• Ποια τοποθεσία είναι προτεινόμενη να τη γυρίσει κανείς οδικώς;

Επειδή έχω ταξιδέψει πολύ μέσα στην Ταϊλάνδη θα αναφέρω κάποτε εκπληκτικές διαδρομές της χώρας.

Πέτσαμπουν (Phetchabun Province) Phetchabun Mountains

Πέτσαμπουν (Phetchabun Province) Phetchabun Mountains

Ξεκινάω με το Πέτσαμπουν (Phetchabun Province) μια επαρχία γεμάτη βουνά για τα οποία φημίζεται, τα γνωστά στην Ταϊλάνδη Phetchabun Mountains (δείτε το πρώτο βίντεο στο κάτω μέρος της σελίδας).

Η διαδρομή της ανάβασης είναι από τις πλέον ωραίες διαδρομές που υπάρχουν, την οποία έκανα βραδινή ώρα. Βέβαια όταν φτάνεις πάνω στα βουνά προϋποθέτει να έχεις μαζί σου και ένα μπουφάν. Εκεί βρίσκεται και το εθνικό πάρκο Κάο Κο (Khao Kho National Park) με πολλά viewpoints αλλά και πολλά περισσότερα αξιοθέατα τριγύρω όπως καταρράκτες, μια παλιά στρατιωτική βάση με πολλαπλή θέα προς το τοπίο, η θέση της είναι πάνω σε έναν λόφο κλπ.

Το δρομολόγιο στα βουνά του Πέτσαμπουν (Phetchabun Province) της Ταϊλάνδης με πολλά αξιοθέατα στην περιοχή

Πανγκ Νγκα (Phang Nga Province), αυτοκινητόδρομος Phetkasem 4

Άλλη μια διαδρομή αυτή την φορά παραθαλάσσια είναι στην επαρχία Πανγκ Νγκα (Phang Nga Province, όπως δείχνει και ο χάρτης παρακάτω) που βλέπει την θάλασσα του Ανταμάν (Andaman Sea).

Πιο συγκεκριμένα είναι ο αυτοκινητόδρομος Phetkasem 4 (δείτε το τρίτο βίντεο στο κάτω μέρος της σελίδας), που σε ένα τμήμα του περνάει πάνω σε βουνό με θέα την θάλασσα κάτω.

Εκεί βρίσκεται και ένα εθνικό πάρκο το Κάο Λακ (Khao Lak-Lam Ru National Park), όπως επίσης μια από τις μοναδικές παραλίες της Ταϊλάνδης, η Small Sandy Beach (δείτε το δεύτερο βίντεο στο κάτω μέρος της σελίδας). Για να κατέβεις στην παραλία θα πρέπει να ακολουθήσεις ένα μικρό μονοπάτι μέσα από ένα τροπικό δάσος.

Η διαδρομή είναι ωραία παντός και εύκολη αρκεί να μην έχει βρέξει διαφορετικά θα έχει λάσπη. Στην διαδρομή του αυτοκινητόδρομου υπάρχουν διάφορα σημεία για πάρκινγκ για να σταματήσει κάποιος και να απόλαυση την θέα.

Ο αυτοκινητόδρομος Phetkasem 4, στο σημείο όπου υπάρχει η απέραντη θέα προς την θάλασσα του Ανταμάν

Μία ωραία διαδρομή στην Νότια Ταϊλάνδη είναι αυτή στην επαρχία Νακόν Σι Θαμαράτ (Nakhon Si Thamarat). Εκεί κοντά βρίσκονται και μερικά εθνικά πάρκα όπως το Khao Luang National Park και το Namtok Yong National Park (Thung Song). Επίσης στην επαρχία Πιτσανουλόκ (Phitsanulok), παράλληλα με την διαδρομή υπάρχουν και τρεις καταρράκτες (Poi Waterfall, Kaeng Song Waterfall, Sakunothayan Waterfall). Υπάρχουν πολλές περισσότερες διαδρομές σαν αυτές όπως αυτή στην επαρχία Τακ, με μία πολύ ωραία ανάβαση κλπ. Όλες αυτές οι διαδρομές χρειάζονται ξεχωριστή περιγραφή.

Απίθανες όμως διαδρομές υπάρχουν στα βουνά του Βιετνάμ, ειδικά στο τμήμα Central Highlands όπως και βόρεια στην περιοχή του Σάπα. Όταν θα έχω μια καλύτερη δικιά μου εικόνα θα φροντίσω να γράψω περισσότερα γιαυτό.

