Έλληνες και Ξένοι Ταξιδιώτες

Wheel of time: Γιώργος Μακρής & Annette Link-Makris

Ο Γιώργος Μακρής και η Annette Link-Makris είναι ταξιδιώτες του κόσμου, Αμερική, Αφρική, Ασία, Ευρώπη και με παρουσία στο internet το Wheel of Time. Έχουν ταξιδέψει με τις μηχανές τους σε μοναδικές διαδρομές με πολλά φυσικά τοπία και σίγουρα έχουν να μας πουν πολλά από όλα αυτά τα μέρη.

  • Πείτε μα λίγα πράγματα για σας και το Wheel of Time

Wheel of time

Wheel of Time Web
Wheel of Time, wheel-of-time.com

Το Wheel of Time αποτελείτε από την Άννα και τον Γιώργο. Δημιουργήθηκε σε μια ηλικία που μπορούμε να πούμε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι τις ζωής μας το έχουμε είδει ζήσει. Όλα αυτά τα χρόνια που έχουμε στην πλάτη μας είναι γεμάτα με εμπειρίες ζωής. Αυτό που ζούμε τώρα, είναι ένα όνειρο που είχαμε επί πολλά χρόνια να κάνουμε ένα μεγάλο ταξίδι αφού μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή, πέρασαν αρκετά χρόνια σκληρής εργατικής ζωής γεμάτες με υποχρεώσεις που μας ανάγκασαν να βρισκόμαστε στον τροχό του χάμστερ, τα παιδιά μας μεγάλωσαν και στέκονται πλέον στα δικά τους πόδια.

Τυνησία

Τυνησία

Γρήγορα βρισκόμαστε στην επαρχία τις νότιας Τυνησίας. Όμορφες περιοχές αλλά έχουν πολλά έργα στους δρόμους. Οι τελευταίες κακοκαιρίες έκαναν και εδώ τεράστιες ζημιές. Πολλές περιοχές είναι ακόμα πλημμυρισμένες, δρόμοι γεμάτοι με λάσπες ή όπως σε αυτή την διαδρομή που βρισκόμαστε, το υπόστρωμα του δρόμου έχει εξαφανιστεί! έτσι για τα επόμενα 12χλμ οδηγούμαι σε μαλακό βαθύ χαλίκι. Για τις μοτοσυκλέτες μας αυτό δεν είναι κανένα πρόβλημα για εμάς όμως ναι.. Εκεί απαιτείτε συγκέντρωση και προσοχή και αυτό γίνετε μετά από λίγα χιλιόμετρα κουραστικό … οδοιπορικό στην Τυνησία

Τι γίνετε λοιπόν όταν το χάμστερ συνειδητοποίηση ότι μπορεί να κατέβει από τον τροχό; Ακριβώς αυτό είναι το Wheel of Time! Η ρόδα του χρόνου, μας έφερε στο σημείο όπου η μόνη υποχρέωση που έχουμε είναι να φροντίζουμε τους εαυτούς μας και ταυτόχρονα συνειδητοποιήσαμε ότι τώρα μπορούμε να ζήσουμε αυτό το όνειρο μας.Γιώργος Μακρής & Anna Link, Wheel of Time

Συνολικά στην ζωή μας έχουμε ταξιδέψει σε 26 χώρες
Σε ένα κόσμο που κινείται με όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς, που η εργατική απόδοση με την ταχύτητά της, σε στύβει καθημερινά σαν ένα λεμόνι, το να μπορείς σε μια τέτοια κοινωνία να είσαι αργός, να ταξιδέψεις αργά, με όσο χρόνο χρειάζεσαι στην διάθεσή σου, αυτό ονομάζετε πραγματική πολυτέλεια και ελευθερία. Η μοτοσυκλέτα είναι μόνο ένα εργαλείο που μας κάνει αυτή την ελευθερία πιο περιπετειώδεις!

  • Πόσες χώρες έχεις επισκεφτεί συνολικά, ποιες χώρες σας άγγιξαν περισσότερο

The Sea Caves Of Benagil Portugal, Πορτογαλία
The Sea Caves Of Benagi, Πορτογαλία

Συνολικά στην ζωή μας έχουμε ταξιδέψει σε 26 χώρες, ορισμένες από αυτές τις επισκεφτήκαμε στις διακοπές μας και όταν τα παιδιά μας ήταν μικρά και βέβαια χωρίς μοτοσυκλέτα.

