Άκης Τεμπερίδης & Βούλα Νέτου, The World Off Road

0
2996
Συνέντευξη με τον Άκη Τεμπερίδη, The World Off Road
Συνέντευξη με τον Άκη Τεμπερίδη, The World Off Road

 Έλληνες ΕξωτερικούThe World Off Road: Άκης Τεμπερίδης & Βούλα Νέτου

With Nepalese children at Kathmandu Valley
With Nepalese children at Kathmandu Valley

Για πολλούς ανθρώπους ο γύρος του κόσμου φαίνεται ένα πράγμα εξωπραγματικό και ακατόρθωτο. Για τον Άκη Τεμπερίδη και την Βούλα Νέτου ήταν ένα όνειρο ζωής και φυσικά το πραγματοποίησαν! Eίναι οι ταξιδιώτες του πλανήτη μας, είναι οι Έλληνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου σε 1.234 ημέρες και περνώντας από 67 χώρες σε πέντε ηπείρους, ξεκινώντας από την Ευρώπη τον γύρο της Αφρικής και από την Ελλάδα ξανά στην Ασία: στην Μέση Ανατολή, την Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, από εκεί στην Αυστραλία, στην Βόρεια Αμερική, στην Νότια Αμερική και από εκεί πίσω στην Ευρώπη με ένα Land Rover Discovery. Βρήκαμε τον Άκη και τον ρωτήσαμε μερικά πράγματα για αυτό το εγχείρημα του.

Η διαδρομή της Ευρώπης (στο περίπου)

Greece, Italy, France, Spain (όλη η Ευρώπη 6.898 χλμ, 92 μέρες από Ελλάδα έως Ισπανία)


Why should you take a trip around the world? | Akis Temperidis | TEDxAlexandroupolis

He was born in Thessaloniki although he calls himself a citizen of the world. He travelled a lot since I was young. He always loved cars, motorcycles, adventure sports, writing and photography. He has driven and raced the best cars and bikes as well as he has flown on helicopters for radio reports.

He is lucky to have met and interviewed inspiring people – astronauts, F1 drivers, car designers and olympic medalists. He fulfilled his ultimate dream, to travel around the world with his wife in a Land Rover.

Now he is back in Europe with his wife Vula and their daughter Anastasia having all settled in Emilia Romagna, Italy, the Mecca of super cars, Lambrusco wine and parmesan cheese. Currently he works on a new book, writes articles for several media around the world, works as a photographer in car racing and is a consultant of Maserati press office.

 • Έχεις κάνει τον γύρο του πλανήτη με ένα αυτοκίνητο. Θα μπορούσε να μας πεις τις ομορφότερες εμπειρίες σου από αυτήν την διαδρομή ;

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι και οι χειρότερες στιγμές μας έχουν μείνει ως όμορφες – μάλλον ως δυνατές – στο υποσυνείδητο
The World Off Road, Πακιστάν
The World Off Road, Πακιστάν

Θα πρέπει να γράψω βιβλίο για να χωρέσω τις πιο όμορφες στιγμές από 1234 μέρες ταξίδι – κάτι που δεν έχω αξιωθεί να κάνω.

Οι εικόνες, τα τοπία, οι άνθρωποι, οι διαδρομές είναι συγκεχυμένα στο μυαλό, όμως πάντα μου έρχονται οι ίδιες στιγμές: η πρώτη διάσχιση της Σαχάρας, η άφιξη στη Γη του Πυρός καταχείμωνο ή στο Κέιπ Τάουν, οι μέρες μας με φυλές σαν τους Χατζάμπε στην Τανζανία ή τους Καλάσα στα βάθη του Πακιστάν, τα μοναχικά χιλιόμετρα στο outback της Αυστραλίας αλλά και στην έρημο Ατακάμα ή η αποτυχημένη μας ανάβαση στα 6.100 μέτρα στις Άνδεις.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι και οι χειρότερες στιγμές μας έχουν μείνει ως όμορφες – μάλλον ως δυνατές – στο υποσυνείδητο.

