Έλληνες και Ξένοι Ταξιδιώτες

Wheeling2Help: Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης & Δώρα Μπίτση

Ο Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης και η Δώρα Μπίτση ξεκίνησαν με ταξίδια στην Ευρώπη και έπειτα στην Ασία και στην Αφρική, όπου βοήθησαν στο χτίσιμο ενός αυτοσχέδιου κέντρου προστασίας παιδιών στην παραγκούπολη Khayelitsha στη Νότιο Αφρική. Εκ τότε συνεχίζουν τα ταξίδια τους ανά τον κόσμο και την εθελοντική τους δράση.

  • Πείτε μας λίγα πράγματα για το Wheeling2Help και τις δράσεις του

Wheeling2Help

Wheeling2Help
Wheeling2Help, wheeling2help.com

Το Wheeling2help είναι μια εθελοντική ομάδα με στόχο την μύηση νέων ανθρώπων στον εθελοντισμό με δράσεις εντός και εκτός της Ελλάδας.

Στο εξωτερικό, με τα ταξίδια αλληλόδρασης MyQuest, ή ταξίδια από το Εγώ στο ΕΜΕΙΣ, όπως μας αρέσει να τα ονομάζουμε, στηρίζουμε κοινότητες σε Αφρική και Ασία τις οποίες επισκεπτόμαστε κάθε χρόνο με εθελοντές από Ελλάδα και Κύπρο.

Στην Ελλάδα, η βάση μας είναι στο NISI Πολυχώρος, ένα κάμπινγκ – εκπαιδευτικό κέντρο στις Ράχες Φθιώτιδας, όπου πραγματοποιούμε πολλές εθελοντικές, πολιτιστικές, αθλητικές, περιβαλλοντικές και εκπαιδευτικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Dong Bao village, Vietnam

Dong Bao Village, Vietnam

Α huge thanks to the first amazing volunteers team who spent their time and energy to make a difference in Dong Bao village in Vietnam. We built the foundation for the kindergarten class but also empowering the community and trying to connect with the people ! Now we are ready to build the walls of the class and explore further the village life and culture.

  • Λίγα λόγια για τα 6μηνα οδοιπορικά AfriQuest και AsiaQuest σε Αφρική και Ασία αντίστοιχα, θα θέλαμε να ακούσουμε

Cape Town, Νότια Αφρική
Cape Town, Νότια Αφρική

Η αρχή έγινε το 2014, όταν μετά από 3 χρόνια εργασίας στο Cape Town, αποφασίσαμε με τη Δώρα να επιστρέψουμε στην Ελλάδα όχι με τον παραδοσιακό τρόπο του αεροπλάνου, αλλά με ένα σακίδιο, τη σκηνή και τα κουζινικά μας, διασχίζοντας την Αφρική σε 6 μήνες, και 12 χώρες, πραγματοποιώντας 5 ανθρωπιστικά προγράμματα σε Νότιο Αφρική, Τανζανία, Κένυα, Αιθιοπία και Σουδάν.. ένα μοναδικό οδοιπορικό το οποίο κινηματογραφίσαμε και σε ντοκιμαντέρ με το όνομα ‘’AfriQuest – Διασχίζοντας την Αφρική προσφέροντας 3.000 χαμόγελα’’.

Αιθιοπία

Η συνέχεια έγινε και στην Ασία, την οποία διασχίσαμε από την Ινδία μέχρι την Κίνα πάλι με τα σακίδια μας σε 6 μήνες, περνώντας από 11 χώρες και οργανώσαμε 3 ανθρωπιστικά πρότζεκτ, ανοικοδόμηση σπιτιών στο Νεπάλ, και χτίσιμο σχολικών αιθουσών σε Καμπότζη και Βιετνάμ. Ένα ακόμη μοναδικό ταξίδι, το οποίο κινηματογραφίσαμε με τίτλο ‘’AsiaQuest – Ταξίδι στην Ανατολή με προορισμό τον άνθρωπο’’.

Φυσικά και τα 2 ντοκιμαντέρ, μπορείτε να τα δείτε (YouTube) στο κάτω μέρος της σελίδας

  • Κάποια ωραία στιγμή στα ταξίδια σας που θα σας μείνει αξέχαστη

Οι πιο ωραίες στιγμές στα ταξίδια μας είναι αυτές που συνδέονται με τα ανθρωπιστικά πρότζεκτ που πραγματοποιούμε, καθώς εκεί βγαίνουν μοναδικά συναισθήματα από τους ανθρώπους και συνειδητοποιούμε πόσα όμορφα πράγματα μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί όταν υπάρχει αγάπη και καλοσύνη.

Βουδαπέστη

Μιας και είπα καλοσύνη όμως, θα ήθελα πολύ να μοιραστώ μια πραγματικά αξέχαστη στιγμή από το τελευταίο ταξίδι που έκανα τον περασμένο Νοέμβριο, το Kalosyni Project, το οποίο ήταν ποδήλατο Βουδαπέστη – Λαμία σε 20 ημέρες με budget 0 ευρώ, βασιζόμενος μονάχα στην καλοσύνη των ανθρώπων! Το ταξίδι αυτό το έκανα για να αποδείξω ότι τα ταξίδια δεν απαιτούν (απαραίτητα) (πολλά) χρήματα, και επίσης ότι υπάρχει ακόμη ανθρωπιά στον κόσμο!