Με την μοτοσυκλέτα, με αργό ρυθμό και αρκετό χρόνο στην διάθεσή μας ταξιδέψαμε 17 χώρες: Γερμανία, Ελβετία, Λιχτενστάιν, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Μεξικό, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Καναδάς, Ιταλία, Τυνησία, Ελλάδα, Τουρκία προς το παρών βρισκόμαστε στο ταξίδι. (https://www.livetrips.gr/trip/6093).

Πάμε και όπου μας βγάλει / NO PLAN IS A GOOD PLAN

Γιώργος Μακρής & Anna Link, Wheel of TimeΤαξιδεύουμε με το σκεπτικό: NO PLAN IS A GOOD PLAN την ουσία του στα ελληνικά θα την μετέφραζα: “πάμε και όπου μας βγάλει”.. Τώρα ποιες χώρες είναι αυτές που μας άγγισαν περισσότερο; Αυτό που μας αγγίζει είναι κουλτούρες, άνθρωποι και τοπία.

Τώρα όσο άφορά τους ανθρώπους σε ένα απόσπασμα στο ταξιδιωτικό μας ημερολόγιο γράφουμε : <<Η τελευταία βραδιά στο Μεξικό. Κατευθυνόμαστε προς το κέντρο τις πόλης, τρώμε, και πίνουμε το αγαπημένο μας κλαμάτο (μπύρα με χυμό ντομάτας, με το καυτερό μπαχαρικό τσίλι και αλάτι) και γλεντάμε μια τελευταία φορά αλά μεξικάνικα μαζί με τους αγαπημένους μας μεξικανούς.

Cuetzalan Mexico Μεξικό
Cuetzalan Μεξικό

Άνθρωποι που τα μάτια τους λάμπουν, άνθρωποι που το πάθος τις ζωής, του γέλιου και τις χαράς βρίσκετε στο πρόσωπο του καθενός, ακόμα και του ανάπηρου ζητιάνου. Ζήσαμε τόσες όμορφες στιγμές και είδαμε τόσα πολλά σε αυτή την χώρα. Είχαμε μόνο θετικές εμπειρίες. Το φαγητό ήταν υπέροχο και πιο νόστιμα ήταν τα, στον ήλιο ωριμασμένα τροπικά φρούτα. Μάθαμε το φαγητό μας να το τυλίγουμε στα τορτίλια και μας εκπλήξανε όλα αυτά τα διαφορετικά και φανταστικά τοπία.

Τα τόπες (εμπόδια στο δρόμο) και οι λακκούβες μας δυσκόλεψαν την οδήγηση αλλά τις συνηθίσαμε. Αντίο Μεξικό είμαστε λυπημένοι που σε αφήνουμε>>.  Στο Μεξικό βρισκόμασταν πάνω από 3 μήνες.. τις δυο μήνες περάσαμε στα βουνά του, εκεί που οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Ινδιάνοι, ταξιδεύοντας από χωριουδάκι σε χωριουδάκι. Οι Άνθρωποι λοιπόν ήταν στο Μεξικό.

Σαχάρα / Sahara

Γιώργος Μακρής & Anna Link, Wheel of TimeΤώρα όσο άφορά κουλτούρα και τοπία: Η έρημος και η κουλτούρα των κατοίκων τις Σαχάρας είναι για εμάς εντυπωσιακή. Εκεί ζήσαμε έναν ολόκληρο μήνα στην έρημο μα θα μου πεις 1 μήνα στην έρημο; μα εκεί δεν υπάρχει τίποτα. Εδώ θα μιλήσω στον ενικό, γιατί η έρημος έχει να κάνει πιο πολύ με εμένα παρά για την Άννα.

Εκεί έδωσα για πρώτη φορά στον εαυτό μου τον χρόνο που χρειαζόταν και η έρημος μου πρόσφερε το πιο κύριο: την απόλυτη ησυχία ο άμμος καταπίνει κάθε θόρυβο, η ησυχία είναι τόσο έντονη που τις πρώτες μέρες με πονούσαν τα αυτιά μου! και μετά την συνήθισα και αυτή η ησυχία μεταδόθηκε και στον μου οι βαριές κακές σκέψεις και οι φόβοι εξαφανίστηκαν εκεί βρέθηκα για πρώτη φορά στην ζωή μου στο “εδώ και τώρα” όχι για λίγες ώρες αλλά για εβδομάδες το να ζεις με τις σκέψεις μόνο στο “εδώ και τώρα” είναι μια ευλογία για τον νου.

