Έλληνες και Ξένοι Ταξιδιώτες

Whereislina: Λίνα Μπαντέκα

Η Λίνα Μπαντέκα είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός και έχει εργασθεί κυρίως σαν αρχιτέκτων κατασκευής-εργοταξιάρχης. Παράλληλα είναι πολυταξιδευμένη προσωπικότητα, travel blogger και φωτογράφος. Με την φωτογραφία άρχισε να ασχολείται τα τελευταία χρόνια με κίνητρο την αποτύπωση της ομορφιάς του κόσμου, τα συναισθήματα που προκαλεί η συνάντηση των πολιτισμών και των ανθρώπων, τα χρώματα, οι στιγμές. Η Λίνα Μπαντέκα επίσης έχει λάβει μέρος σε πολλούς διεθνείς-διαδικτυακούς διαγωνισμούς με τις φωτογραφίες της οι οποίες απέσπασαν πολλές διακρίσεις, όπως επίσης και σε τρεις ομαδικές εκθέσεις στην Ιταλία.

2rd Edition of INTERNATIONAL GRAND PRIX OF PHOTOGRAPHY – Rossano – The City of Codex. Italy

Lina Badeka - Greece

I have a very huge pleasure to announce the 30 Finalists for the Second Edition of INTERNATIONAL GRAND PRIX OF PHOTOGRAPHY – Rossano – The City of Codex.

The selection has been done by all the selectors of Rainbow which have expressed 24 preferences and the photos with more points has been selected as finalists. Initially was foreseen 24 Finalists but happened that many photos had equal points so has been decided to increase the number of finalists from 24 to 30. … more: GRAND PRIX OF PHOTOGRAPHY

  • Πες μας λίγα λόγια για το Whereislina, την θεματολογία του κλπ.

Whereislina Website

Whereislina
Whereislina.com

Ταξιδεύω πολλά χρόνια, κυρίως σε τόπους με βαριά ιστορία και μοναδικά ήθη και έθιμα, φύση, κόσμους και πολιτισμούς που χάνονται. Πολλές οι προσλαμβάνουσες, πολλές οι καταγραφές στην μνήμη και την καρδιά μου, αλλά και πολλές οι εικόνες του κόσμου που αποτυπώθηκαν με την κάμερα μου. Το υλικό για site με ιστορίες και φωτογραφίες του κόσμου επομένως υπήρχε!

To Whereislina γεννήθηκε σαν ιδέα από μια κουβέντα-παρότρυνση της αγαπημένης μου φίλης Μάγιας Τσόκλη, και άρχισε να στήνεται πριν από 1,5 χρόνο από ένα καλό μου φίλο, που ανέλαβε και την επιμόρφωσή μου στον νέο μαγικό κόσμο … Ενθουσιάστηκα, και στον ελεύθερο χρόνο μου άρχισα να καταγράφω τις ιστορίες μου, κυρίως, ότι έζησα σε κάθε τόπο, ότι βίωσα με το νου και την καρδιά μου. Το site ανέβηκε την Πρωτοχρονιά, και είναι πολλές ακόμα οι ιστορίες που πρέπει να γραφούν από περιπέτειες μου στις γειτονιές του κόσμου, που έζησα και θα ζήσω!

Γειτονιές σε απομακρυσμένα μέρη της γης, γειτονιές με αυθεντικούς ανθρώπους, με πολιτισμούς, ήθη και έθιμα που τείνουν να χαθούν. Αγαπώ την τέχνη, αγαπώ τον άνθρωπο κι αυτά αναζητώ και αναδεικνύω με τις ιστορίες μου στο whereislina. Για να ταξιδεύψω με το λόγο μου και την ματιά μου τους λιγότερο τυχερούς από εμένα, αυτούς που ονειρεύονται τις πολύχρωμες γειτονιές της Καρταχένα, την λίμνη Ντάλ στο Κασμίρ, την διάσχιση των Ιμαλαίων, τους αμμόλοφους της ερήμου Ναμίμπ, την Λεωφόρο των Μπαομπάμπ στην Μαδαγασκάρη …. Που ονειρεύονται να χορέψουν με τους Παπούα

  • Μίλησε μας για την μεγάλη σου αγάπη την φωτογραφία και τους διεθνείς-διαδικτυακούς διαγωνισμούς που έχεις λάβει μέρος

