Έλληνες και Ξένοι Ταξιδιώτες

Φωτο-Γραφή/Fotowriting: Λία Μάγειρα

Η Λία Μάγειρα είναι Art and Travel Photographer όπως επίσης διαχειρίστρια του μπλογκ Φωτο-Γραφή/Fotowriting.

  • Πες μας λίγα λόγια για το Φωτο-Γραφή (fotowriting) και την θεματολογία του ;

Φωτο-Γραφή
Φωτο-Γραφή, fotowriting.blogspot.com

Φωτο-Γραφή

Η Φωτο-Γραφή/Fotowriting, είναι ταξιδιωτικό φωτογραφικό ιστολόγιο. Προέκυψε από την ανάγκη να μοιραστώ τις φωτογραφίες μου από μέρη της Ελλάδας κυρίως, που έχω επισκεφτεί, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο δημοφιλή. Εστιάζει κυρίως στην ιστορία και στην κουλτούρα κάθε τόπου, με φιλοσοφία λιτή και αφαιρετική τόσο στις φωτογραφίες όσο και στα κείμενα. Έχοντας πραγματοποιήσει σπουδές στις Επιστήμες Υγείας, η ματιά μου είναι κυρίως ανθρωποκεντρική. Η θεματολογία εν πολλοίς περιλαμβάνει φωτογραφία δρόμου, αποτύπωση στιγμών, πάντα με σεβασμό στον Άνθρωπο.

Το ιστολόγιο ξεκίνησε πολύ δειλά μόνο στην ελληνική γλώσσα, με την παρότρυνση και τη στήριξη του Λάμπρου, της Πηνελόπης και της Σοφίας, και μετρά περισσότερες από 128.000 θεάσεις σε λιγότερο από ένα χρόνο παρουσίας του στο Διαδίκτυο. Πλέον τα κείμενα γράφονται και στην αγγλική γλώσσα.

Μέσω της Φωτο-Γραφής έχω τη χαρά να μοιράζομαι και τα ταξιδιωτικά projects πάνω στα οποία εργάζομαι. Το «Οδοιπορικό στην Κωνσταντινούπολη», «Οδοιπορικό στην Άνδρο με την Ποίηση του Ανδρέα Εμπειρίκου», «Φωτογραφίζοντας τη Σιωπή των Λιμνών», «Αθήνα-Θεσσαλονίκη με το Τρένο. Δώδεκα Σταθμοί». Το project «Οδοιπορικό στο Μυστρά», έχει εκτεθεί με τη μορφή της περιοδικής Έκθεσης Φωτογραφίας στην Αθήνα και στο Περιστέρι Αττικής.

Φωτογραφίες του ιστολογίου έχουν δημοσιευτεί στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των περιοδικών Edge of Humanity Magazine και DRIFT Travel Magazine.

Οδοιπορικό στο Μυστρά

Οδοιπορικό στο ΜυστράΦωτο-Γραφή

Ξεκινώντας από τη Σπάρτη, πλησιάζοντας τον γιγαντιαίο Ταϋγετο, σιγά-σιγά η βυζαντινή πολιτεία ξεπροβάλει κατηφορίζοντας την πλαγιά. Σε τούτο το βράχο, η αλλοτινή πρωτεύουσα του Δεσποτάτου του Μοριά, εξιστορεί με παλάτια, εκκλησίες, αρχοντικά, τους αγώνες του πνεύματος που κράτησαν ελεύθερους για δύο αιώνες τους βυζαντινούς κατοίκους της. Από μακριά ξεχωρίζουν τα δαντελωτά ερείπια και φτάνοντας, η πολιτεία δεσπόζει μπροστά μου  … περισσότερα: Οδοιπορικό στο Μυστρά

  • Έχεις επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη. Θα θέλαμε να ακούσουμε τις εντυπώσεις σου από αυτή την μεγαλούπολη ;

Κωνσταντινούπολη Τουρκία, Istanbul, Turkey
Κωνσταντινούπολη Τουρκία

Το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη προέκυψε ακούγοντας διηγήσεις φίλων Ελλήνων που είχαν ζήσει εκεί. Στο σταυροδρόμι δύο ηπείρων, οι πολιτισμικές διαφορές γίνονται αντιληπτές μόλις κατέβεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Ευρώπη και Ασία, κουλτούρες, θρησκείες, ήθη, ξετυλίγονται ευθύς μπροστά σου.

Πέρα από το ιστορικό κέντρο με τα μεγάλα αρχιτεκτονικά μνημεία την Αγια-Σοφιά, το Τοπκαπί, το Μπλε Τζαμί, υπάρχουν και οι απομακρυσμένες συνοικίες. Την Πόλη πρέπει να την περπατήσεις, να τη μυρίσεις, να την αφουγκραστείς. Χρώματα, αρώματα, μουσικές, πανδαισία των αισθήσεων. Στο φωτογραφικό project «Τριάντα Χιλιόμετρα Περπάτημα στην Πόλη. Τι Είδα, Τι Φωτογράφισα.», προσπαθώ να αποτυπώσω εικόνες της καθημερινότητας. Μακριά από το αναπλασμένο κέντρο, οι φτωχές γειτονιές είναι γεμάτες ζωντάνια.

