Warning: Undefined array key "_ttml_job" in /usr/www/users/asiatj/travelnikos.com/wp-content/plugins/responsive-testimonials/ttml.php on line 222
Warning: Undefined array key "_ttml_job" in /usr/www/users/asiatj/travelnikos.com/wp-content/plugins/responsive-testimonials/ttml.php on line 222
Κωνσταντίνος Μητσάκης, Δημοσιογράφος, Φωτογράφος & Ερευνητής
Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος – φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο τα τελευταία 26 χρόνια. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας, τα τελευταία 35 χρόνια έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.300.000 χλμ. και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.
Τις πολύχρονες ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου (αλλά και στην Ελλάδα), έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, τα οποία αντιπροσωπεύουν την πληρέστερη ταξιδιωτική «βιβλιοθήκη» στην Ελλάδα. Για πολλούς Έλληνες ταξιδιώτες, το συγγραφικό έργο του Κων/νου Μητσάκη αποτέλεσε –και αποτελεί– πηγή έμπνευσης και υπήρξε το εφαλτήριο έναυσμα των ταξιδιών τους.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις –με ταξιδιωτικό περιεχόμενο– σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών και μορφωτικούς συλλόγους.
Βιβλία του συγγραφέα Κωνσταντίνου Μητσάκη
Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης μαζί με την Όλγα Παπαδόγιαννη είναι ένα ζευγάρι εκπαιδευτικών οι οποίοι, ταξιδεύοντας σε τόπους που κατά το πλείστον εγγυώνται προκλήσεις, αντιξοότητες, πρωτόγνωρες συγκινήσεις και επαφές με το άγνωστο, επιδιώκουν να υλοποιήσουν τα ρομαντικά όνειρα της εφηβείας.
Με το πέρασμα του χρόνου μετουσιώθηκαν σε μια επιτακτική ανάγκη της ώριμης ζωής τους: να γευθούν το άρωμα της ζωής ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο με μια μοτοσικλέτα.
-
Ένιωσες ποτέ κάποιον κίνδυνο στα ταξίδια σου
Οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες είναι αυτές που συνήθως καθιστούν το ταξίδι με μοτοσικλέτα ένα επίπονο και επικίνδυνο εγχείρημα. Αρκετές φορές βρέθηκα να διασχίζω ερήμους με θερμοκρασίες που άγγιζαν τους 55C, με ότι αυτό συνεπάγεται. Όμως, υπήρξαν γεγονότα και καταστάσεις που έθεσαν σε κίνδυνο την ίδια μου την ζωή.
Διατρέχοντας με την γυναίκα μου το εμπόλεμο Αφγανιστάν το 2005, ένας ελεύθερος σκοπευτής στα περίχωρα της πρωτεύουσας Καμπούλ μας πυροβόλησε και η σφαίρα –ευτυχώς– εξοστρακίστηκε στο κράνος της Όλγας.
Το 1998 διέσχισα την εμπόλεμη συνοριακή ζώνη Σουδάν – Αιθιοπίας, φορτωμένος με την μοτοσυκλέτα μου πάνω σ’ ένα στρατιωτικό φορτηγό γεμάτα πυρομαχικά.
Το 2000 στην Λίμα του Περού μου επιτέθηκαν στην μέση του δρόμου για να με ληστέψουν – ευτυχώς, την γλίτωσα, ενώ ανάλογο περιστατικό ληστείας έγινε στην Τανζανία το 2012. Τότε είχαν επιχειρήσει να μου κλέψουν μια αποσκευή από την μοτοσυκλέτα, καθώς βρισκόμουν μποτιλιαρισμένος στο κέντρο της πόλης Αρούσα.