Hamer girl. Ethiopia
Hamer girl. Ethiopia
Padaung Women. Myanmar
Padaung Women. Myanmar

Ναι η φωτογραφία είναι η μεγάλη μου αγάπη, μετά τα ταξίδια και την Αρχιτεκτονική. Γι αυτό και πέρυσι μπήκα στη διαδικασία των εξετάσεων και σήμερα είμαι δευτεροετής φοιτήτρια στο τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Η σχέση μου όμως με την φωτογραφία αρχίζει στα φοιτητικά μου χρόνια στην Αρχιτεκτονική, όπου η Φωτογραφία ήταν προαιρετικό μάθημα τα δύο πρώτα χρόνια των σπουδών μου. Ο μεγάλος φόρτος εργασίας μου όμως όταν άρχισα να εργάζομαι και η έλλειψη χρόνου, με έκαναν για ένα μεγάλο διάστημα να χρησιμοποιώ σπάνια την κάμερα μου και συνήθως στα ταξίδια μου, που και κι αυτά ήταν λίγα και ολιγοήμερα.

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης η δουλειά μειώθηκε, και έχοντας πλέον χρόνο, άρχισα να ταξιδεύω πολύ και η φωτογραφία ήλθε πάλι στην ζωή μου και η κάμερα είναι πλέον ο σύντροφός μου στα ταξίδια, με αυτή αποτυπώνω την ομορφιά του Κόσμου. Η παντοδυναμία της εικόνας σήμερα και στην περιήγηση του κόσμου… Το όνειρο μόλις έχει αρχίσει…

Where is Lina? Yemen

Υεμένη, μια χώρα από άλλο πλανήτη

Η Υεμένη μία από τις αρχαιότερες κοιτίδες πολιτισμού στη Μέση Ανατολή, ένα κράτος στην Αραβική Χερσόνησο, στη Νοτιοδυτική Ασία που βρέχεται από την Αραβική θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν στα νότια και την Ερυθρά Θάλασσα στα δυτικά … περισσότερα: Υεμένη, μια χώρα από άλλο πλανήτη

In Orinocco River. Venezuela
In Orinocco River. Venezuela

Αυτό που αγαπώ ιδιαίτερα είναι να αποτυπώνω με την κάμερα μου τις στιγμές και τα συναισθήματα που προκαλεί η συνάντηση των πολιτισμών και των ανθρώπων που συναντώ κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου, και της κατανόησης της ανθρώπινης φύσης. Η φωτογραφία είναι μια συνεχής αναζήτηση, αναζήτηση του φωτός, του χρώματος, της στιγμής, αλλά πάνω απ’ όλα της αλληλεπίδρασης και της σχέσης εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους που συναντώ. Γιατί ο άνθρωπος είναι το θέμα μου, η ιστορία κάθε τόπου καταγράφεται στα μάτια του, στην κάθε ρυτίδα της έκφρασης του.

Παρακολουθώ και παίρνω μέρος σε διάφορους παγκόσμιους διαδικτυακούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς, κυρίως για να ακολουθώ την ματιά και τις τεχνικές των διαφόρων φωτογράφων. Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν επιλεγεί φωτογραφίες μου από ένα παγκόσμιο site 26.000 μελών, στο ετήσιο INTERNATIONAL GRAND PRIX OF PHOTOGRAPHY, στην 30αδα των καλύτερων μεταξύ 150.000-250.000 φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες μου αυτές, μαζί με των άλλων επιλεγέντων από όλο τον κόσμο, έχουν εκτεθεί σε εκθέσεις στην Ιταλία.

Λίνα Μπαδέκα Whereislina

Λίνα Μπαντέκα, Whereislina Sossusvlei

Έρημος Ναμίμπ

Namib Desert in Namibia, Sossusvlei και Deadvlei, οι υπέροχοι “βάλτοι” της Namib

Έρημος Ναμίμπ ένα από τα πιο ξηρά μέρη της γης, μια άνυδρη περιοχή που φιλοξενεί λεοπαρδάλεις, στρουθοκαμήλους, εκτείνεται σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων στις νότιες ακτές της Αφρικής στον Ατλαντικό, ένας καυτός ωκεανός άμμου … περισσότερα: Sossusvlei και Deadvlei, οι υπέροχοι “βάλτοι” της Namib

