Warning: Undefined array key "_ttml_job" in /usr/www/users/asiatj/travelnikos.com/wp-content/plugins/responsive-testimonials/ttml.php on line 222

Έλληνες και Ξένοι Ταξιδιώτες

Ένας έμπειρος ορειβάτης: Φώτης Θεοχάρης

Monte Rosa Massif, Mountain range in Europe
Μόντε Ρόζα στα σύνορα Ιταλίας και Ελβετίας, το δεύτερο ψηλότερο βουνό των Άλπεων και τις δυτικής Ευρώπης (Monte Rosa Massif, Mountain range in Europe)

Ο Φώτης Θεοχάρης κατάγεται από ένα μικρό χωριό την Βίνιανη Ευρυτανίας, όπου η επαφή με τη φύση ήταν μέρος της καθημερινότητας του. Πρόσφατα κατέκτησε την κορυφή του τρίτου υψηλότερου και δυσκολότερου βουνού της γης, του Kangchenjunga, στα 8.586 μέτρα στα Ιμαλάια, μία μεγάλη ελληνική ορειβατική επιτυχία σε κορυφές που ξεπερνούν τα 8.000 μέτρα, ενώ παράλληλα στηρίζει το φιλανθρωπικό έργο της οργάνωσης «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

  • Ποια ήταν η πιο εύκολη και η πιο δύσκολη αναρρίχηση από αυτές που έχεις ήδη κάνει μέχρι στιγμής?

Για μένα υπάρχουν δύο ειδών αναρριχήσεις, μία μεταφορική και μία κυριολεκτική. Μεταφορική θα έλεγα την αναρρίχηση που κάνω στον ίδιο μου τον εαυτό για να μπορέσω να τον κατακτήσω.

Κυριολεκτική αναρρίχηση, η ανάβαση και κατάβαση των περίπου τελευταίων 1300 μέτρων στο τρίτο ψηλότερο βουνό του κόσμου, το όρος Kangchenjunga στα Ιμαλάια, που έχει συνολικό υψόμετρο 8686 μέτρων.

Kangchenjunga

Kangchenjunga

Το Κανγκτσενγιούνγκα είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό στη γη και βρίσκεται στα σύνορα της Ινδίας και του Νεπάλ στην οροσειρά Ιμαλάια. Το ύψος του φθάνει τα 8.586 μέτρα.
Κιλιμάντζαρο (Kilimanjaro)

Κιλιμάντζαρο (Kilimanjaro)

Το Κιλιμάντζαρο που βρίσκεται στη βορειοανατολική Τανζανία κοντά στον Ισημερινό, είναι το υψηλότερο βουνό της Αφρικής με ύψος 5.895 μέτρα που είναι η κορυφή Κίμπο (μία από τις δύο κορυφές), ενώ η δεύτερη είναι η Μαβένσι στα 5.355 μέτρα. Η κορυφή Κίμπο είναι κρατήρας ηφαιστείου, ενώ και οι δύο κορυφές καλύπτονται από παγετώνες.
Άλπεις (Alps)

Άλπεις (Alps)

Οι Άλπεις που ως λέξη σημαίνει βουνά και με ψηλότερη κορυφή το Μον Μπλαν (Mont Blanc) στα 4.810 μέτρα που βρίσκεται στα Γαλλο-Ιταλικά σύνορα, είναι ένα σύστημα οροσειρών στην Ευρώπη που εκτείνεται από την Σλοβενία και την Αυστρία, και μέσω Ελβετίας, Ιταλίας, Λίχτενσταϊν και Γερμανίας φτάνει έως την Γαλλία στα δυτικά.
  • Κινδύνεψε ποτέ η ζωή σου σε κάποιο μέρος?

Φώτης Θεοχάρης Kangchenjunga 8586m
Ο Φώτης Θεοχάρης στην κορυφή του Kangchenjunga στα 8.586 μέτρα, το τρίτο υψηλότερο βουνό στον κόσμο στα σύνορα Νεπάλ και Ινδίας

Κάνοντας ορειβασία είναι πολύ εύκολο να κινδυνέψεις γιατί είσαι συνεχώς εκτεθειμένος ίσως και για μεγάλο χρονικό διάστημα σε απρόβλεπτες καταστάσεις όπως είναι για παράδειγμα οι τεχνικές δυσκολίες του βουνού, οι καιρικές συνθήκες κτλ. Προσωπικά έχω κινδυνέψει σε βουνό και σώθηκα από τύχη.

  • Θα θέλαμε να μας πει λίγα λόγια για την τελευταία αναρρίχηση που έκανες στο Κιλιμάντζαρο την ψηλότερη κορυφή Αφρικής?