  • Ποιο μέρος από όσα γνωρίζεις θεωρείς ότι θα γνωρίσει την μεγαλύτερη ανάπτυξη τα επόμενα δέκα χρόνια;

Να Τρανγκ, παραθαλάσσιο θέρετρο του Βιετνάμ

Αυτή την στιγμή μεγαλύτερη ανάπτυξη από ότι είδα και από ότι διαβάζω εδώ στην Νοτιοανατολική Ασία έχει το Βιετνάμ. Στο πρόσφατο ταξίδι μου στο Να Τρανγκ είδα μια τρελή ανοικοδόμηση από κτίρια ουρανοξύστες σχεδόν σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο και ξενοδοχεία brand names να εμφανίζονται σιγά σιγά. Το Να Τρανγκ πιθανόν να γίνει η καινούργια Σιγκαπούρη της περιοχής σύμφωνα με την ανοικοδόμηση του.

Πόσο θα κρατήσει αυτό δεν το γνωρίζω. Είναι απλά μια άποψη δικιά μου. Ίσως ένας μηχανικός ή κάποιος άλλος που ασχολείται περισσότερο με επενδύσεις να απαντούσε πιο κατάλληλα και με νούμερα σε αυτή την ερώτηση.

  • Πόσο είναι περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένοι στην Νοτιοανατολική Ασία;

Ψαροχώρι του Μούι Νε στο Βιετνάμ

Κάποιοι είναι, ελάχιστοι βέβαια, οι περισσότεροι όχι. Εδώ φταίει η παιδεία από τα σχολικά χρόνια που δεν είναι επαρκής, ειδικά στην Νοτιοανατολική Ασία, είναι όμως επαρκής για ευκατάστατους που μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος βέβαια δεν είναι καθόλου φθηνός. Στο Βιετνάμ ειδικά τα σκουπίδια τα βλέπεις παντού σε σχέση με την Ταϊλάνδη, εκτός από μερικά σημεία που έχουν δώσει βάρος όπως την παραλία του Να Τρανγκ που υπάρχουν σκουπιδοτενεκέδες σε κάθε σημείο και αυτό διότι βρίσκεται σε μεγάλη τουριστική εξέλιξη και φρόντισαν τουλάχιστον να σεβαστούν τους επισκέπτες, οι οποίοι επί των πλείστων είναι κυρίως Ρώσοι.

  • Το Βιετνάμ έχει διαφοροποιήσεις στο κλίμα και την κουλτούρα κλπ. από το βορρά μέχρι το νότο;

Η παλιά συνοικία του Ανόι στο Βιετνάμ, Old Quarter

Προσωπικά δεν είδα διάφορες μεταξύ βορείου και νοτίου Βιετνάμ. Οι άνθρωποι το ίδιο παρόλο που άκουσα άλλα. Το κλίμα ναι έχει διαφορά αλλά όχι και καμιά τρελή διαφορά. Αν και το Ανόι που δεν έχω ζήσει έχει τέσσερις εποχές όπως λέγεται. Και η αισθητή διαφορά του με την Σαϊγκόν είναι ότι έχει πολλά περισσότερα αξιοθέατα ως πόλη.

Θα έλεγα επίσης από άποψη key destinations ότι και τα δύο έχουν πολλά. Στο Βόρειο Βιετνάμ η περιοχή Σάπα, τα χωριά των φυλών, ορεινές φυλές και πολύχρωμες εθνοτικές μειονότητες όπως είναι οι H’mong, οι Giay, οι Dao, οι Tay, ο κόλπος του Χάλονγκ (Χάλονγκ Μπέι ή Healing Bay), το Tam Coc και Ninh Binh με τα ποτάμια του που συνίσταται για βαρκάδα μέσα από σπηλιές, ενώ στο Νότιο Βιετνάμ έχουμε το μεγαλύτερο νησί του, το Phu Quoc Island, το Δέλτα του Μεκονγκ (Mekong Delta), το Να Τρανγκ παραθαλάσσια πόλη και τουριστικό θέρετρο μαζί με το Μουι Νε (Mui Ne) και το Νταλατ πάνω στα βουνά με πολλούς καταρράκτες και αξιοθέατα τριγύρω από την πόλη, φημισμένο για τα λουλούδια του κλπ.

Συνέντευξη με τον Ηλία Κώνστα, Σαϊγκόν του Βιετνάμ

Τις ερωτήσεις έθεσε ο Ηλίας Κώνστας

Ο Ηλίας Κώνστας είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Σαϊγκόν του Βιετνάμ, ενώ σήμερα κατοικεί και εργάζεται σε χώρα της Μέσης Ανατολής.
Περισσότερα: Ηλίας Κώνστας, Σαϊγκόν του Βιετνάμ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here