The World Off Road, Περιοδικό 4τροχοίΠεριοδικό 4ΤΡΟΧΟΙ

4ΤΡΟΧΟΙ

The most influential and best selling car magazine in Greece has been the first and major sponsor of our expedition around the world …

Δημοσιεύματα στο περιοδικό 4ΤΡΟΧΟΙ από τον Άκη Τεμπερίδη το οποίο κάλυψε τα περισσότερα από τα έξοδα της διαδρομής … περισσότερα: 4ΤΡΟΧΟΙ

Η διαδρομή της Μέσης Ανατολής (στο περίπου)

Jordan, Syria, Turkey, Iran, Pakistan (όλη η Ασία 40.367 χλμ, 338 μέρες από Ιορδανία έως Βιετνάμ)

Συνέντευξη με τον Άκη Τεμπερίδη, The World Off Road

Flag of Iran

Φωτογραφία του Άκη Τεμπερίδη και της Βούλας Νέτου από το Isfahan του Ιράν

Και όπως γράφει και ο ίδιος ο Άκης Τεμπερίδης για την συγκεκριμένη εικόνα:
Πάσχα 2008 στο Ισφαχάν του Ιράν. Ήμασταν παρέα με δύο οικογένειες από τη Σουηδία και την Κυριακή κάναμε πικνίκ στο κεντρικό πάρκο της πόλης ενώ τα αγόρια έπαιζαν μπάλα και τα κορίτσια έλεγαν τα δικά τους στρωματσάδα στο γρασίδι.

Η διαδρομή της Ινδίας και του Νεπάλ (στο περίπου)

India, Nepal (όλη η Ασία 40.367 χλμ, 338 μέρες από Ιορδανία έως Βιετνάμ)


 • Ποια ήταν η πιο φιλόξενη χώρα και ποια χώρα σου άφησε τις χειρότερες εντυπώσεις ;

Η πιο φιλόξενη χώρα – και αυτό το λέω με απόλυτη σιγουριά – ήταν για εμάς το Ιράν
The World Off Road, Mauritania
The World Off Road, Mauritania

Η πιο φιλόξενη χώρα – και αυτό το λέω με απόλυτη σιγουριά – ήταν για εμάς το Ιράν και μετά η Τουρκία, η Συρία (κι όμως!), το Πακιστάν και μετά η Νοτιοανατολική Ασία, δηλαδή η Ταϊλάνδη ή η Ινδονησία.

Το περίεργο είναι ότι η πιο εκρηκτική γεωπολιτικά περιοχή του πλανήτη, η Μέση Ανατολή δηλαδή, μας έχει χαρίσει τους πιο όμορφους ανθρώπους και τους πιο φιλόξενους.

Από την άλλη η χώρα που μας άφησε τις χειρότερες εντυπώσεις;
Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια. Αλλά για να μην αποφύγω την ερώτηση να πω ότι η Ινδία είναι η χώρα των άκρων, μπορεί να σου προσφέρει δηλαδή τις χειρότερες αλλά και τις καλύτερες αναμνήσεις.

Overlander 4WD Magazine, The World Off Road

Περιοδικό Overlander 4WD Magazine

Overlander 4WD Magazine

Our expedition was front page story at the top 4×4 magazine of Australia in December 2009 …

Είχαμε μια φανταστική συνεργασία με το περιοδικό Overlander 4WD το 2009 – 2010, αφού η διαδρομή μας παρουσιάστηκε στον διευθυντή του περιοδικού Trent Nikolic από τον PR του Land Rover Australia. Ο  Trent Nikolic έκπληκτος με το φωτογραφικό μας υλικό μας μίλησε για τη δημιουργία 6 άρθρων στο περιοδικό. Τελικά γράψαμε 12 άρθρα και καλύψαμε 110 σελίδες στο περιοδικό … περισσότερα: Overlander 4WD Magazine

Η διαδρομή της Νοτιοανατολικής Ασίας (στο περίπου)

Indonesia, Singapore, Malaysia, Thailand, Myanmar, Cambodia, Vietnam, Laos (όλη η Ασία 40.367 χλμ, 338 μέρες από Ιορδανία έως Βιετνάμ)