Το γνωστό Κιλιμάντζαρο με ύψος 5895 μέτρων το οποίο αποτελεί ένα ανενεργό ηφαίστειο, ήταν στα σχέδια μου να το ανεβώ καθώς επίσης να το αφιερώσω στο έργο της ActionAid Hellas, όπως και τελικά έγινε. Το Κιλιμάντζαρο θα το χαρακτήριζα ως ένα όμορφο βουνό. Κατά τη διάρκεια της ανάβασης μας προς την κορυφή συναντήσαμε πολλές διαφορετικές εναλλαγές τοπίων.

Στην αρχή της ανάβασης διασχίσαμε ένα μεγάλο τμήμα από την ανατολική πλευρά του βουνού έως περίπου και την δυτική πλευρά του, ξεκινώντας μέσα από ένα τροπικό δάσος όπου έκαναν την παρουσία τους και μας περιτριγύριζαν διάφορα ζώα της Αφρικής, όπως μπλε μαϊμούδες. Στη συνέχεια περάσαμε μέσα από ένα θαμνώδες τοπίο το οποίο κατέληγε σε ένα αφιλόξενο σεληνιακού τύπου τοπίο χωρίς βλάστηση με σπασμένους βράχους, ενώ στην κορυφή αντικρίσαμε τους επιβλητικούς παγετώνες που δεσπόζουν εκεί.

Και όπως γράφει ο ίδιος ο Φώτης Θεοχάρης σε αvάρτηση του στο facebook: Fotis Theocharis

Uhuru Peak, Kilimanjaro 5895m, Tanzania, Africa

Kilimanjaro 5895m, Tanzania, Africa, Η Ελλάδα ψηλά!

“Μια νύχτα κάποιος άνθρωπος είδε ένα όνειρο. Ονειρεύτηκε πως βάδιζε στο μονοπάτι μαζί με τον Κύριο. Στον ουρανό εμφανίζονταν σκηνές απ’ τη ζωή του. Για κάθε σκηνή παρατηρούσε δύο ζεύγη πατημασιών πάνω στο μονοπάτι, το ένα ανήκε στον ίδιο και το άλλο στον Κύριο. Αφού εμφανίστηκε μπροστά του και η τελευταία σκηνή της ζωής του, κοίταξε πίσω στις πατημασιές στο μονοπάτι.

Πρόσεξε ότι πολλές φορές, στο μονοπάτι της ζωής του, υπήρχε μονάχα ένα ζεύγος πατημασιών. Επίσης, παρατήρησε πως αυτό συνέβαινε στις πιο δύσκολες και θλιβερές στιγμές της ζωής του. Αυτό τον προβλημάτισε και ρώτησε τον Κύριο: «Κύριε, είπες ότι απ’ τη στιγμή που αποφάσισα να σ’ ακολουθήσω, θα βάδιζες μαζί μου σ’ όλη την πορεία. Ωστόσο, παρατήρησα ότι, στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου, υπήρχε μόνο ένα ζεύγος πατημασιών. Δεν καταλαβαίνω γιατί όταν σε χρειαζόμουν περισσότερο, εσύ με είχες εγκαταλείψει». Ο Κύριος απάντησε: «πολύτιμό μου παιδί, σε αγαπώ και ποτέ δεν θα σε εγκατέλειπα.

Τον καιρό που δοκιμαζόσουν και υπέφερες, όπου είδες μόνο ένα ζευγάρι αποτυπώματα, ήταν τότε που σε πήρα στην αγκαλιά μου».
Η κορυφή είναι αφιερωμένη στο έργο της ActionAid Hellas. Την ανάβαση στην κορυφή την αφιερώνω στην Ηρώ. Το Μονοπάτι της Ηρώς. Η Ηρώ έζησε για τα βουνά. Η Ηρώ ζεί!!! Ευχαριστώ πολύ προσωπικά το Anthea Lettings για την υποστήριξη και την αγάπη του.

Καθώς επίσης την Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Ελλάδος, Syndesmos Chemco, Ελληνική Αστυνομία, ΕΟΣ Καρπενησιου- EOS Karpenisiou, τον κόσμο της Απόδραση στη Φύση που πάντα είναι στο πλευρό μου και όλους εσάς που εύχεστε να πηγαίνω ψηλά!
Τα κατάφερα ! Είμαι στην κορυφή της Αφρικής!  Σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και τις προσευχές.


Δορυφορικός χάρτης από το Κιλιμάντζαρο, το υψηλότερο βουνό της Αφρικής με ύψος 5.895 μέτρα (Mount Kilimanjaro in Tanzania)

  • Πες μας μερικά από τα πιο όμορφα τοπία που συνάντησες σε αναρριχήσεις, τοπία που κόβουν την ανάσα.


