Έλληνες ΕξωτερικούΣυνέντευξη με την Λ.Χ., Σεντζέν της Κίνας

Η Λ.X. όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες είναι μία μόνιμος κάτοικος της Κίνας στην πόλη Σεντζέν, μία από τις πλέον αναπτυγμένες πόλεις της χώρας με δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ξένων επενδύσεων, ένα αποτέλεσμα της δυναμικής οικονομίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Την ρωτήσαμε μερικά πράγματα διότι ο συγκεκριμένος προορισμός έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τους Έλληνες.

  • Πως βρέθηκες στην Κίνα και πιο συγκεκριμένα στο Σεντζέν (Shenzhen) ;

Μία φίλη Κινέζα που είχα γνωρίσει στην Ελλάδα με κάλεσε για διακοπές στη Σεντζέν το 2010. Περίμενα να δω σαν τις ταινίες ένα Κινέζικο χωριό με αγρότες και ορυζώνες και φυσικά έπαθα σοκ με τους ουρανοξύστες, το πράσινο και την οργάνωση. Μου άρεσε πολύ από την πρώτη στιγμή. Σε λίγες μέρες είχα αποφασίσει να μείνω αν έβρισκα δουλειά και έτσι και έγινε.

  • Πες μας λίγα λόγια για το Shenzhen που μένεις και την Κίνα σαν χώρα, και για τους ανθρώπους της ;

Η Σεντζέν είναι μια καινούργια πόλη που χτίστηκε πριν 35 χρόνια περίπου σαν πύλη για να συνδέει τη Κίνα με το Χονγκ Κονγκ επειδή είναι ακριβώς δίπλα. Έχει τεράστια πάρκα, ποδηλατοδρόμους, καινούργια εμπορικά κέντρα, πολλούς νέους και μορφωμένους κατοίκους, βιοτεχνίες, μεγάλες εταιρίες και το σχέδιο της κυβέρνησης ήταν να αναπτυχθεί εδώ η υψηλή τεχνολογία όπως και έγινε.

Το Σεντζέν έχει τεράστια πάρκα, ποδηλατοδρόμους και καινούργια εμπορικά κέντρα

Η ζωή στη Κίνα ήταν μεγάλη πρόκληση γιατί ήταν δύσκολη η επικοινωνία πριν τα smartphones με τις εφαρμογές για μετάφραση όποτε αναγκάστηκα να μάθω σιγά σιγά κινεζικά. Πολύ λίγοι Κινέζοι μιλάνε αγγλικά. Επίσης το φαγητό είναι πολύ διαφορετικό και δεν έχει καμία σχέση με το κινεζικό που τρώμε στα εστιατόρια στη Δύση. Η κουλτούρα είναι πολύ ιδιαίτερη φυσικά αλλά αυτό που αγαπώ στους Κινέζους είναι ότι αποδέχονται την διαφορετικότητα των ξένων και είναι πολύ φιλικοί και δεκτικοί.

  • Σε ποια άλλα μέρη της Κίνα έχεις ταξιδέψει, κάποια μέρη που σου άρεσαν περισσότερο ;

Έχω ταξιδέψει σε πολλές πόλεις. Σαγκάη, Πεκίνο, Σιαμέν (Xiamen) (έχει 5 ελληνικά εστιατόρια), Σιάν (Xi’an), Σουτσόου (Suzhou), Κουανγκτσόου (Guangzhou), Τσονγκτσίνγκ (Chongqing), Χανγκτσόου (Hangzhou). Πιο πολύ μου άρεσε η Σαγκάη και στη Σιαν το μουσείο με τον πήλινο στρατό. Η παλιά πόλη Σουτσόου (Suzhou) είναι επίσης πανέμορφη με κήπους, κανάλια και πολλά παραδοσιακά σπίτια.

  • Τι σου λείπει από την Ελλάδα ;

Από Ελλάδα μου λείπουν φυσικά οι φίλοι, η θάλασσα και το φαγητό. Κάθε έξι μήνες με πιάνει μια νοσταλγία όποτε πάω Ελλάδα για διακοπές αλλά πάντα χαίρομαι όταν γυρνάω.

Συνέντευξη με την Λ.Χ., Σεντζέν της Κίνας

Κτίρια επιβλητικά, έργα εντυπωσιακά τα οποία δίνουν σημαντική ώθηση στην οικονομία της Κίνας

Δείτε επίσης:
– Χάρτης με Έλληνες μόνιμους κάτοικους της Ασίας
– Έλληνικές κοινότητες στο facebook από χώρες της Ασίας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here