας μόνο και μόνο για να αγγίξουν “τους λευκούς” και η όλη εμπειρία στη Δυτική Αφρική, δοκιμάστηκαν πολύ οι αντοχές μου επί τέσσερις μήνες στην Κίνα που την είδα κυρίως περπατώντας από τη μία επαρχία στην άλλη, εξαιρετικό road trip στις νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ και την Ισλανδία, ενώ μάθημα ζωής ήταν η Βόρειος Κορέα, η Ιαπωνία και το Ιράν επί Αχμαντινεντζάντ, με πολλά απρόοπτα αλλά και γλυκύτατους ντόπιους (φωτογραφία δεξιά: Ινδία).

Δε χρειάζεται πάντως ένα ταξίδι σώνει και καλά να είναι μακρινό ή εξωτικό για να μπει στο πάνθεον των ταξιδιωτικών εμπειριών.

Μετά την Ωκεανία για παράδειγμα πήγα στη Χώρα των Βάσκων για το φετινό final 4 της Ευρωλίγκας και ταξίδεψα την Ανδαλουσία με φίλους και τα περάσαμε αξέχαστα. Η Βεργίνα για μένα ήταν πολύ δυνατή εμπειρία, η Γέρασα, το Ανγκορ Βατ, το Νησί του Πάσχα, αλλά και κοντινά μέρη που δε θα φαντάζουν εξωτικά όπως η Εξτρεμαδούρα, τα κατεχόμενα της Κύπρου, το Μουσείο του Βατικανού το Σεπτέμβριο που μπορείς να το επισκεφθείς βράδυ με ελάχιστον κόσμο ή η Σαντορίνη το χειμώνα.

  • Ποιος είναι ο αγαπημένος σου τρόπος ταξιδιού;

Μου αρέσει να ταξιδεύω με μέσα μαζικής μεταφοράς στις χώρες που επισκέπτομαι, δεν ξέρω να οδηγώ κιόλας. Δε συμπαθώ πολύ τις κρουαζιέρες και τα road trip, αλλά τα έχω κάνει κατά καιρούς και ήταν όμορφα. Το ιδανικό ταξίδι για μένα είναι backpacking, με μερικά τρεκ, μπόλικη αρχαιολογία κι ενδιαφέρον φαγητό. Ιδανικά με 1-2 φίλους, δε χρειάζεται παραπάνω.

  • Ποιοι είναι οι επόμενοι ταξιδιωτικοί σου στόχοι;

Να σου πω την αλήθεια μου λείπει λίγο που δε μου μένουν και πολλοί μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι για να επισκεφθώ. Στα άμεσα σχέδια είναι χώρες όπως η Παπούα Νέα Γουινέα, η Ουκρανία, η Ζιμπάμπουε, τα Νησιά Σολομώντα, η Γεωργία, η Ρουμανία, η Μποτσουάνα, η Συρία και το Ομάν.

  • Ποια η σχέση σου με τη φωτογραφία;

Στο Λάος οι γάμοι συχνά εορτάζονται με μάχες ανάμεσα σε ταύρους

Όχι τόσο καλή όσο άλλων. Δεν κουβαλάω φακούς, δεν έχω ιδιαίτερη έφεση, καμία υπομονή και είμαι μάλλον κακός φωτογράφος, δεν τα πηγαίνω και καλά με την τεχνολογία. Βέβαια αν ταξιδεύεις πολύ κι έχεις ανοιχτά μάτια, ε όλο και κάποιες φωτογραφίες σου θα βλέπονται… Άλλος στη θέση μου πάντως θα είχε μεγαλουργήσει φωτογραφικά (φωτογραφία δεξιά: Ετήσια συνάθροιση Ινδιάνων, ΗΠΑ).

  • Πώς είναι η ζωή στην Κούβα;

Πολύ ιδιαίτερη, είναι μοναδική χώρα κοινωνικά, θρησκευτικά, οικονομικά, τίποτε δε μοιάζει με άλλη χώρα του κόσμου, από το πώς φλερτάρεις μέχρι το πώς κάνεις ωτοστόπ ή αγοράζεις προϊόντα. Είναι μια χώρα όπου και τα καλά της και τα κακά της είναι σε υπερθετικό βαθμό, οπότε δε βαριέσαι ποτέ, αν και για μένα μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξω περιβάλλον.

  • Πού αλλού έχεις ζήσει;

Εκτός από την Ελλάδα και την Κούβα, έχω ζήσει σε Αυστρία, Αγγλία και Ισπανία.

  • Τι στόχους έχεις για το μέλλον;

Πάνω απ’ όλα να είμαι υγιής. Μετά να ταξιδεύω, να διαβάζω, να βλέπω μπασκετάκι, να περνάω χρόνο με τους φίλους μου και να είμαι ευτυχισμένος γενικώς. Γράφω ένα βιβλίο για τη ζωή στην Κούβα, θέλω να ζήσω στην Κολομβία και να μάθω γιαπωνέζικα.

  • Χρησιμοποιείς κάποιο μέσο για να δημοσιεύεις φωτογραφίες ή κείμενα από τα ταξίδια σου;

Havana Cuba Αβάνα Κούβα

Πού και πού γράφω ιστοριούλες στο travelstories.gr, όπως κάνει τόσος κόσμος. Δεν έχω δικό μου blog, ταξιδεύει πια τόσος κόσμος και κάνει τόσο ενδιαφέροντα πράγματα που δεν ξέρω πόσους θα αφορούσε κάτι τέτοιο.

