• Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να προσαρμοστεί ένας Ευρωπαίος σε μια μόνιμη διαμονή… και όχι απλά ως επισκέπτης, σε μια κουλτούρα τόσο διαφορετική όπως αυτή της Νοτιοανατολικής Ασίας;

Papua New Guinea, Παπούα
Papua New Guinea, Παπούα

Από όλα τα χρόνια που έχω στην Νοτιοανατολική Ασία, έχω προσέξει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι λατρεύουν τις χώρες της και αυτό πρώτα από όλα λόγου καιρού διότι το κλίμα είναι τόσο διαφορετικό από την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική. Και ποιος δεν επιθυμεί την ζέστη και στην Ελλάδα όλοι λατρεύουν το καλοκαίρι και ελάχιστοι τον χειμώνα.

Αυτό και μόνο καθιστά τους Ευρωπαίους αλλά και τους Αμερικανούς να προσαρμοστούν εύκολα για μόνιμη διαμονή, πόσο άλλωστε και αν η κουλτούρα του τόπου είναι τόσο διαφορετική.

Αλλά ότι και αν χρειάζονται η Νοτιοανατολική Ασία το προσφέρει, διότι υπάρχουν πολλοί από αυτούς μόνιμοι κάτοικοι με δικές τους επιχείρησις που εισάγουν μάλιστα ότι έχει ο καθένας στον τόπο του και που σημαίνει ότι δεν θα τους λείψει η συνηθισμένη τους διατροφή που έκαναν στην χώρα τους αλλά θα την βρούνε εδώ (εκτός από λίγα πράγματα τα οποία δεν είναι και εύκολο να εισαχθούν λόγου κόστους, όπως έχω συζητήσει και με πολλούς επιχειρηματίες, ένα παράδειγμα είναι η δική μας φέτα τυρί).

Εάν τα πάρουμε τα πράγματα αντίθετα και ας υποθέσουμε ότι ένας Ασιάτης της (Νοτιοανατολικής Ασίας) θέλει να εγκατασταθεί στην Ευρώπη τότε τα πράγματα δυσκολεύουν διότι από ότι έχω ακούσει τρελαίνονται όταν πιάνουν τα κρύα στα οποία δεν έχουν συνηθίσει και ούτε μπορούν να συνηθίσουν εύκολα. Από θέμα κουλτούρας και διατροφής δεν τίθεται θέμα.

  • Το τροπικό κλίμα είναι ωραίο όταν απόδρας από το χειμώνα της Ευρώπης. Όμως πόσο ανεκτό είναι το να ζεις μόνιμα στην αποπνικτική υγρασία και την κολλώδη ζέστη; Πόσο σου λείπει μια νιφάδα χιονιού; Ένα τζάκι, ένα χοντρό ρούχο;

Hoi An Town Χοι Αν Βιετνάμ
Hoi An Town Χοι Αν Βιετνάμ

Επειδή έχω φάει πολύ κρύο στην ζωή μου θα έλεγα ότι δεν μου λείπει καθόλου. Το ίδιο συμβαίνει και στους περισσότερους ξένους που μένουν πλέον μόνιμα στην Νοτιοανατολική Ασία και αυτό άφησαν να εννοηθεί.

Και το θυμάμαι και από την Ελλάδα όταν τα καλοκαίρια οι ξένοι μου λέγανε στις χώρες μας μπορεί τώρα να είναι καλοκαίρι αλλά αν κοιτάξεις επάνω τον ουρανό θα τον δεις μαύρο και έτοιμος να βρέξει και σε πιάνει ψυχοπλάκωμα. Θα έλεγα ότι ο καιρός τελικά είναι όλα τα λεφτά για πολλούς ανθρώπους και το έχω παρατηρήσει και στο internet στα σχόλια πολλών χρηστών.