Έχοντας ταξιδέψει με επιτυχείς δράσεις στο ενεργητικό μου σε Άλπεις (Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία), Άνδεις (Αργεντινή), Καύκασο (Ρωσία, Γεωργία), Αφρική (Τανζανία) και Ιμαλάια (Ινδία, Νεπάλ), πιστεύω ότι όλα τα παραπάνω βουνά χαρακτηρίζονται από τοπία μοναδικής ομορφιάς που έχουν χρωματίσει τη δική μου ζωγραφιά και έχουν αποτελέσει κομμάτια ενός παζλ όμορφων αναμνήσεων.

Κάθε βουνό και μέρος που αντικρίζω μου δημιουργεί έντονα συναισθήματα όπως δέος και ευγνωμοσύνη.

  • Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι, κάποιες κορυφές του κόσμου που είναι στο πρόγραμμα για αναρρίχηση?

Μου αρέσει όχι μόνο να ταξιδεύω στα βουνά του κόσμου αλλά και να γνωρίζω τον πολιτισμό που τα περιβάλλει. Αυτή τη στιγμή στους άμεσους στόχους μου είναι να ολοκληρώσω επιτυχώς ένα εγχείρημα που εμπεριέχει την ανάβαση στους 113είς κυριότερους ορεινούς όγκους της χώρας μας. Η δράση αυτή είναι αφιερωμένη στον οργανισμό το «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Όσον αφορά την ανάβαση σε κορυφές βουνών του εξωτερικού, στο πρόγραμμα είναι να προσπαθήσω σε λίγο καιρό να ανέβω στο ψηλότερο βουνό της Βορείου Αφρικής και στους μελλοντικούς μου στόχους είναι να ανέβω στο ψηλότερο βουνό της Μέσης Ανατολής αντίστοιχα.

Χαμόγελο του παιδιού

Το Χαμόγελο του παιδιού

Το Χαμόγελο του παιδιού είναι εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λειτουργεί στην Ελλάδα, με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων τους. Η δράση του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη φιλοξενία παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, την τηλεφωνική υποστήριξή τους, προγράμματα συμβουλευτικής και κοινωνικής ένταξής του, την ενίσχυση οικογενειών που τελούν σε ένδεια, καθώς και τη διοργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης ή πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων:  www.hamogelo.gr

Η λίστα με τα Βουνά (μερικά από αυτά):

Όλυμπος 2.918μ
Σμόλικας 2.631μ
Βόρας 2.524μ
Γράμμος 2.521μ
Γκιώνα 2.508μ
Τύμφη 2.499μ
Βαρδούσια 2.495μ
Παρνασσός 2.456μ

Ψηλορείτης 2.454μ
Λευκά Όρη 2.453μ
Κακαρδίτσα 2.429μ
Ταυγετός 2.405μ
Τζουμέρκα 2.393μ
Ζήρεια 2.375μ
Χελμός 2.355μ
Βαρνούντας 2.330μ

Βελούχι 2.313μ
Λακμος (Περιστέρι) 2.294μ
Βασιλίτσα 2.248μ
Φαλακρό 2.229μ
Ερύμανθος 2.223μ
Όρβηλος 2.213μ
Μερόπη (Νεμερτσκ) 2.208μ
Τριγγία 2.204μ

Πιέρια 2.188μ
Σχιζοκάραβο 2.184μ
Αυγό 2.177μ
Τζένα 2.175μ
Ντελιδίμι 2.163μ
Μαυροβούνι 2.157μ
Οίτη 2.151μ

Φωτογραφίες από την σελίδα του Φώτη Θεοχάρη στο facebook

Φώτης Θεοχάρης
Θυμηθείτε μια μέρα στο τέλος της οποίας ήσασταν πολύ ικανοποιημένοι. Δεν ήταν μια μέρα που ξαπλώνατε από εδώ κι από εκεί, χωρίς να κάνετε τίποτα, αλλά μια μέρα που είχατε να κάνει τα πάντα και τα βγάλατε πέρα.That’s life
Mount Kangchenjunga The First Greek Expedition 2018
Mount Kangchenjunga The First Greek Expedition 2018: Μας το υποσχέθηκαν και τα κατάφεραν! Φωτογραφία από το base camp, στον ιερό βράχο όπου έλαβε χώρα η τελετή της προσευχης.
Mount Kangchenjunga The First Greek Expedition 2018
Mount Kangchenjunga The First Greek Expedition 2018: Η ομάδα έφτασε με επιτυχία στο Camp 3 στις 13:00 τοπική ώρα ειναι καλα στην υγεια τους, σήμερα θα ξεκουραστούν και νωρίς το πρωί αυριο 04:00 θα ξεκινήσουν για το Camp 4.

Ακολουθούν μερικά βίντεο στο κάτω μέρος της σελίδας με τον Φώτη Θεοχάρη. Οι φωτογραφίες είναι από την σελίδα του Φώτη Θεοχάρη στο facebook.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here