Σαχάρα Sahara
Σαχάρα

Μετά από αυτόν τον μήνα συνειδητοποίησα ότι δεν βρίσκομαι σε άδεια και κάνω στα γρήγορα διακοπές αλλά ταξιδεύω εγώ είμαι αυτός που που ελέγχει τον χρόνο του ταξιδιού και όχι οι μετρημένες μέρες των διακοπών μου έχω όσο χρόνο χρειάζομαι στην διάθεσή μου από εκείνη την στιγμή άρχισε η γη να κινείται πιο αργά για μένα.

  • Μερικές υπέροχες διαδρομές με μηχανή θα θέλαμε να ακούσουμε

Γιώργος Μακρής & Anna Link, Wheel of Time

Τις πιο τέλειες διαδρομές που ζήσαμε ήταν: Στις ΗΠΑ εκεί διασχίσαμε τις περιοχές τις Καλιφόρνιας, Αριζόνα, Γιούτα, Νέο Μεξικό, Ουαϊόμινγκ, Κολοράντο και Μοντάνα. Οδηγούσαμε από το ένα εθνικό πάρκο στο επόμενο, μόνο μέσω αγροτικών και επαρχιακών δρόμων και αποφεύγοντας τις μεγάλες πόλεις 2 μήνες κάναμε για αυτή την διαδρομή, και το μετανιώσαμε που δεν την κάναμε ακόμη πιο αργά αγριέψαμε για τα καλά σε αυτό το κομμάτι τις αμερικανικής ηπείρου.

Κοιμόμασταν στην σκηνή, μέσα στα εθνικά πάρκα, στα δάση γενικά κατασκηνώναμε όπου βρίσκαμε πλενόμασταν στα ποτάμια και λίμνες, μαζεύαμε ξύλα και ανάβαμε φωτιά για να μαγειρέψουμε τις πρωινές ώρες και προτού ανατείλει ο ήλιος μας ξύπναγαν τα ουρλιαχτά των λύκων βρισκόντουσαν περίπου 500 μέτρα μακρυά από την σκηνή μας κοιμόμασταν με το σπρέι κατά τις αρκούδες κάτω από το μαξιλάρι. Αυτές οι διαδρομές στις ΗΠΑ που κάναμε με την μοτοσυκλέτα θα μας μείνουν Αξέχαστες !

Going to the sun road

Γιώργος Μακρής & Anna Link, Wheel of Time

Φανταστικά τοπία ατελείωτες ευθείες που πρέπει να προσέχεις να μην σε πάρει ο ύπνος
Φανταστικά τοπία ατελείωτες ευθείες που πρέπει να προσέχεις να μην σε πάρει ο ύπνος βουνά στον ορίζοντα που όσο και να οδηγείς δεν τα πλησιάζεις ο συνδυασμός μεταξύ μοτοσυκλέτας, σκηνής, φωτιά, φαγητό από κονσέρβες, μαζί την απεραντοσύνη τις χώρας γίνετε μια όμορφη εμπειρία.

Όσο πλησιάζαμε τον Καναδά τόσο πιο πράσινο γινόταν το τοπίο. Για αυτό το τελευταίο κομμάτι τις διαδρομής πρέπει να πούμε κάτι. Στην περιοχή Μοντάνα και λίγο προτού τον Καναδά, βρίσκετε η φημισμένη διαδρομή Going to the sun road.

Η φημισμένη διαδρομή Going to the sun road

τα Ζαγοροχώρια στα βουνά τις Πίνδου, Pindus

Πίνδος, Pindus Mountain range

Είναι μια ορεινή διαδρομή και μας εντυπωσίασε, την θεωρούσαμε μοναδική άγρια και όμορφη μέχρι που φέτος το χειμώνα, δηλαδή πριν λίγους μήνες, τον Φεβρουάριο, οδηγήσαμε στην Ήπειρο!