 • Κάποιες παραλίες που σε άφησαν άναυδο, και κάποια τοπία που σου άρεσαν ιδιαίτερα ;

Βολιβία (Salar de Uyuni)
Βολιβία (Salar de Uyuni)

Παρότι είναι δύσκολο σαν Έλληνας να ενθουσιαστής με παραλίες γενικώς, θα έλεγα αυτές της Ζανζιβάρης και μετά εκείνες της Μπελίζ στην Καραϊβική. Και του Πουλάου Περχέντιαν στη Μαλαισία

Α, και στα απομακρυσμένα νησιά Τόγκιαν του Σουλαγουέζι στην Ινδονησία, όπου έκανα μία από τις πρώτες και σίγουρα τις καλύτερες καταδύσεις της ζωής μου. Όσο για τα τοπία είναι πολύ δύσκολο να απομονώσω κάποια, οπότε ρίχνω τα πιο δραματικά σε μορφή top 10 με τυχαία κατάταξη:

 • Σαλάρ ντε Ουγιούνι, Βολιβία (Salar de Uyuni)
 • Τόρες ντελ Πάινε, Παταγωνία (Χιλή) (Torres del Paine National Park)
 • Γουάντι Ραμ, Ιορδανία (Wadi Rum)
 • Τσιγνκέτι, Μαυριτανία (Chinguetti)
 • Σοσουσβλάι, Ναμίμπια (Sossusvlei)
 • Κρατήρας Νγκορονγκόρο, Τανζανία (Ngorongoro Crater)
 • Δέλτα Οκαβάνγκο, Μποτσουάνα (Okavango Delta)

Ως τη χειρότερη στιγμή του ταξιδιού τους, έχουν καταγράψει ένα τροχαίο που είχαν σε έναν αυτοκινητόδρομο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, όταν κάποιος οδηγός συγκρούστηκε επάνω τους με το δικό του όχημα, με αποτέλεσμα το Land Rover Discovery του Άκη και της Βούλας να αχρηστευθεί για τρεις περίπου μήνες. Ευτηχώς όμως η ασφαλιστική εταιρεία τους κάλυψε και τις ζημιές του οχήματος τους αλλά και τα έξοδα της διαμονής τους στο Χιούστον των ΗΠΑ για όσο καιρό χρειάστηκε.

Η διαδρομή της Ανατολικής Αφρικής μέχρι την Μοζαμβίκη (στο περίπου)

Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Burundi, Rwanda, Uganda, Tanzania, Malawi, Mozambique (όλη η Αφρική 54.549 χλμ, 286 μέρες από Αίγυπτο έως Μαρόκο)

Συνέντευξη με τον Άκη Τεμπερίδη, The World Off Road

Αιθιοπία

Φωτογραφία του Άκη Τεμπερίδη από την Λαλιμπέλα της Αιθιοπίας

Και όπως γράφει και ο ίδιος ο Άκης Τεμπερίδης για την συγκεκριμένη εικόνα:
Από όλα τα μέρη του κόσμου εδώ ίσως μπορείτε να ζήσετε την πιο μυσταγωγική, αναστάσιμη τελετή. Σας το λέει ένας άπιστος, κυνικός άνθρωπος. Εκείνο το βράδυ σκέφτηκα και ένιωσα πολλά πάντως !

Η διαδρομή της Δυτικής Αφρικής μέχρι το Μαρόκο (στο περίπου)

South Africa, Namibia, Botswana, Zambia, Congo, Congo D.R., Gabon, Cameron, Nigeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Senegal, Mauritania, Morocco (όλη η Αφρική 54.549 χλμ, 286 μέρες από Αίγυπτο έως Μαρόκο)

 • Με τι ασχολείσαι τώρα και ποιο είναι τα μελλοντικά σου σχέδια

The World Offroad
The World Offroad

Αυτή την εποχή ζούμε μία κατακλυσμιαία αλλαγή, σαν οικογένεια πλέον με την 6χρονη κόρη μας. 11 χρόνια μετά την εκκίνηση του πρώτου ταξιδιού, 8 μετά την επιστροφή μας και 6 από την εποχή που ήρθαμε στην Ιταλία (από την Τανζανία), αφήνουμε και πάλι το σπίτι μας και ξεκινάμε να ζούμε και να ταξιδεύουμε σε ένα κάμπερ Iveco 4×4. Από τα 90 τετρ. μέτρα στα 7,2.

