• Τι είναι αυτό που καθορίζει την επιλογή ενός ταξιδιού σου; Η Ιστορία του τόπου, οι άνθρωποι, τα μνημεία, η φύση (άγρια και μη), ο κίνδυνος, η φωτογράφιση, κάτι άλλο;

Ayutthaya Historical Park

Όλα αυτά μαζί και πολλά περισσότερα. Βασικά πάντα κουβαλάω μαζί μου κάμερες και φωτογραφικές διότι θέλω να εμπλουτίσω τις σελίδες μου στο internet όπως και τα κανάλια μου στο YouTube με υλικό. Σε αυτά που αναφέρεις επικεντρώνομαι όμως βασικά σε ιστορικά μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους που λατρεύω και έχω ιδιαίτερη αδυναμία και από την άλλη σε τοπία, εθνικά πάρκα και καταρράκτες όπως και θαλάσσια πάρκα που είναι η άλλη μου αδυναμία.

Στην Ταϊλάνδη έχω επισκεφτεί τα 9 από τα 10 ιστορικά της πάρκα (Το μοναδικό ιστορικό πάρκο που λείπει είναι το Phu Phrabaht στην επαρχία Udon Thani που είναι να επισκεφτώ προκειμένου να συμπληρώσει η δεκάδα) και 52 από τα 150 περίπου εθνικά και θαλάσσια πάρκα της. Οι καταρράκτες που έχω επισκεφτεί είναι εκατοντάδες (φωτογραφία αριστερά: Ayutthaya Historical Park, Αγιούταγια).

Ιστορικά πάρκα της Ταϊλάνδης

Sukhothai Historical Park

Τα άλλα ιστορικά πάρκα της Ταϊλάνδης είναι τα Ayutthaya Historical Park (που είναι και το πιο γνωστό μιας και βρίσκεται κοντά στην Μπανγκόκ, μόλις 85 χιλιόμετρα περίπου αλλά και πολύ μεγάλο, τα μνημεία του εντείνονται σε μεγάλη απόσταση, σίγουρα χρειάζεσαι περισσότερες ημέρες για να το γυρίσεις, φωτογραφία αριστερά), Kamphaeng Phet Historical Park (εδώ υπάρχει ένα πολύ ωραίο μνημείο το Wat Phra Kaeo, ναός στην εποχής του στο κέντρο του πάρκου), Mueang Sing Historical Park (μικρότερο σε μέγεθος σε σχέση με τα υπόλοιπα), Phanom Rung Historical Park (κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί σε αυτό το ιστορικό πάρκο αλλά μόνο οι ψαγμένοι, είναι ότι εδώ έχουμε ένα σπάνιο ηλιακό φαινόμενο όπου τέσσερις φορές το χρόνο ο ήλιος ανεβαίνει και ευθυγραμμίζεται με τις 15 πύλες του ναού τις οποίες διαπερνούν οι ακτίνες του), Phimai Historical Park (ένας από τους μεγαλύτερους ναούς των Χμερ της Ταϊλάνδης), Phra Nakhon Khiri Historical Park (διαφέρει με τα υπόλοιπα το οποίο είναι χτισμένο πάνω σε λόφο με θέα την πόλη του Πέτσαμπουρι, περιλαμβάνει παλάτια, ναούς, βασιλικές αίθουσες, παγόδες), Sukhothai Historical Park (ένα από τα δύο πιο δημοφιλής που βρίσκεται στην βόρεια Ταϊλάνδη με πολλά επίσης μνημεία και ένα από τα πιο διάσημα αγάλματα του Βούδα, φωτογραφία δεξιά), Si Satchanalai Historical Park (το δεύτερο ιστορικό πάρκο και λιγότερο γνωστό της επαρχίας Σουκοτάι), Si Thep Historical Park.