Taksim Square in Beyoğlu Istanbul, Turkey, Κωνσταντινούπολη Τουρκία
Taksim Square in Beyoğlu Istanbul, Turkey, Κωνσταντινούπολη Τουρκία

Εκεί που τα οργανωμένα γκρουπ δεν πλησιάζουν, οι γυναίκες φορούν τσαντόρ και τα παιδάκια παίζουν ολημερίς στο δρόμο. Εικόνες ετερόκλητες, σε γειτονιές που στενάζουν κάτω από μια μνήμη βαριά. Στις ακτές του Κεράτιου οι φτωχότεροι Τούρκοι ψήνουν «μαγκάλ», δίπλα στα εγκαταλειμμένα ρωμαίικα αρχοντικά, και στα βυζαντινά Τείχη του Θεοδοσίου ακουμπούν χαμόσπιτα. Η Μεγάλη Οδός του Πέραν με τα κτίρια της Belle Epoque, το Φανάρι, τα εξαίσια ψηφιδωτά στη Μονή της Χώρας, σου αφήνουν μια αίσθηση γλυκόπικρη, αίσθηση απώλειας.

Και παραδίπλα, η Ανατολή, με το μυστηριακό χορό των Δερβίσηδων, τη γεωμετρική ισλαμική Τέχνη, τους αμανέδες. Μία πόλη δεκαέξι εκατομμυρίων κατοίκων, που ακροβατεί ανάμεσα σε δύο ταυτότητες.

Copyright: © Lia Mageira

National Geographic

Ιn the Castle Town of Mystras

Lia Mageira

Physiotherapist
Art and Travel Photographer, DIY Enthousiast

1: Ιn the Castle Town of Mystras: A byzantine castle town located in Taygetos mountain.
2: Looking Out: She saw me when I was taking pictures of the building and went out. It was a very nice surprise.
Read More:  National Geographic Profile of Lia Mageira

  • Ποιες χώρες σας άγγιξαν περισσότερο ;

Normandy France, Νορμανδία Γαλλία
Νορμανδία Γαλλία

H κάθε μία χώρα με άγγιξε με το δικό της τρόπο. Με άγγιξε η μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας πάνω σε λέμβο υπό καταρρακτώδη βροχή στον ποταμό Cam στο Cambridge, στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Με άγγιξε η θέα των γλυπτών αλόγων στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, που εκλάπησαν κατά την άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους, η παλίρροια στην ακτή της Νορμανδίας όπου έγινε η Απόβαση των Συμμαχικών Δυνάμεων, ο λαβύρινθος-Τέχνη στο Μουσείο του Λιχτενστάιν, το Check Point, σημείο όπου το Τείχος διχοτομούσε την πόλη σε Ανατολικό και Δυτικό Βερολίνο.

Sanvolinna της Φινλανδίας
Sanvolinna της Φινλανδίας

Με άγγιξε βαθιά το υπέροχο κονσέρτο κλασικής μουσικής στην Πράγα, το τούνελ των 16 χιλιομέτρων που περάσαμε στις Αυστριακές Άλπεις, η εκκλησία των Parish στη Gammelstand στη βόρεια Σουηδία, η δύση και ανατολή του Ήλιου μέσα σε χρόνο 15 λεπτών που είδα στη Sanvolinna της Φινλανδίας. Η θέα στον Αρκτικό Ωκεανό με τα επιπλέοντα παγόβουνα, στο ακρωτήριο Νοrdcap, το οποίο είναι το βορειότερο μέρος της Ευρώπης, τα ψηφιδωτά της Πάφου στην Κύπρο, η θλίψη της συνοικίας του Φαναρίου στην Κωνσταντινούπολη, οι μεγάλες αντιθέσεις των Σκοπίων.

  • Μερικά από τα πιο όμορφα τοπία που έχετε δει ποια είναι

Το κάστρο Eilean Donan της Σκωτίας
Το κάστρο Eilean Donan της Σκωτίας

Το κάστρο Eilean Donan της Σκωτίας, άγριo και μυστηριακό μέσα στην ομίχλη. Τα κανάλια στη Βενετία με τις γόνδολες. Το νησί San Michele στη Γαλλία κατά την ώρα της παλίρροιας. H Γέφυρα του Καρόλου στην Πράγα με τους υπαίθριους μουσικούς. Οι Άλπεις. Το Hammerfest, το βορειότερο λιμάνι της Ευρώπης και τα νησιά Lofoten στη Νορβηγία.

Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου
Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Στην Ελλάδα ξεχωρίζω τη θέα της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου από το κάστρο της Ναυπάκτου, τη χιονισμένη Βασιλίτσα στα Γρεβενά, τον καταρράκτη του ποταμού Ενιπέα στον Όλυμπο, τα πετρόχτιστα γεφύρια στα Ζαγοροχώρια, τα τοπία των λιμνών με ιτιές που καθρεφτίζονται στο νερό…..

  • Χώρες που έχει επισκεφτεί η Λία Μάγειρα

Ευρώπη: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Λιχτενστάιν, Αυστρία, Γερμανία, Τσεχία, Ιταλία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Κύπρος και FYROM
Μέση Ανατολή: Τουρκία

Ευαγγελία Αποστολοπούλου Φωτο-Γραφή

Ακολουθούν τρία βίντεο στο κάτω μέρος της σελίδας από Κωνσταντινούπολη (4k), Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου με την μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας πάνω σε λέμβο και η δύση του ηλίου στη Sanvolinna της Φινλανδίας (Bird`s Eye Sunset Above lake area landscape of Savonlinna, Finland).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here