Έλληνες και Ξένοι Ταξιδιώτες

Worldvespa: Στέργιος & Αλεξάνδρα

Ο Στέργιος και η Αλεξάνδρα γυρνάμε τον κόσμο ταξιδεύοντας πάνω σε μια Vespa PX200. Ξεκίνησαν το 2013 χωρίς να γνωρίζονται και συναντηθήκανε τυχαία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Την βέσπα την ονόμασαν Κίτσο και έχουν ταξιδέψει σε 27 χώρες, διανύοντας 60.000 χιλιόμετρα με αυτή. Παράλληλα με τα ταξίδια έχουν επίσης εκδώσει και ένα βιβλίο με τον τίτλο «Ρύζι και Χώμα».

Το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό στις αρχές Ιουνίου του 2009
Αυστρία 2009: Zell Am See, Αυστρία 2009, Συνολικά Χιλιόμετρα Ταξιδιού 1.812km

  • Πείτε μας λίγο λόγια για το πρώτο σας βιβλίο το Ρύζι και χώμα

Ρύζι & Χώμα

World Vespa Logo

Αλεξάνδρα: Το “Ρύζι & Χώμα” είναι οι πρώτοι 15 μήνες του ταξιδιού στην Αφρική. Η αφήγηση, σε α’ πρόσωπο, ακολουθεί τον Στέργιο από τη Θεσσαλονίκη ως το Κέιπ Τάουν (Cape Town) και εξελίσσεται – μέσα από τη ματιά του – σαν ένα ταξιδιωτικό μυθιστόρημα, που όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Ξεκίνησε σαν μια εσωτερική ανάγκη έκφρασης πάνω απ’ όλα. Ήταν η ανάγκη μας να καταγράψουμε και να βιώσουμε ξανά όλα εκείνα που ο Στέργιος – και στην πορεία κι εγώ – είχαμε δει και είχαμε μάθει ταξιδεύοντας. Είναι η εξιστόρηση ενός ταξιδιού, που μας άλλαξε, που έγινε τρόπος ζωής.

Το ταξίδι της Αφρικής (2013 – 2014), ο χάρτης της Google είναι στο περίπου

Μαρόκο: Σεφσαουέν, Μαρόκο: Κενίτρα, Ραμπάτ, Φες, Μαρόκο: Έρημος Σαχάρα & Βουνά του Άτλαντα, Μαρόκο: Μαρακές & Νότιο Μαρόκο, Μαρόκο: Δυτική Σαχάρα & Νότιο Μαρόκο, Μαυριτανία, Σενεγάλη, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Γκάνα
Τόγκο / Μπενίν / Νιγηρία

Το ταξίδι της Αφρικής (2013 – 2014), ο χάρτης της Google είναι στο περίπου

Νιγηρία, Καμερούν, Κονγκό & Λ.Δ.Κονγκό, Ζάμπια, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Νότια Αφρική, Λεσότο

  • Από όλες τις χώρες που έχετε επισκεφτεί, ποια ή ποιες σαν άγγιξαν περισσότερο

Στέργιος & Αλεξάνδρα
Φέρρυ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Στέργιος και Αλεξάνδρα: Κάθε χώρα έχει ενδιαφέρον κι από κάθε χώρα που έχουμε ταξιδέψει θυμόμαστε και κάτι όμορφο. Τα τροπικά δάση και τα απομονωμένα χωριουδάκια με τους φιλόξενους κατοίκους στη Δυτική και την Κεντρική Αφρική, τα σεληνιακά τοπία στη Βολιβία που βρίσκονται σε υψόμετρο 5000μ πάνω στις Άνδεις, τα ερείπια των Ίνκας στο Νότιο Περού, τα παζάρια και οι αγορές σε Αφρική και Νότια Αμερική, η φιλοξενία των ανθρώπων και η καλοσύνη που συναντάμε στον δρόμο μας κι άλλα τόσα, που αν ξεκινήσουμε να αφηγούμαστε, θα μας πάρει πολλές ώρες.

Στέργιος & Αλεξάνδρα Worldvespa 27 χώρες, 60.000 χιλιόμετρα
Στέργιος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Οι αναμνήσεις μας και οι στιγμές που μας άγγιξαν περισσότερο δεν έχουν να κάνουν τόσο με την ίδια τη χώρα, αλλά με το τι ζήσαμε εμείς περνώντας από αυτή. Ποιους συναντήσαμε, τι είπαμε, τι νιώσαμε. Θα ήταν άδικο να πιάσουμε να μιλάμε για μια-δυο χώρες ενώ σε κάθε τόπο που έχουμε βρεθεί υπήρξε κάτι μοναδικό.

  • Μερικά από τα πιο ωραία τοπία που συναντήσατε θα θέλαμε να ακούσουμε, κάποιες όμορφες παραλίες

Στέργιος και Αλεξάνδρα: Τοπία πανέμορφα συναντήσαμε στην Αφρική, μέσα στα τροπικά της δάση και στις εντυπωσιακές της σαβάνες. Συναντήσαμε όμως και στη Νότια Αμερική, στα σεληνιακά τοπία της Βολιβίας με τα ηφαίστεια και τις απόκοσμες λίμνες, επάνω στις Άνδεις αλλά και στον Νότο, στην Παταγονία με τα αρχαία δάση και τους παγετώνες.