Νοτιοανατολική Ασία

Hanging Temple of Hengshan – Datong, China, Κίνα

Στην Καμπότζη έχω επισκεφτεί το αρχαιολογικό πάρκο Angkor Wat δυο φορές, το ιστορικό πάρκο My Son στο κεντρικό Βιετνάμ, ενώ μένει να πάω στο Μπαγκάν (Bagan) της Βιρμανίας (Μιανμάρ) για να συμπληρώσω με αυτό τον τρόπο τα ιστορικά πάρκα και μνημεία της Νοτιοανατολικής Ασίας. Για επεκτάσεις βλέπουνε στο μέλλον, ειδικά Κίνα, Ινδία, Νεπάλ και Σρι Λάνκα είναι δυνατές χώρες σε ιστορικά μνημεία (φωτογραφία δεξιά: Hanging Temple of Hengshan – Datong, China, Κίνα).

  • Μίλησέ μου για μια ξεχωριστή πνευματική εμπειρία σου σε έναν τόπο;

Temple of Heaven Park | Beijing, China, Πεκίνο Κίνα

Πνευματική εμπειρία είχα μέχρι στιγμής μόνο μέσα σε Βουδιστικούς Ναούς παρακολουθώντας τους μοναχούς (που είναι ιδιαίτερα σεβαστοί άνθρωποι). Ειδικά η Ταϊλάνδη που το 99% του πληθυσμού είναι Βουδιστές και με πάνω από 40.000 βουδιστικούς ναούς σε όλη την χώρα (μόνο η Μπανγκόκ έχει 400 βουδιστικούς ναούς, πολλοί από αυτούς ιδιαίτερα παλιοί και ιστορικοί, φωτογραφία αριστερά Temple of Heaven Park, Πεκίνο Κίνα).

Επειδή το έφερε η ερώτηση θα ήθελα να αναφέρω και μερικούς βουδιστικούς ναούς ιδιαίτερης λαμπρότητας που δεν είναι πολύ γνωστοί στο κοινό όπως: Ο Wat Mangkon Kamalawat ή Wat Leng στην Κινέζικη Συνοικία της Μπανγκόκ, ένα αριστούργημα κινεζικής αρχιτεκτονικής και παράλληλα υπέρ διακοσμημένος.

Wat Yai Suwannaram, Phetchaburi, Thailand

Ειδικά την Κινέζικη πρωτοχρονιά που η προσελκύσει του κοινού είναι μεγάλη, είναι ένα εκθαμβωτικό θέαμα διότι ο ναός στολίζεται πολλαπλά (Δείτε και το σχετικό βίντεο στο κάτω μέρος της σελίδας).

Ο ναός Wat Yai Suwannaram (δείτε το βίντεο παρακάτω) που βρίσκεται στην πόλη του Πετσαμπουρι (Phetchaburi) είναι ένα άλλο αριστούργημα. Είναι από τους παλιότερους βουδιστικούς ναούς της χώρας με πολλές τοιχογραφίες που με τον καιρό εφθάρησαν. Οι τοιχογραφίες είναι πολλών ετών, ενώ μια μέρα που το επισκέφτηκα από τις πολλές φορές που πήγα, ένας μοναχός με προσελκύσει και με ενημέρωσε ότι έχουμε καταφέρει και βρει όλες τις τοιχογραφίες που ανήκουν και τι εννοούν, εκτός από μία (φωτογραφία δεξιά: Wat Yai Suwannaram, Phetchaburi, Thailand, η τοιχογραφία που δεν ανευρέθει σε ποιον ανήκει μεχρι στιγμής) η οποία βρισκόταν ακριβώς πάνω στην μια από τις τέσσερις πόρτες του ναού.

Άλλος ένας ναός που θυμίζει μάλιστα το Angkor Wat της Καμπότζης είναι ο Wat Bang Khun που βρίσκεται στην επαρχία του Samut Songkhram που επίσης είναι ιδιαίτερα παλιός, με τις ρίζες των δέντρων να τον σκεπάζουν εξολοκλήρου και αποτελεί ένα από τα τρία must-see αξιοθέατα της επαρχίας, μόλις 125 χιλιόμετρα δυτικά της Μπανγκόκ. Τοιχογραφίες παλιές επίσης θα συναντήσει κανείς στο εσωτερικό του.