  • Πόσες χώρες έχεις επισκεφτεί, μίλησε μας για τα ταξίδια σου, για τις χώρες και τα μέρη που σου άρεσαν ιδιαίτερα, στιγμές που σε άγγιξαν

With Papua. Indonesia
With Papua. Indonesia

Έχω κάνει αρκετά ταξίδια και αισθάνομαι ευλογημένη γι αυτό, αλλά ο ταξιδευτής είναι αχόρταγος…. ο κόσμος ατέλειωτος και η ομορφιά του ομοίως…. Έχω ταξιδεύσει στην Ινδία τέσσερις φορές -με ξετρελαίνει το χρώμα και το απρόβλεπτο-, την Κίνα τρεις (η μία στο Θιβέτ), στην Ινδονησία και το Νεπάλ δύο, δεν μετρώ χώρες, μετρώ στιγμές που ζω, αναπνοές που παίρνω στα μέρη που περιδιαβαίνω.

Λίνα Μπαντέκα, Whereislina
Inle Lake, Myanmar

Αγαπώ την Ασία για τους πολιτισμούς της, την Αφρική για την αυθεντικότητα της, την Λατινική Αμερική για το χρώμα και τις μουσικές της-την χαρά της ζωής.

Ξεχωρίζω την Αιθιοπία για την ιστορία και τον πολιτισμό του Βορρά και τις μοναδικές-αυθεντικές φυλές στον Νότο. Οι μονολιθικές εκκλησίες της Λαλιμπέλα είναι ένα από τα αριστουργήματα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που ξεχωρίζω, και το μοναδικό μέρος που θέλω να επισκεφτώ ξανά.

Λάτρεψα την Μαδαγασκάρη για το φως της, αυτό το μοναδικό φως που δεν βρήκα πουθενά στον κόσμο. Οι εικόνες παίρνουν άλλη διάσταση, είναι έργα ζωγραφικής, η κόκκινη γη αντανακλά την πνοή της..

Λίνα Μπαντέκα, Whereislina Baobab

Μπαομπάμπς

Θαυμάζοντας το δέντρο του Μικρού Πρίγκιπα στην Λεωφόρο των Μπαομπάμπς

Tα Μπαομπάμπ, φθάνουν σε ύψος 5 έως 30 μέτρα, διάμετρο περίπου 15,9 μέτρα και ηλικίας 2.000 χρόνων, αποθηκεύουν χιλιάδες λίτρα νερού και χρησιμοποιούνται ως καταφύγια … περισσότερα: Sossusvlei και Deadvlei, οι υπέροχοι “βάλτοι” της Namib

With Mursi. Ethiopia
With Mursi. Ethiopia

Αλλά εκεί που άφησα την καρδιά μου είναι η πολύπαθη Υεμένη. Πήγα το 2010, δύο μήνες πριν φουντώσει ο εμφύλιος, ένας εμφύλιος που κατέστρεψε αυτή την πανέμορφη χώρα με την άγρια φύση, την μοναδική-προσαρμοσμένη στον κάθε τόπο αρχιτεκτονική και τους απίστευτα αυθεντικούς ανθρώπους. Βιβλικές μορφές και πλάνα κινηματογραφικά, που σε μεταφέρουν σαν κομπάρσο σε ταινία του Τζεφιρέλι για να ζήσεις τα χρόνια του Ιησού!

Πολλές οι στιγμές που θυμάμαι με πολλή συγκίνηση: όταν συνάντησα τον Δαλάι Λάμα στην Dharamsala … όταν ψάλαμε τα κάλαντα παραμονή Πρωτοχρονιάς σε μια ελληνική εκκλησία στην Diridawa στα βάθη της Αιθιοπίας …. όταν παρακολούθησα το μοναδικό Impression Lijiang στο βουνό του Jade Snow Dragon στην Κίνα …. όταν … όταν … αλλά περισσότερο με συγκινεί όταν θυμάμαι τις αγκαλιές με τα παιδιά της Υεμένης, της Μαδαγασκάρης, της Αιθιοπίας, της Ινδίας … με όλα τα παιδιά του κόσμου.

Contestant for the best mustache in Pushkar Camel in India | Copyright: © Lina Badeka Photography

Contestant for the best mustache in Pushkar Camel in India

The Pushkar Fair, also called the Pushkar Camel Fair or locally as Kartik Mela or Pushkar ka Mela is an annual multi-day livestock fair and cultural fête held in the town of Pushkar (Rajasthan, India). The fair starts with the Hindu calendar month of Kartik and ends on the Kartik Purnima, which typically overlaps with late October and early November in the Gregorian calendar. In 1998, over 1 million visitors came to Pushkar throughout the year. The Pushkar fair alone attracts over 200,000 visitors.