Ναι στην Ελλάδα. Από την Άρτα λοιπόν, προς τα Τζουμέρκα και τα Ζαγοροχώρια στα βουνά τις Πίνδου. Λοιπόν αυτή η διαδρομή ήταν πιο όμορφη, πιο αυθεντική και δεν είναι τόσο δημοφιλής, δηλαδή έχεις τους δρόμους, σχεδόν μόνο για πάρτι σου.

Ματμάτα Tunisia Τυνησία
Ματμάτα Τυνησία

Οι διαδρομές στην έρημο τις Σαχάρας

Τυνησία

Οι διαδρομές στην έρημο τις Σαχάρας είναι και αυτές υπέροχες πχ από την έρημο Chott el Jerid της Τυνησίας (αυτή η έρημος αποτελείτε από αλάτι) προς το χωριό Ματμάτα.

Matmata is a small Berber speaking town in southern Tunisia. Some of the local Berber residents live in traditional underground “troglodyte” structures. In 2004 it had a population of 2,116. (από την Wikipedia: Matmata, Tunisia)

Από την έρημο Chott el Jerid της Τυνησίας προς το χωριό Ματμάτα

Morocco Μαρόκο
Μαρόκο

Μαρόκο

Η στο νότιο κομμάτι του Μαρόκου. Η διαδρομή N12 μέσω Alnif, Tazzarine, Zagora, Ouarzazate μέχρι το Μαρακές και τοTaroudant.

Alnif is a town in Tinghir Province, Drâa-Tafilalet, Morocco. According to the 2014 census it has a population of 3,770. Tazzarine is a small city and rural commune in Zagora Province, Morocco. Zagora is a town in the Draa River valley in the Drâa-Tafilalet region of southeastern Morocco. Ouarzazate is a city south of Morocco’s High Atlas mountains, known as a gateway to the Sahara Desert. Its huge Taourirt Kasbah, home to a 19th-century palace. (από την Wikipedia: Alnif, Tazzarine, Zagora, Ouarzazate, Taroudant)

Η διαδρομή N12 μέσω Alnif, Tazzarine, Zagora, Ouarzazate μέχρι το Taroudant, Μαρόκο

(η διαδρομή είναι στο περίπου … το 60% αυτής τις διαδρομής είναι Offroad .. και δεν φαίνεται στους χάρτες της google..)

Picos de Europa, Spain Ισπανία
Picos de Europa, Ισπανία

Στην Ευρώπη, εκτός ο ανοιξιάτικος γύρος τις Πελοποννήσου μου άρεσε η διαδρομή μέσα από το ισπανικό εθνικό πάρκο Picos de Europa και από εκεί ακολουθώντας τα χνάρια που παίρνουν οι περπατητές του Ιακώβου.. αυτή η διαδρομή οδηγάει στον επιβλητικό καθεδρικό ναό Σαντιάγο δε Κομποστέλα (Santiago de Compostela) και τελειώνει 80 χιλ. πιο μακριά στην πόλη Φινιστέρα στα ελληνικά μεταφρασμένο: το τέλος του κόσμου.

Αλλά οι διαδρομές με μοτοσυκλέτα που μένουν πράγματι αξέχαστες δεν είναι οι ομορφότερες αλλά οι χειρότερες.. και από αυτές είχαμε 2 που νομίζαμε ότι ήρθε η ώρα να πούμε αντίο σε αυτόν τον όμορφο κόσμο..

  • Μερικά από τα πιο όμορφα τοπία που έχετε δει ποια είναι

Route 66 USA, ΗΠΑ

Μεξικό: Μπάχα Καλιφόρνια: Κοντά στο Santa Rosalia, η περιοχή λέγετε: Έλ Κογιότε, πρόκειται για ενα πανέμορφο τοπίο εκεί κάναμε μια στάση για μια εβδομάδα ελεύθερο κάμπινγκ, οι γύπες έρχονται το πρωί μπροστά από την σκηνή για καλημέρα, κολυμπούσαμε με δελφίνια και με 12 μέτρα μεγάλους φαλαινοκαρχαρίες και από εκεί προς Camalu. Αυτό είναι ένα χωριουδάκι στην μέση του πουθενά! Διαδρομή: 320 χλμ μέσα στην έρημο, χωρίς βενζινάδικο και κατοίκους.