Το 2009, 2014 και 2017 διέσχισα το νοτιοδυτικό Πακιστάν με την συνοδεία πάνοπλων στρατιωτών, για λόγους προστασίας από τις επιθέσεις των Ταλιμπάν…
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΡΕΛΑΣ
(από την σελίδα του Κωνσταντίνου Μητσάκη στο facebook: Κωνσταντίνος Μητσάκης)
Ο ΓΑΛΛΟΣ ΟΜΗΡΟΣ (PAKISTAN 2009)
Τον Μάιο του 2009, δυο Γάλλοι ταξιδιώτες που περνούσαν την έρημο Βαλουχιστάν (νοτιοδυτικό Πακιστάν) απήχθησαν από τους Ταλιμπάν. Δέκα μέρες μετά την απαγωγή, στην Γαλλική πρεσβεία του Ισλαμαμπάντ έφτανε μέσα σ’ ένα κουτί το… κεφάλι του ενός Γάλλου, μαζί μ’ ένα γράμμα για την καταβολή λύτρων προκειμένου να ελευθερωθεί ο άλλος…
Ένα μήνα αργότερα, καθώς διέσχιζα την Βαλουχιστάν, μια στρατιωτική επιχείρηση για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση του Γάλλου ομήρου βρισκόταν σε εξέλιξη. Στις εγκαταστάσεις των στρατιωτικών αρχών της κωμόπολης Dalbadin όπου υποχρεώθηκα να διανυκτερεύσω (για λόγους ασφαλείας), έτυχε να συναντήσω την Ζανέτ, τη γυναίκα του απαχθέντα Γάλλου. Είχε έρθει από την Γαλλία και συμμετείχε στις έρευνες για την ανεύρεση του συζύγου της, χωρίς δυστυχώς κανένα αποτέλεσμα…
Την επομένη, μια μικρή φάλαγγα αυτοκινήτων με βαριά οπλισμένους άνδρες του πακιστανικού στρατού, θα επιχειρούσε σε μια δύσβατη ορεινή περιοχή (περίπου 50 χλμ. βόρεια της Dalbadin). Οι πληροφορίες μιλούσαν για ένα κρησφύγετο των Ταλιμπάν, όπου πιθανότατα να βρισκόταν ο Γάλλος όμηρος…
Νωρίς τα ξημερώματα, τα οχήματα ζεσταίνονταν, οι στρατιώτες έτρεχαν για τις τελευταίες ετοιμασίες κι εγώ φόρτωνα την μοτοσυκλέτα για να συνεχίσω το ταξίδι μου προς την πόλη Quetta. Κάποια στιγμή είδα την Ζανέτ να επιβιβάζεται σ’ ένα από τα στρατιωτικά οχήματα. Έτρεξα κοντά της, της έσφιξα το χέρι και της ευχήθηκα καλή τύχη. Μετά έφυγα, χωρίσαμε…
Για μέρες με βασάνιζε η αγωνία της, στο μυαλό μου στριφογύριζε συνεχώς η μορφή της. Δυο μήνες αργότερα επικοινώνησα με την Γαλλική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ. Το όχημα που επέβαινε η Ζανέτ είχε πέσει σε ενέδρα. Όλοι τους είχαν σκοτωθεί…
Από την κωμόπολη Dalbadin (όπου διαδραματίστηκε το γεγονός) προς την πόλη Quetta, η διαδρομή.
-
Κάποιο ταξίδι που θα ήθελες να επαναλάβεις και γιατί;
Έφιππος στο δικό μου σιδερένιο Βουκεφάλα, αναβίωσα το 2001 την ιστορική πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διασχίζοντας τον εθνικό χώρο 14 χωρών (Τουρκία, Συρία, Λίβανος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ιράκ, Ιράν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ινδία).
Με αφετηρία την δοξασμένη μακεδονική γη, πατρίδα θεών και ηρώων, βίωσα για 4 μήνες μια πορεία 28.500 χλμ. πάνω σε χνάρια ένδοξα, που, άλλοτε έντονα και άλλοτε μισοσβησμένα, με οδήγησαν σε τόπους μακρινούς και μυθικούς. Εκεί, έκπληκτος διαπίστωσα τις απρόσμενα μεγάλες επιρροές και αναφορές που, ιστορικά μνημεία, τοπικές παραδόσεις και ανθρώπινες μνήμες, εξακολουθούν να παρουσιάζουν αιώνες μετά από την κοσμοϊστορική εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου…
Βρέθηκα στα πεδία των μαχών της Ισσού και των Γαυγαμήλων, προσέγγισα την αρχαία Περσέπολη των Αχαιμενιδών βασιλιάδων, ξεκουράστηκα στην όαση Σίβα της Λιβυκής ερήμου, ένιωσα την καυτή ανάσα της ερήμου Γεδρωσίας, οδήγησα στις απόκρημνες πλαγιές του Ινδικού Καυκάσου, γνώρισα τους απογόνους των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Αφγανιστάν και στο Βόρειο Πακιστάν …
Η αναβίωση της αλεξανδρινής διαδρομής είναι το ταξίδι που επιθυμώ διακαώς να επαναλάβω. Ήταν ένα ταξίδι διαφορετικό, αληθινό, που μου το «επέβαλε» ο σεβασμός απέναντι στην ιστορική πραγματικότητα και κληρονομιά μας… Γιατί είναι πραγματικά συγκλονιστικό να βαδίζεις πάνω στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πάνω στα χνάρια της Ιστορίας…
-
Έχεις κάνει τον Γύρο της Ασίας με μοτοσυκλέτα. Λίγα λόγια για αυτήν την εμπειρία. Κάποια χώρα και μέρος που άρεσε ιδιαίτερα.