Details: Nikon D750, 28.0-300.0 mm f/3.5-5.6, 300mm, ƒ/5.6, 1/400s, ISO 500

  • Ποιοι είναι οι επόμενοι προορισμοί που έχεις στα σχέδια σου να επισκεφτείς ;

Dansing with Papua. Indonesia
Dansing with Papua. Indonesia

Έχω ένα ιδιαίτερα βαρύ πρόγραμμα, και οι σπουδές μου, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, δεν μου αφήνουν χρόνο για ταξίδια, παρά μόνο στις διακοπές. Έτσι τις διακοπές του Πάσχα θα τις περάσω στο Μαρόκο, μια 11ημερη περιήγηση στις ομορφιές της Βόρειας Αφρικής.

Τον Αύγουστο έχει προγραμματισθεί ένα 18ημερο ταξίδι στο Βόρειο Πακιστάν για να περιδιαβούμε στις εσχατιές του Κοροκουρούμ, να γνωρίσουμε την φυλή των Καλάς και να απολαύσουμε τα αριστουργήματα της ελληνοβουδιστικής τέχνης Candhara και τον μοναδικό «Νηστεύοντα Βούδα» στο Μουσείο της Λαχώρης. Το ταξίδι αυτό επανέφερε ένα παλαιό μου μότο, το έλεγα στον εαυτόν μου όταν ξεκίναγα τον προγραμματισμό ενός δύσκολου ταξιδιού: Πες μου ποιόν φόβο αγάπησες πάλι, ποια ερωτεύτηκες πάλι φυγή…

On August 2015, in a small Bushmen village, close to the borders Namibia-Botswana Copyright: © Lina Badeka

National Geographic

Bushmen. Namibia

Lina Badeka

Architect Engineer, Amateur Photographer, World Traveler

It was over the last few years that I became interested in photography. I was motivated by my wish to capture the beauty of the world, during my numerous journeys; but above all, to capture the feelings and the furtive moments of my meeting new cultures and people, and to facilitate my understanding of human nature. Photography, as far as I am concerned, is an endless quest of light and color that each moment reflects. Above all photography is about the spontaneous trust and interaction generated between me and the people I meet and my desire for understanding human nature, during my numerous journeys … National Geographic Profile of Lina Badeka

  • Χώρες που έχει επισκεφτεί η Λίνα Μπαντέκα

Ευρώπη: Ιταλία, Μάλτα, Ισπανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ελβετία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία, Βουλγαρία, Αυστρία, Ουγγαρία, Τσεχία.
Μέση Ανατολή: Τουρκία, Κατάρ, Μπαχρέιν, Ιορδανία, Υεμένη.
Αφρική: Αίγυπτος, Αιθιοπία, Νότια Αφρική, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Σουαζιλάνδη, Λεσότο, Ναμίμπια, Μαδαγασκάρη, Μαυρίκιος
Ασία: Κίνα (Θιβέτ, Κλασσική, Νότια), Ινδονησία (Βόρνεο, Σουμάτρα, Σουλαουέζι, Παπούα, Κομόντο, Δυτ. Παπούα, Μπαλί, Λομπόκ, Ιάβα), Σιγκαπούρη, Ταϋλάνδη, Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη, Βιρμανία, Μπουτάν, Νεπάλ, Ινδία (όλη η Βόρεια Ινδία, Σικίμ, Κασμίρ, Λαντάκ, Ρατζαστάν), Ιράν (Περσία), Ουζμπεκιστάν.
Αμερική: Ηνωμένες Πολιτείες, Μεξικό, Γουατεμάλα, Μπελίζε, Ονδούρα, Κολομβία, Εκουαδόρ, Βενεζουέλα, Χιλή, Βολιβία, Περού

Λίνα Μπαντέκα, Whereislina

Ακολουθούν τρία βίντεο στο κάτω μέρος της σελίδας, το πρώτο από την Μαδαγασκάρη από την Λεωφόρο των Μπαομπάμπς, το δεύτερο από το Ladakh περιοχή των Ιμαλαΐων στο Θιβέτ και το τρίτο από την έρημο Namib the Oldest Desert in the World.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here