Έλληνες ΕξωτερικούΜπαλί στην Ινδονησία: Ελληνικό εστιατόριο Nostimo

Ναός Tanah Lot, ο βράχος μέσα στην θάλασσα στο Μπαλί

Το νησί Μπαλί της Ινδονησίας όλοι το γνωρίζουμε διότι είναι ένα από τα πιο διάσημα τροπικά νησιά του πλανήτη μας. Φυσικά υπάρχουν και πολλές επιχειρήσεις εκεί. Μία από αυτές είναι και το ελληνικό εστιατόριο Nostimo Bali με ιδιοκτήτη τον Αλέξη Φιλιππίδη. Βρήκαμε τον Αλέξη και τον ρωτήσαμε μερικά πράγματα για το Nostimo και την ζωή του στο Μπαλί.

  • Πως βρέθηκες στο Μπαλί της Ινδονησίας ;

Πήραμε την απόφαση να μετακομίσουμε στο Μπαλί μαζί με την σύζυγο μου και να χτίσουμε την ζωή μας από την αρχή.
Πριν ασχοληθώ με τον χώρο της εστίασης, εργαζόμουν σε μία πολυεθνική, με την οποία αναλάμβανα projects και θέσεις ευθύνης στα εργοστάσιά της και τα γραφεία της ανά τον κόσμο. Έτσι, είχα την τύχη να ζήσω και να εργαστώ σε διάφορες χώρες για 12 χρόνια, μεταξύ αυτών και η Ινδονησία. Κατά την διάρκεια της δεύτερης μετάθεσης μου στην Ινδονησία, αποφάσισα να υλοποιήσω την επιθυμία μου να φτιάξω την δική μου δουλειά και να ξεκινήσω μια καινούρια ζωή.

Έτσι πήρα την – όχι εύκολη – απόφαση, να αφήσω το comfort zone μου, να παραιτηθώ (μαζί και η σύζυγος μου από την δική της δουλειά) και να μετακομίσουμε στο Μπαλί να χτίσουμε την ζωή μας από την αρχή.

  • Μπορείς να μας πεις μερικά πράγματα για την Nostimo Bali το ξεκίνημα του κλπ.

Nostimo Bali

Συνέντευξη με τον Αλέξη Φιλιππίδη, Ελληνικό εστιατόριο Nostimo, Μπαλί Ινδονησία

Η ιδέα ενός Ελληνικού εστιατορίου στο Μπαλί ξεκίνησε από μία πλάκα, εξελίχθηκε σε μία συζήτηση και σε μία σκέψη που σε σύντομο χρονικό διάστημα ωρίμασε. Όταν έφτασα στο Μπαλί είχα ήδη έτοιμο ένα αναλυτικό Business Plan στην ατζέντα μου.

Βέβαια, κάθε αρχή και δύσκολη. Ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, ούτε με περίμενε η αγορά με ανοιχτές αγκαλιές. Σε ένα νησί με το μέγεθος της μισής Κρήτης και 6 χιλιάδες εστιατόρια ήδη να λειτουργούν, και από την πλευρά μου να έχω μηδενική εμπειρία στον χώρο της εστίασης, μόνο εύκολα δεν ήταν τα πράγματα.

Με σκληρή δουλειά, υπομονή, επιμονή στο Business plan, με εμπιστοσύνη στην στρατηγική και με την τύχη στο μέρος μας, το Νόστιμο επιβίωσε, εδραιώθηκε στην αγορά και την συνείδηση του κόσμου και ένα χρόνο μετά απέκτησε και ένα αδερφάκι, το δεύτερο μας εστιατόριο στο Ουμπούντ του Μπαλί.

  • Μπορείς να μας πεις μερικά πράγματα για το Μπαλί που μένεις, για την Ινδονησία, την κουλτούρα κλπ.

Indonesia Bali Μπαλί Ινδονησία

Πολλοί φαντάζονται το Μπαλί ως έναν τροπικό παράδεισο με ατέλειωτες παραλίες και φοινικόδεντρα. Υπάρχουν και αυτά, αλλά το Μπαλί είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός με ότι αυτό συνεπάγεται.

Κίνηση στους δρόμους, μπαρ, εστιατόρια, πάρτι, θόρυβος, σκουπίδια αλλά και τροπικά δάση, ορυζώνες, Ινδουιστικοί ναοί, καθημερινές θρησκευτικές τελετές, χαμογελαστές φυσιογνωμίες και παραλίες, ήλιος, και τροπικές βροχές συνθέτουν ένα μοναδικό ψηφιδωτό που γοητεύει τους επισκέπτες. Όπως γοήτευσε και εμένα.

  • Σε ποια άλλα μέρη της Ινδονησίας (αλλά και της Ασίας) έχεις ταξιδέψει, κάποιες παραλίες, νησιά που σε άφησαν άναυδο ;

Ο ναός της λίμνης του Μπαλί

Όλες οι χώρες της περιοχής είναι μαγευτικές και ασκούν την δική τους ξεχωριστή γοητεία.
Έχω ταξιδέψει σε πολλά μέρη της Ινδονησίας (είναι μία τεράστια χώρα με εκατοντάδες νησιωτικά συμπλέγματα) αλλά και σχεδόν σε όλη την Νοτιοανατολική Ασία με εξαίρεση το Λάος που σίγουρα είναι στα πλάνα μου κάποια στιγμή.

Άναυδο, δεν μπορώ να πω πως με άφησε κάποιο μέρος συγκεκριμένα, αλλά μη ξεχνάμε πως γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μία από τις αντικειμενικά πιο όμορφες χώρες στον κόσμο, οπότε και τα κριτήριά μου είναι υποσυνείδητα και πιο «αυστηρά».

  • Τι σου λείπει από την Ελλάδα ;

Σίγουρα η οικογένειά μου. Οι γονείς, τα αδέρφια μου, τα ανίψια μου… Αυτά μου λείπουν μόνο. Τα άλλα τα συνηθίζεις ή και τα αντικαθιστάς. Είμαι της άποψης πως ‘’όπου γης και πατρίς’’.

Το Nostimo Bali θα το βρείτε στο facebook εδώ facebook.com/Nostimobali/, ενώ την ώρα που δημοσιεύεται αυτό το άρθρο στο tripadvisor βρίσκεται στη θέση από τα 485 εστιατόρια στο Seminyak (Το Seminyak είναι παραθαλάσσιο θέρετρο στο νότιοτερο άκρο του Μπαλί της Ινδονησίας). Περισσότερα εδώ https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g469404-d10152686-Reviews-Nostimo_Greek_Grill_Bali-Seminyak_Kuta_District_Bali.html
Ακολουθούν και μερικά βίντεο στο κάτω μέρος της σελίδας.

Nostimo Bali

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here