Το ταξίδι της Νότιας Αμερικής (2015 – 2016 & 2019), ο χάρτης της Google είναι στο περίπου

Αργεντινή: Μπουένος Άιρες, Ουρουγουάη, Καταρράκτες Ιγουαζού, Παραγουάη, Βόρεια Αργεντινή & Χιλή
Βολιβία: Ουγιούνι Σαλάρ & Ηφαιστειακές Λίμνες, Η Διαδρομή των Λιμνών “Μύθοι & Πραγματικότητα”, Ποτοσί & Σούκρε, Λα Ιγιέρα, Λα Παζ, Κοπακαμπάνα, Περού, Χιλή: Έρημος Ατακάμα, Σαντιάγο, Πουέρτο Μόντ, Καρετέρα Αουστράλ, Αργεντινή: Παταγονία (Φιτζ Ρόι – Περίτο Μορένο), Γη του Πυρός

  • Πείτε μας λίγο για το ταξίδι

Στέργιος & Αλεξάνδρα Worldvespa 27 χώρες, 60.000 χιλιόμετρα
Worldvespa στο Καμερούν (Cameroon), Αφρική

Στέργιος: Τον Οκτώβριο του 2013 ξεκίνησα απ’ την Ελλάδα, πήγα στην Ιταλία κι από εκεί, με πλοίο έφτασα στο Μαρόκο. Απ’ τον Νοέμβριο του 2013 ως τον Ιανουάριο του 2015 ταξίδεψα στην αφρικανική ήπειρο περνώντας απ’ τις εξής χώρες: Μαρόκο, Δυτική Σαχάρα, Μαυριτανία, Σενεγάλη, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Γκάνα, Τόγκο, Μπενίν, Νιγηρία, Καμερούν, Δημοκρατία του Κονγκό, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ζάμπια, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Νότια Αφρική και Λεσότο.

Λα Ιγιέρα
Φτάσαμε στη Λα Ιγιέρα! Εδώ σκότωσαν τον Τσε το 1967. Αν και σήμερα το χωριό έχει λιγότερους από 100 κατοίκους, παραμένει ζωντανό χάρη στον Τσε και τους λίγους τουρίστες που το επισκέπτονται.

Μετά από ένα “δοκιμαστικό” με την Αλεξάνδρα στη Νότια Αφρική και το Λεσότο, συνεχίσαμε μαζί στη Νότια Αμερική. Απ’ τον Ιανουάριο του 2015 ως τον Μάρτιο του 2016 ταξιδέψαμε στη Νότια Αμερική. Οι χώρες που επισκεφτήκαμε μέχρι σήμερα είναι η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, η Παραγουάη, η Βολιβία, το Περού, η Χιλή και η Βραζιλία.

Ο επόμενος στόχος είναι να συνεχίσουμε το ταξίδι στη Νότια Αμερική κι από εκεί να πάμε στην Κεντρική Αμερική και να περάσουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Τελευταίος προορισμός γι’ αυτή την ήπειρο θα είναι η Αλάσκα. Η Ασία και η Ωκεανία ακολουθούν και μια μέρα ελπίζουμε να ξαναγυρίσουμε στην Αφρική, εκεί όπου άρχισαν όλα…

Στέργιος & Αλεξάνδρα Worldvespa 27 χώρες, 60.000 χιλιόμετρα

Around the world on a Vespa (motorcycle travel)

Hello folks! We are Stergios & Alexandra and we’ve been traveling round the world on our Vespa scooter for 2.5 years (and yet not finished). We’ve been through Africa (from Morocco down to South Africa from the west side), Europe and South America. Kitsos – our Vespa – is currently in Brazil and our next step is to travel all the way to Alaska.

Φωτογραφίες από την σελίδα του Στέργιου και της Αλεξάνδρας “Worldvespa” στο facebook

Worldvespa
The next day, instead of leaving Cerro Corá, we just rode to the nearest settlement and bought more supplies. We would definitely spend more days there. The place was heaven on earth (and camping was free) and apart from its ecological importance, it was the setting where the last battle of the Paraguayan War took place, in 1870.
Worldvespa
Paraguay welcomed us with an amazing landscape and…a tremendous thunderstorm. We didn’t even have the time to put our rain gear on. So, we arrived at Cerro Corá National Park and decided to spend one night there, just to dry ourselves.
——————–
Η Παραγουάη μας υποδέχτηκε μ’ ένα καταπληκτικό τοπίο και…μια καταρρακτώδη νεροποντή. Ούτε αδιάβροχα προλάβαμε να φορέσουμε, ούτε τίποτα. Φτάσαμε λοιπόν μούσκεμα στον Εθνικό Δρυμό Cerro Corá και είπαμε να μείνουμε ένα βράδυ, ίσα-ίσα να στεγνώσουμε.
Worldvespa
Well, apparently Kitsos carries about 250 kilos everyday on his back. Two – let’s say – not so thin humans and some 80 kilos of absolutely necessary luggage! We are typical minimalists … Or, we can squeeze more stuff somewhere, can’t we?!
——————–
Λοιπόν, σύμφωνα με πολύ πρόχειρους υπολογισμούς, ο Κίτσος ζει καθημερινά με 250 κιλά στην πλάτη του. Εμάς τους δυο και καμιά 80αριά κιλά απολύτως απαραίτητου εξοπλισμού. Μωρέ μήπως το παρακάνουμε με τη λιτότητα; Μήπως τελικά χωράει κι εκείνο το μικρό πλυντήριο ρούχων που τόσο πολύ χρειαζόμαστε;

Ακολουθούν μερικά βίντεο στο κάτω μέρος της σελίδας του Στέργιου και της Αλεξάνδρας από τo κανάλι τους στο YouTube. Οι φωτογραφίες είναι από την σελίδα του Στέργιου και της Αλεξάνδρας στο facebook.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here