  • Τι συμβουλή θα έδινες σε ένα νέο παιδί που τελειώνει το σχολείο σήμερα;

Δεν είμαι και κανένας σοφός, αλλά θα έλεγα κάτι σαν: Στη ζωή μετανιώνουμε μόνο όσα ΔΕΝ κάναμε. Δοκίμασε τα όλα και μάθε από τα λάθη σου και από τα λάθη των άλλων. Πέρνα καλά γιατί η ζωή είναι μια στιγμή όλη κι όλη.

Οδοιπορικό Νότιας Αμερικής

Ίνκας
Σε ένα ξεχασμένο χωριό στην επαρχία του Ayacucho μια γιαγιά πλέκει μπροστά σε μια πύλη ενδεικτική της τοιχοποιίας των Ίνκας
  • 10 μέρες στο βόρειο Περού, με έμφαση σε αρχαιολογικούς χώρους σχετικά άγνωστους, όπως η Congona, το oχυρό Kuelap, οι τάφοι στην Chachapoyas και κάποια μικρότερα στην περιοχή της Καχαμάρκα.
  • 2 εβδομάδες για 2 τρεκ στην ευρύτερη περιοχή του Κούσκο. Μέγας στόχος η επίσκεψη σε δυο άγνωστες σε πολλούς χαμένες πόλεις των Ίνκας: τη Βιλκαμπάμπα, την τελευταία πρωτεύουσα των Ίνκας και το Choquequirao, εκεί που αποσύρθηκαν και οι τελευταίοι Ίνκας μετά τη δολοφονία του Manco Incaκαι διατήρησαν ζωντανές τις παραδόσεις και τις τελετές των Ίνκας για περίπου 30 χρόνια
  • 25 μέρες στη Βολιβία, όπου ο βασικός στόχος ήταν πέραν από την επίσκεψη και πάλι στις ερήμους, να κάνω τα μονοπάτια του Τσε, να πάω στις misiones (παλιές ιεραποστολές με ξύλινες εκκλησίες που άφησαν πίσω τους οι Ιησουίτες), να πάω σε αρχαιολογικούς χώρους πολύ απομονωμένους και μάλλον άγνωστους (π.χ. Iskanwaya, Ιncallajta, Samaipata) και να περάσω από αστικά κέντρα και χωριά με λαογραφικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον
  • Επιστροφή στο Περού για μια εβδομάδα, αυτή τη φορά για να κινηθώ σε περιοχές ακόμη λιγότερο επισκέψιμες από τον τουρισμό, στις νότιες Άνδεις, κινούμενος από το Huanucο μέχρι το Ayacucho, σταματώντας σε άγνωστα αρχαιολογικά μνημεία, παραδοσιακά χωριά και περίεργα φυσικά τοπία, με στάση στη Λίμα.
  • Άφιξη στην Αργεντινή για να ξεκινήσει η περιπέτεια της Ανταρκτικής για 2 περίπου εβδομάδες
  • Δυο εβδομάδες στη Χιλή, όπου θα επισκεπτόμουν μαζί με τους φίλους μου την πρωτεύουσα και το Βαλπαραϊσο, τις ερήμους του βορά και διάφορα σημεία της Παταγονίας
  • Άλλη μια εβδομάδα στο Περού, με στόχο αυτή τη φορά τις κεντρικές Άνδεις και τα φοβερά τοπία που προσφέρονται για τρεκς, περιπάτους και ορειβασία
  • Και για επιστέγασμα, μιας που μιλάμε για ταξίδι στα καλύτερα, θα πήγαινα και για λίγες μέρες στη Γαλικία και ειδικά στην κατ’ εμέ ομορφότερη πόλη στον κόσμο, το Santiago de Compostela για άλλο ένα ταξιδάκι στο παρελθόν.

  • Οι χώρες που έχει ταξιδέψει ο Γιώργος Αξαρλής

Βλάβη τραίνων, Σρι Λάνκα
Βλάβη τραίνων, Σρι Λάνκα

Ευρώπη: Άγιος Μαρίνος, Ανδόρα, Αυστρία, Βατικανό, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Γιβραλτάρ, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μονακό, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σερβία, Σουηδία, Σλοβακία, Τσεχία
Μέση Ανατολή: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν, Ιορδανία, Ισραήλ, Μπαχρέιν, Παλαιστινιακά εδάφη, Τουρκία
Νοτιοανατολική Ασία: Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μιανμάρ (Βιρμανία), Μπρουνέι, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες
Ανατολική Ασία: Βόρεια Κορέα, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Κίνα, Μακάο, Νότια Κορέα, Ταϊβάν
Νότια Ασία: Ινδία, Νεπάλ, Σρι Λάνκα
Κεντρική Ασία: Καζακστάν, Κιργιζία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν
Βόρεια Αμερική: Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Καναδάς
Κεντρική Αμερική: Αγία Λουσία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Αϊτή, Γουατεμάλα, Γρενάδα, Γουαδελούπη, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ, Κούβα, Κόστα Ρίκα, Μαρτινίκα, Μεξικό, Μπαχάμες, Νήσοι Κέιμαν, Νικαράγουα, Ντομίνικα, Μπελίζ, Ονδούρα, Παναμάς, Πουέρτο Ρίκο, Τζαμάικα
Νότια Αμερική: Αργεντινή, Βενεζουέλα, Βολιβία, Βραζιλία, Γουιάνα, Ισημερινός, Κολομβία, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Περού, Χιλή
Αφρική: Αίγυπτος, Αιθιοπία, Γκάμπια, Κένυα, Μάλι, Μαρόκο, Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας, Σενεγάλη, Σουδάν, Τανζανία, Τόγκο
Ωκεανία: Αυστραλία, Βανουάτου, Γκουάμ, Νέα Ζηλανδία, Νέα Καληδονία, Ουώλλις και Φουτούνα, Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας, Παλάου, Τόνγκα, Φίτζι

Γιώργος Αξαρλής Tour Leader - Cuba Specialist

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here