Με έναυσμα και κινητήρια δύναμη το όνειρο του ταξιδιού και της περιπέτειας, πορεύτηκα, ως τολμητίας και κινδυνευτής, στα μονοπάτια της ασιατικής ηπείρου. Η προοπτική ενός μεγάλου ταξιδιού στους δρόμους της Ασίας ποτέ δεν με τρόμαζε, παρά το γεγονός ότι θα χρειαζόταν να διασχίσω περιοχές με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας λόγω εμπόλεμων καταστάσεων (Αφγανιστάν, Ιράκ). Γιατί ποθούσα να διατρέξω πανάρχαιους εμπορικούς δρόμους («Δρόμος του Μεταξιού»), να γνωρίσω το πολύπλοκο εθνολογικό και πολιτιστικό μωσαϊκό της ασιατικής ηπείρου, να εμβαθύνω στην αέναη καθημερινότητα των φιλόξενων κατοίκων της, να «ψηλαφίσω» τα αρχαία ιστορικά λείψανά της και να γνωρίσω το εκπληκτικό της οικοσύστημα.
Και τελικά ξεκίνησα! Είναι αλήθεια ότι, επιχειρώντας να εξερευνήσω και να ανακαλύψω την Ασία με την μοτοσυκλέτα μου, αναμφισβήτητα με γοήτευε η ιδέα όλων όσων θα συναντούσα. Και πράγματι, το δίτροχο ταξίδι στους δρόμους της Ασίας γρήγορα μετουσιώθηκε σε μια συναρπαστική εμπειρία ζωής.
Επισκέφθηκα τόπους «σημαδεμένους» από ιστορία χιλιετιών. Γνώρισα την φιλοξενία, την εγκαρδιότητα, αλλά και τη σκληρή καθημερινότητα απλών ανθρώπων με μεγάλη καρδιά και πλούτο συναισθημάτων. Υιοθέτησα τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων πολλών τριτοκοσμικών χωρών και μοιράστηκα την αγωνία τους για επιβίωση. Κινήθηκα πάνω σε αρχέγονες διαδρομές που δεν είχαν αποτυπωθεί σε χάρτες, για να χαθώ, μαζί με την μοτοσυκλέτα μου, σε αμμόλοφους και λασπόδρομους, αναζητώντας την περιπέτεια στην απεραντοσύνη της φιλόξενης ασιατικής γης.
Που έχω αφήσει την καρδιά μου; Δύσκολο να απαντήσω, γιατί όλη αυτή η ήπειρος, η πιο εκτεταμένη του κόσμου, αντιπροσωπεύει ένα μοναδικό καλειδοσκόπιο πολιτιστικών, ιστορικών και θρησκευτικών στοιχείων. Αν όμως επιμένετε: Ινδία, Ιράν, Συρία, Κίνα, Ινδονησία, Ουζμπεκιστάν, Νεπάλ, Πακιστάν…
Βιβλία του συγγραφέα Κωνσταντίνου Μητσάκη
Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης μαζί με την Όλγα Παπαδόγιαννη έχουν δημοσιεύσει επί σειρά ετών άρθρα στον καθημερινό και ημερήσιο τύπο, κυρίως ταξιδιωτικού περιεχομένου, ενώ στην συγγραφική δημιουργία τους συγκαταλέγονται και μια σειρά βιβλίων ειδικά για την Αφρική, την Ευρώπη, περιοδεία στα χνάρια του Μεγ. Αλεξάνδρου και ένα πολύ όμορφο λεύκωμα με μοναδικές φωτογραφίες απ’ όλο τον κόσμο.
Επίσης εκτός από την συμμετοχή σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, κατά καιρούς πραγματοποιούν ενημερωτικές προβολές σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα, πρεσβείες ξένων κρατών και αλλού, οι οποίες σχετίζονται με την πολύχρονη δίτροχη περιπλάνησή τους σε ενενήντα δύο χώρες αυτού του πλανήτη.
-
Συγγραφική Δραστηριότητα και αρθρογραφία
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:
1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα
Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό και Ημερήσιο Τύπο και έχει αρθρογραφήσει περί τα 520 ταξιδιωτικά κείμενα-άρθρα.
1) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 – 1999)
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 – 2010)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 – …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 – 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 – 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 – 2018)
Φωτογραφίες
1. Στις πυραμίδες της Αιγύπτου (Πυραμίδες της Γκίζας)
2. Κοντά στην πόλη Khabarovsk της Ρωσίας
3. Καμπούλ του Αφγανιστάν, TRAVELLING IN THE WAR ZONE WITH MOTORCYCLE !
Ημερομηνίες Ταξιδιών
- 1984 – 1990: Διάφοροι προορισμοί στην Ευρώπη.
- 1991: Βόρειο ακρωτήριο – Νορβηγία.