Greater Bangkok, Μπανγκόκ

Τώρα όσο αφορά λίγο κρύο ή μάλλον λίγη δροσιά σίγουρα και εγώ και αρκετοί άλλοι θα την αναζητήσουν. Είναι και ο λόγος που πολλοί Ταΐλανδοί από ότι έχω προσέξει ταξιδεύουν βόρεια προς Τσιάνγκ Μάι (Chiang Mai) αλλά και σε άλλες περιοχές τις χώρας σε βουνά όπου και κατασκηνώνουν και ο κύριος λόγος είναι να ξεφύγουν από την ζέστη και να αισθανθούν λίγο κρύο.

Όσο αφορά τώρα την Μπανγκόκ θα έλεγα ότι η κατάσταση εκεί δεν παίζεται με τίποτα, είναι τελείως δραματική διότι πρόκειται για την πιο ζεστή πόλη του κόσμου και δεν είναι να κυκλοφορείς πολύ έξω με τα πόδια διότι η υγρασία και το υπερβολικό τσιμέντο που κρατάει την ζέστη σε κάνει να κολλάς από πάνω μέχρι κάτω. Εκεί σίγουρα πράγματα είναι διαφορετικά αλλά με το που απομακρυνθείς από το Greater Bangkok (ολόκληρο το οικοδομικό συγκρότημα που αριθμεί περίπου 14 εκατομμύρια κατοίκους, φωτογραφία δεξιά) τότε το κλίμα αλλάζει και γίνεται πολύ καλύτερο.

  • Σου λείπει η Ελλάδα ;

Συνέντευξη με τον Αλέξη Φιλιππίδη, Ελληνικό εστιατόριο Nostimo, Μπαλί Ινδονησία
Σίγουρα λείπει αυτό

Θα χωρίσω αυτή την ερώτηση σε δύο ενότητες: Τι μου λείπει και τι δεν μου λείπει.

Πάμε όμως πρώτα στο τι δεν μου λείπει το οποίο έχει πιο πολύ ενδιαφέρον.

Δεν μου λείπουν τα σκυλάδικα, τα γαβ γαβ, οι Καράδες και Μελάδες, το μπιμπελό μου είσαι ζάλη στο μυαλό μου, τα λουλούδια στην κυρία από μένα, πάρε τηλέφωνο τον κερατά, η γραφειοκρατία (κλασσικά αν διαβάσει κανείς και τις αναρτήσεις από τους Έλληνες εξωτερικού σε όλους σχεδόν δεν λείπει αυτό, αν και στο εξωτερικό έχει γραφειοκρατία).

Πάμε τώρα στο τι μου λείπει.

Μου λείπει η οικογένεια μου (όπως λείπει και στον καθένα), κάποιοι φίλοι μου καλοί και το ελληνικό φαγητό (τα μπιφτέκια, τα σαντουιτσαδικα, τα σουβλατζίδικα κλπ).

Ακολουθούν μερικά βίντεο στο κάτω μέρος της σελίδας από εθνικά πάρκα της Ταϊλάνδης που βρίσκονται σε υψόμετρο και προτιμούνται από τους κατοίκους της χώρας για το καλό κλίμα τους.

With Baka Pigmy tribe. Southeastern Cameroon

Τις ερωτήσεις έθεσε η Αλέξανδρος Τσούτης

Ο Αλέξανδρος Τσούτης εργάζεται ως creative director σε μεγάλη διαφημιστική εταιρία. Εκτός από την δουλειά του είναι λάτρης της φωτογραφίας, εξερευνά τον κόσμο στα πιο απόμακρα σημεία του πλανήτη και αποτυπόνει τα ταξίδια του σε εικόνες. Δύο από τις φωτογραφίες του διακρίθηκαν και βραβευθεί από τον National Geographic.
Περισσότερα: Αλέξανδρος Τσούτης, Trip in Pictures

Festivals of Papua New Guinea | 4K

Discovering many beautiful tribal communities and three incredible festivals. The preparation for these festivals was often more wondrous than the spectacle of the festival itself, so the first half of the video is devoted to that preparation, while the second half is devoted to the dance, music, and artistry of these amazing tribes.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here