The World Offroad
The World Offroad

Ενώ συνεχίζω να εργάζομαι ως freelance δημοσιογράφος και φωτογράφος – κυρίως ως media consultant στη Maserati – θα ταξιδέψουμε πρώτα στην Ιταλία και στην Ελλάδα, για ένα εξάμηνο περίπου, μετά σε όλη την Ευρώπη και στη βόρεια Αφρική και από τα μέσα του 2019 βάζουμε στόχο την Κεντρική Ασία.

Ξεκινάμε για δεύτερο γύρο του κόσμου αλλά πιο μακρύ, πιο αργό, χωρίς ημερομηνία επιστροφής και με ένα παιδί που θα πηγαίνει σχολείο όσο ταξιδεύουμε – εννοώ σχολείο το ίδιο το ταξίδι. Βαθιά ανάσα δηλαδή…

Wintertime Crete

The road to famous Samaria Gorge wintertime – Ο δρόμος για το φαράγγι της Σαμαριάς μέσα στο χειμώνα – La stradina verso il canyon di Samaria durante l’inverno

 

Η διαδρομή της Βόρειας και Κεντρκής Αμερικής μέχρι τον Παναμά (στο περίπου)

USA, Canada, Mexico, Belize, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama (όλη η Αμερική 49.278 χλμ, 428 μέρες από Η.Π.Α. έως Χιλή)

Συνέντευξη με τον Άκη Τεμπερίδη, The World Off Road

The World Off Road

The World Off Road

Την σελίδα του Άκη Τεμπερίδη και της Βούλας Νέτου στο internet θα την βρείτε στην εξής διεύθυνση: www.theworldoffroad.com όπως επίσης στο facebook στο: facebook.com/theworldoffroad/, επίσης στο κανάλι στο YouTube: youtube.com/user/temperidis/

Άκης Τεμπερίδης

Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη υπήρξε χρόνια αρθρογράφος και δημοσιογράφος στον χώρο του αυτοκινήτου και στα περιοδικά Auto Moto, 4Τροχούς, 2Τροχοί, αρχισυντάκτης του 24σέλιδου ενθέτου “Επί Τροχώ“, ανταποκριτής Θεσσαλονίκης του ενθέτου αυτοκινήτου της εφημερίδας “Έθνος”, ραδιο-δημοσιογραφία σε πολλά ραδιόφωνα όπως στο Ράδιο Παρατηρητής, Antenna Θεσσαλονίκης 97,5, στο Sky Θεσσαλονίκης (Ράδιο Ζ, 89,4) στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 και στον Εν Λευκώ 87,7 και συνεργάτης της εκπομπής Τροχοί & Δρόμοι του Mega …

Βούλα Νέτου

Απόφοιτος της ανώτερης σχολής χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχει εργαστεί ως καθηγήτρια χορού σε πολλά εκπαιδευτήρια και σχολές χορού …

Η διαδρομή της Νότιας Αμερικής (στο περίπου)

Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Chile, Argentina, Uruguay, Paraguay, Brazil (όλη η Αμερική 49.278 χλμ, 428 μέρες από Η.Π.Α. έως Χιλή)

Το διάσημο Land Rover Discovery 3 (Karibu), που έκανε τον γύρο του κόσμου το 2007 έως το 2010

Συνέντευξη με τον Άκη Τεμπερίδη, The World Off Road

Συνέντευξη με τον Άκη Τεμπερίδη, The World Off Road

Το Land Rover Discovery 3 που έκανε τον γύρο του κόσμου με την ονομασία The World Off Road, με την ελληνική σημαία στο πλάι του οχήματος και με το ψευδώνυμο Karibu, 197.000 χιλιόμετρα συνολικά.