Και ήταν ΟΤΙ ΠΙΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΕΧΩ ΖΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΧΩ ΝΙΩΣΕΙ! Είναι τρομερό το συναίσθημα να ποδηλατείς, και να διασχίζεις χώρες, χωρίς καθόλου χρήματα, ελεύθερος να ζήσεις το κάθε δευτερόλεπτο και να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους που θα σε βοηθήσουν.

Έτσι λοιπόν, στη Cuprija της Σερβίας, εκεί που έψαχνα που θα κοιμηθώ το βράδυ, έπεσα πάνω στον Grada, έναν μεγαλόσωμο φαλακρό Σέρβο 130 κιλά, 1.90 στο ύψος, νεκροθάφτης στο επάγγελμα (!), ο οποίος με έβαλε να κοιμηθώ σε ένα πανέμορφο βαγόνι τρένου δίπλα στο ποτάμι, που είχε φτιάξει για σπίτι ολομόναχος, μου μαγείρεψε το καλύτερο γεύμα ever, κανόνισε την τοπική τηλεόραση να μιλήσω για το Kalosyni Project και πριν φύγω μου είπε πάρε το τηλέφωνό μου, μέχρι να φτάσεις σπίτι σου, οποιοδήποτε πρόβλημα έχεις, έρχομαι επί τόπου όπου είσαι και καθαρίζω εγώ, χεχε! Και φυσικά όλα αυτά με google translator καθώς δε μιλούσε λέξη αγγλικά!!

Gongo Village in Panki Tehsil, Palamu, Jharkhand

Gongo village

The 1st project for the needs of the primary school of Gongo village is going great thanks to this amazing bunch of volunteers who put love and passion into the work and inspire us all!

Would you like to live an experience like this in one of our coming projects in Nepal and Vietnam?

  • Πόσες χώρες έχετε επισκεφτεί συνολικά, ποιες χώρες σας άγγιξαν περισσότερο

Tanzania Τανζανία
Τανζανία

Αν παίζει ρόλο το νούμερο, οι χώρες είναι 57, αλλά η αλήθεια είναι ότι πλέον δε μας ενδιαφέρει να ‘’κυνηγάμε’’ να δούμε περισσότερες χώρες, αλλά να περνάμε χρόνο σε κάθε προορισμό και να ζούμε την καθημερινότητα μαζί με τους ντόπιους.

Νεπάλ Νεπαλ
Νεπάλ

Αυτό είναι και το καλό με τα εθελοντικά ταξίδια αλληλόδρασης που κάνουμε με το Wheeling2help, μένουμε μαζί με τους ανθρώπους, τρώμε μαζί, δουλεύουμε μαζί, ανταλλάσουμε κουλτούρες και πολιτισμούς, και βλέπουμε τον κόσμο από μια διαφορετική ματιά.

Πάντα μας αρέσει να περνάμε χρόνο σε μέρη τα οποία δεν είναι τουριστικά, γιατί ο τουρισμός και το χρήμα χαλάει έναν τόπο και τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Ευτυχώς στα ταξίδια μας βρίσκουμε πάντα τον τρόπο να ζούμε στιγμές με κοινότητες off the tourist path.

Έχουμε εντυπωσιαστεί με τη φιλοξενία στο Σουδάν, στο Νεπάλ και στην Τανζανία.

  • Από όλα τα μέρη που έχετε δει θα θέλαμε μερικά από τα πιο όμορφα τοπία που σας άρεσαν, όπως και κάποιες κουλτούρες που σας μάγεψαν

Mikumi National Park wildlife location in Tanzania, Africa, Τανζανία, Αφρική
Mikumi National Park wildlife location in Tanzania, Africa, Τανζανία, Αφρική

Η Αφρική σαν ήπειρος μας συναρπάσει με τη σαβάνα, τις ατελείωτες εκτάσεις παρθένας φύσης, καθώς και την πανίδα άγριων ζώων που όλοι θαυμάζουμε από μικροί στα ντοκιμαντέρ. Είναι το κόκκινο χώμα που πατάς, που νιώθεις ότι όντως όλα ξεκίνησαν στην Αφρική, και οι φυλές που ζουν ακόμη όπως οι άνθρωποι εκατοντάδες χρόνια πριν. Μαγευτικές λίμνες στην Ουγκάντα, η σαβάνα της Τανζανίας, αλλά και η εναλλαγή των τοπίων στη Νότιο Αφρική, θα μας μείνουν αξέχαστα.

ο ναός Borobudur στην Ινδονησία
ο ναός Borobudur στην Ινδονησία

Και από την άλλη, η Ασία.. που εμπνέει τόση ενέργεια και πραότητα που σου αλλάζει όλη σου την κοσμοθεωρία. Ακόμη και ο πιο φτωχός άνθρωπος στο πεζοδρόμιο στην Ινδία, με το βλέμμα και τη σοφία του θα σε συγκλονίσει.

Τα επιβλητικά Ιμαλάια, το πολύ ενεργειακό Angkor Wat στην Καμπότζη, καθώς και ο ναός Borobudur στην Ινδονησία θα πρέπει να είναι πολύ ψηλά στη λίστα σας. Η Ασία παίρνει και πολλά credits, λόγω του απίστευτου street food, κυρίως σε Ταϊλάνδη, Μαλαισία και Βιετνάμ, χεχε!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here