Κάκτοι Cactus
Κάκτοι

Το τοπίο εκεί μας έκοψε την ανάσα! Αντί για άγονη έρημος που περιμέναμε βρήκαμε δάση με τεράστιους κάκτους! Κάκτοι που φτάνουν τα 8 με 12 μέτρα ύψος! Ίσως και πιο ψηλά. Στο ενδιάμεσο τεράστιοι στρογγυλοί βράχοι. Απερίγραφτο τοπίο. Επίσης τα πιο όμορφα τοπία τα βρίσκεις στις ΗΠΑ και κυρίως σε όλη τη διαδρομή του Route 66 και βέβαια στα εθνικά της πάρκα είναι πράγματι το ένα πιο όμορφο από το άλλο.

  • Μελλοντικοί προορισμοί στον χάρτη

Η είσοδος σε ορισμένες χώρες είναι αρκετά δύσκολη γεμάτη με γραφειοκρατεία
Προς το παρόν βρισκόμαστε στον δρόμο προς Ευρασία. Η είσοδος σε ορισμένες χώρες είναι αρκετά δύσκολη γεμάτη με γραφειοκρατεία στην εσχάτη μορφή της και οι δύό μας μισούμε την γραφειοκρατία δεν μας αρέσει να παρακαλάμε δεν ξέρουμε λοιπόν που θα καταλήξουμε μετά από αυτό το οδοιπορικό θα δουλέψουμε πάλι για ένα χρονικό διάστημα, θα απολαύσουμε τα παιδιά και εγγόνια μας και ταυτόχρονα θα σχεδιάσουμε το επόμενο ταξίδι μας.

Route 66 USA, ΗΠΑ
Route 66 USA, ΗΠΑ

Τους μελλοντικούς προορισμούς δεν μπορούμε να τους προσδιορίσουμε από τώρα. Ίσως να είναι κάτι καινούργιο που δεν έχουμε ξαναδεί, ίσως κάτι που θα θέλαμε να ξαναδούμε. Αν και το πρώτο μας μεγάλο ταξίδι με μοτοσυκλέτες, κατέληξε στο εθισμό, γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι τα ταξίδια δεν είναι για κανένα από εμάς τους δύο αναγκαία, δεν είναι ούτε καν τρόπος ζωής τέτοια ταξίδια είναι μια πολυτέλεια που μόνο λίγοι μπορούν να έχουν η πολυτέλεια βρίσκετε στον χρόνο. Με αυτή την λογική, δεν υπάρχει χώρα σε αυτό τον κόσμο που “πρέπει” να δούμε.

Αυτό που συχνά με κάνει να γελάω είναι, όταν συναντάω νεαρούς ταξιδευτές, που το ταξίδι σε σύνδεση με τον κατακλυσμό από όλες τις εικόνες του, τους φέρνει σε μια κατάσταση ευφορίας have you been there? no? Ey man, the place is amaaaazing you must see that. Όχι δεν υπάρχει τίποτα που “πρέπει” να δω !!

Γιώργος Μακρής & Anna Link, Wheel of TimeΣτα ταξίδια μας, αγαπάμε πιο πολύ την διαδρομή και πιο λίγο τον προορισμό αυτό είναι που μετράει για εμάς διαδρομές από χωριουδάκι σε χωριουδάκι, μακριά από πόλεις και βαβούρα όπου είναι ωραία καθόμαστε όσο θέλουμε και αν η διαδρομή μας, μας περνάει μέσα από διαφορετικές και όμορφες κουλτούρες τότε είμαστε ευτυχισμένοι.

Με το ρυθμό που ταξιδεύουμε, είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να δούμε όλες τις χώρες και να γνωρίσουμε όλες τις κουλτούρες αυτού του πλανήτη. Αλλά, το κακό δεν είναι μεγάλο, ακόμα και χωρίς όλες αυτές τις χώρες και κουλτούρες, θα εξακολουθήσουμε να είμαστε τα ίδια άτομα ο Γιώργος και η Άννα.

  • Οι χώρες που επισκέφτηκαν ο Γιώργος Μακρής και η Annette Link-Makris

Ευρώπη: Γερμανία, Ελβετία, Λιχτενστάιν, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία
Ασία: Τουρκία
Αμερική: Μεξικό, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Καναδάς
Αφρική:
Μαρόκο, Τυνησία

Γιώργος Μακρής & Annette Link-Makris, Wheel of Time

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here