Άλλος ένας αρχιτεκτονικά (ξεφύγαμε λίγο από το θέμα μας αλλά δεν πειράζει διότι ήθελα να σημειώσω μερικά πράγματα) είναι ο ναός Wat Lok Molee (δείτε το βίντεο παρακάτω) που βρίσκεται στην πόλη Τσιανγκ Μαι (Chiang Mai) στην βόρεια Ταϊλάνδη, η οποία πόλη μάλιστα φημίζεται για τους ναούς της μέσα αλλά και έξω από τα τείχη οι οποίο μάλιστα έχουν και Βιρμανική επιρροή. Εδώ έχουμε μοναδική αρχιτεκτονική όπως φανερώνει και το βίντεο παρακάτω. Ειδικά η Βιρμανία είναι μία χώρα πνευματική και φημίζεται για πολλούς θαυμάσιους βουδιστικούς ναούς γιαυτό έχει πάρει και το όνομα Myanmar (Burma) – The Land of Golden Pagodas.

  • Θα ταξίδευες σε έναν τόπο «ψηλής επικινδυνότητας» μόνο και μόνο για την εμπειρία;

Afghanistan, Αφγανιστάν

Εννοείται με χίλια, όνειρο ζωής, ανέκαθεν μου άρεσε να ριψοκινδυνεύω. Θα ήθελα να είχα τις εμπειρίες του Σωτήρη Δανέζη από την Εμπόλεμη Ζώνη, War Zone Documentary Series (τα ντοκιμαντέρ που προβαλλόταν στο MEGA για πολλά χρόνια).

Τέτοιες εμπειρίες είναι μοναδικές και υπάρχουν Έλληνες ταξιδιώτες που είχαν τέτοιες εμπειρίες (δείτε την ανάρτηση του Κωνσταντίνου Μητσάκη που κάνει αναφορά σε μια τέτοια εμπειρία στο Πακιστάν κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν (φωτογραφία αριστερά) όπου αναφέρεται σε μια απαγωγή ενός Γάλλου ταξιδιώτη από τους Ταλιμπάν, ενώ ο ίδιος ως ταξιδιώτης είχε την προστασία από ενόπλους του Πακιστακινού στρατού).

Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ
Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ

Η Βαρβάρα Gkempiaou επίσης στην διαδρομή της στην Αιθιοπία (225 χιλιόμετρα) είχε επίσης μία τέτοια εμπειρεία διότι έπεσε σε State of Emergency την εποχή εκείνη. Οι πολεμικοί ανταποκριτές σίγουρα θα έχουν να πουν πολλά περισσότερα, πολλοί από αυτούς έχουν χάσει και την ζωή τους σε τέτοιες καταστάσεις.

Κλέβω από το internet και όπως διαβάζω χώρες υψηλού κινδύνου είναι Συρία, Υέμενη, Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής, Νότιο Σουδάν, Σομαλία, Λωρίδα της Γάζας, μέρος της Αιγύπτου, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Μάλι, μέρος της ανατολικής Νιγηρίας, μέρος της ανατολικής Ουκρανίας.

Lina Badeka - Greece

Τις ερωτήσεις έθεσε η Λίνα Μπαντέκα

Η Λίνα Μπαντέκα είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός και έχει εργασθεί κυρίως σαν αρχιτέκτων κατασκευής-εργοταξιάρχης. Παράλληλα είναι πολυταξιδευμένη προσωπικότητα, travel blogger και φωτογράφος. Επίσης έχει λάβει μέρος σε πολλούς διεθνείς-διαδικτυακούς διαγωνισμούς με τις φωτογραφίες της οι οποίες απέσπασαν πολλές διακρίσεις, όπως επίσης και σε τρεις ομαδικές εκθέσεις στην Ιταλία.
Περισσότερα: Λίνα Μπαντέκα Whereislina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here