Συνέντευξη με τον Άκη Τεμπερίδη, The World Off Road

Μία από τις ποιο συναρπαστικές εμπειρίες που μπορεί να έχει ένας ταξιδιώτης είναι να γνωρίσει άλλες κουλτούρες ανθρώπων στον πλανήτη μας και από χώρες που δεν είναι δημοφιλής στο ευρύ κοινό.

Η διαδρομή της Ωκεανίας (στο περίπου)

Australia, Fiji (όλη η Ωκεανία 16.412 χλμ, 90 μέρες)


 • Οι χώρες που επισκέφτηκαν σε 1.234 μέρες ο Άκης Τεμπερίδης & η Βούλα Νέτου, 167.504 χιλιόμετρα

  Ο γύρος του κόσμου, Άκης Τεμπερίδης και Βούλα Νέτου
  Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Τα Νέα δείχνοντας και την διαδρομή που διάνυσαν ο Άκης και η Βούλα ξεκινώντας από την Αφρική στην Ασία στην Ωκεανία και από εκεί στην Αμερικάνικη ήπειρο για να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Ο Άκης Τεμπερίδης και η Βούλα Νέτου ταξίδεψαν συνολικά σε 67 χώρες ανά τον κόσμο σημειώνοντας 167.504 χιλιάδες χιλιόμετρα σε 1.234 μέρες από τα οποία 54.549 χιλιόμετρα στην Αφρικανική ήπειρο, 40.367 χιλιάδες χιλιόμετρα στην Ασιατική ήπειρο (Μέση Ανατολή, Νότια και Νοτιοανατολική Ασία), 49.278 χιλιάδες χιλιόμετρα στην Αμερικάνικη ήπειρο, 16.412 χιλιάδες χιλιόμετρα στην Ωκεανία, 6.898 χιλιάδες χιλιόμετρα στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, έκαψαν 19.000 λίτρα βενζίνης, σταμάτησαν 12 φόρες για σέρβις στου αυτοκινήτου και αλλάξαν 4 φορές λάστιχα.

Ευρώπη: Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία
Αφρική: Μαρόκο, Μαυριτανία, Σενεγάλη, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας, Νιγηρία, Καμερούν, Γκαμπόν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Κονγκό, Ζάμπια, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Νότια Αφρική, Μοζαμβίκη, Μαλάουι, Τανζανία, Ουγκάντα, Ρουάντα, Μπουρούντι, Κένυα, Αιθιοπία, Σουδάν, Αίγυπτος
Μέση Ανατολή και Νότια Ασία: Ιορδανία, Συρία, Τουρκία, Ιράν, Πακιστάν, Νεπάλ, Ινδία
Νοτιοανατολική Ασία: Ινδονησία, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Μυανμάρ, Καμπότζη, Λάος, Βιετνάμ
Ωκεανία: Αυστραλία, Φίτζι
Βόρεια και Kεντρική Αμερική: ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό, Μπελίζε, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρα, Νικαράγουα, Κόστα Ρίκα, Παναμάς
Νότια Αμερική: Κολομβία, Ισημερινός, Περού, Βολιβία, Χιλή, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Βραζιλία

Άκης Τεμπερίδης & η Βούλα Νέτου

Σπάνια κοιμόμαστε σε κάποιο ξενοδοχείο ή και σε σπίτια Ελλήνων που συναντούσαμε. Έχουμε κοιμηθεί αρκετές φορές και στην έρημο μέσα στη σκηνή, ενώ για το φαγητό, όταν δεν μαγειρεύουμε στο τζιπ μας, ήταν δύσκολο να αντισταθούμε σε κάποιες λιχουδιές, ειδικότερα της Αιθιοπίας“.

The world offroad Akis Temperidis- Vula Netou

Ακολουθούν μερικά βίντεο στο κάτω μέρος της σελίδας από στιγμές της διαδρομής του Άκη Τεμπερίδη και της Βούλα Νέτου στο Πακιστάν κλπ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here