- 1992: Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Μαρόκο, Μαυριτανία.
- 1993: Τουρκία, Συρία, Ιορδανία, Αίγυπτος.
- 1994: Τουρκία, Ιράν, Πακιστάν, Κασμίρ (Ιμαλάια).
- 1995: Τουρκία, Ιράν, Πακιστάν, Ινδία, Μπαγκλαντές, Βιρμανία, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Αυστραλία.
- 1996: Ρωσία, Σιβηρία, Αλάσκα, Καναδάς, ΗΠΑ και Ευρώπη (Around the World in 80 Days – North)
- 1997: Κίνα, Κιργιζιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Ιράν, Τουρκία (Silk Road).
- 1998: Αίγυπτος, Σουδάν, Αιθιοπία, Κένυα, Τανζανία, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Νότια Αφρική (Africa Round I).
- 1999: Λιβύη, Τυνησία, Αλγερία, Νίγηρας, Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι, Τόγκο, Μπενίν, Νιγηρία, Καμερούν, Ζάμπια, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Νότια Αφρική (Africa Round II).
- 2000: Αργεντινή, Χιλή, Περού, Ισημερινός, Κολομβία, Παναμάς, Κόστα Ρίκα, Ονδούρα, Ελ Σαλβαδόρ, Νικαράγουα, Γουατεμάλα, Μεξικό, ΗΠΑ, Καναδάς, Αλάσκα.
- 2001: Τουρκία, Συρία, Λίβανος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιράκ, Ιράν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ινδία (On the Footsteps of Alexander the Great).
- 2002: Αίγυπτος, Λιβύη, Τυνησία, Αλγερία, Μαρόκο, Σενεγάλη.
- 2003: Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, Αλβανία, Τουρκία, Ιράν, Αφγανιστάν, Πακιστάν.
- 2004: Τουρκία, Ιράν, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Αυστραλία.
- 2005: Αλβανία, ΠΓΔΜ, Τουρκία, Ιράν, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιμαλάια.
- 2006: Τουρκία, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία, Ουκρανία, Μολδαβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Βοσνία, Σλοβενία, Ιταλία.
- 2007: Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρωσία, Σιβηρία, Μογγολία, Ιαπωνία (Trans – Siberian).
- 2008: Τουρκία, Ιράν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιζία, Κίνα (Olympic Silk Road). Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Κροατία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Αλβανία.
- 2009: Τουρκία, Ιράν, Πακιστάν, Ινδία, Νεπάλ, Μπαγκλαντές, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Σιγκαπούρη (Trans – Asian I). Ιταλία, Αυστρία, Λιχτενστάιν, Ελβετία, Σαν Μαρίνο.
- 2010: Τουρκία, Συρία, Ιορδανία, Αίγυπτος, Λιβύη, Τυνησία, Αλγερία, Μαρόκο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία (Around the Mediterranean Sea). Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρωσία (γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα).
- 2011: Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία.
- 2012: (Around the World in 80 Days – South): Τουρκία, Αίγυπτος, Σουδάν, Αιθιοπία, Κένυα, Τανζανία, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Νότια Αφρική, Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη.
- 2013: ΗΠΑ (Coast to Coast), Καναδάς.
- 2014: Τουρκία, Ιράν, Πακιστάν, Ινδία (Ταξίδι με Yamaha Crypton 135 cc). Αργεντινή, Βολιβία, Περού, Ισημερινός, Κολομβία, Παναμάς, Κόστα Ρίκα, Ονδούρα, Ελ Σαλβαδόρ, Νικαράγουα, Γουατεμάλα, Μεξικό, ΗΠΑ, Καναδάς, Αλάσκα (Trans-American Crossing II).
- 2015: Ιταλία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Τατζικιστάν.
- 2016: Τουρκία, Ιράν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Γεωργία, Ρωσία, Ουκρανία, Μολδαβία, Ρουμανία, Βουλγαρία.
- 2017: Τουρκία, Ιράν, Πακιστάν, Ινδία, Μιανμάρ (Βιρμανία), Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Ινδονησία (Trans – Asian II). Κιργιστάν, Τατζικιστάν (Pamir Road). Τουρκία, Ιράκ.
- 2018: Ιταλία, Σαν Μαρίνο, Αυστρία, Γερμανία, Τύνιδα (2 Generations’ Ride). Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρωσία, Σιβηρία, Μογγολία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία (Peace Road 2018 / Ancient Olympia – Hiroshima).
Java, Μπαλί, Lumbok, Sabawa (Indonesia Tour 2018).
Ακολουθούν μερικά βίντεο στο κάτω μέρος της σελίδας από το κανάλι του Κωνσταντίνου Μητσάκη στο YouTube