-
Έχεις ποτέ σκεφθεί να μιμηθείς τον Φιλέα Φογκ, τον μυθιστορηματικό ήρωα του Ιουλίου Βερν και να επιχειρήσεις τον “Γύρο του Κόσμου σε 80 ημέρες”, με τρόπο και μέσον που εσύ θα επιλέξεις;
Από την στιγμή που είμαι άνθρωπος του ταξιδιού, αυτό εννοείται. Φυσικά και το έχω σκεφτεί μόνο όπως ακριβώς γράφεις στην ερώτηση, είμαι πολύ οργανωτικός και θα προετοίμαζα και την παραμικρή λεπτομέρεια.
Από τη στιγμή που δεν θα το έκανα με δικό μου μεταφορικό μέσο όπως ένα αυτοκίνητο ή μία μηχανή (όπως το έχουν κάνει άλλοι Έλληνες και ξένοι) θα ήθελα να το οργανώσω με τα δικά μου μεταφορικά μέσα που θα επέλεγα και πολλά από αυτά θα ήταν κάποια παραδοσιακά μεταφορικά μέσα που συνεχίζουν και υπάρχουν σε κάποιες χώρες για να διατηρήσουν την παράδοση. Και εδώ ακριβώς μου δίνεται η ευκαιρία να αναλύσω μερικά από αυτά που ήδη γνωρίζω.
Ταξιδεύοντας με τρένο
Υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος (Trans-Siberian Railway Network)
Και φυσικά ξεκινάω από το μεγαλύτερο σε μήκος σιδηρόδρομο τον Υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο (Trans-Siberian Railway Network) μιας και είμαι λάτρεις της διαδρομής με τρένο, η συγκεκριμένη είναι μάλιστα εμπειρία ζωής, βλέποντας τα χιονισμένα τοπία στην πορεία. Ξεκινάει από τη Μόσχα και την ευρωπαϊκή Ρωσία και φθάνει έως τις ρωσικές επαρχίες της Άπω Ανατολής (Βλαδιβοστόκ), τη Μογγολία, την Κίνα και τη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Διασχίζεις το 1/3 του πλανήτη όλη τη Ρωσία περίπου 8.000 χλμ, σε έξι μόνο ημέρες (στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει και ένα βίντεο όσο αφορά τον Υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο). Από εκεί και μετά μπορείς να πάρεις τον Υπερμογγολικό (Trans-Mongolian Railway, 2.215 χλμ, που διαπερνά την έρημο Gobi και πολλά καταπράσινα λιβάδια) από τη Σιβηρία, έως το Πεκίνο, διασχίζοντας όλη τη Μογγολία.
Σίγουρα η Αθηνά Μανώλα και ο Δημήτρης Μπαλατσούρας που έχουν κάνει αυτό το ταξίδι έχουν να μας πουν περισσότερα.
Transsiberian express train «Russia» №002 “Moscow – Vladivostok”
Υπάρχουν περισσότερες χώρες με δρομολόγια τρένων μέσα από καταπληκτικά τοπία όπως η Ινδία, ο Καναδάς και άλλες. Ειδικά η Ινδία που φημίζεται για δρομολόγια τρένων την έχω μελετήσει αρκετά, όπως υπάρχει και δρομολόγιο τρένου κάτω από καταρράκτη, αλλά και πολλά περισσότερα σε όλη την χώρα.
Στην Καμπότζη επίσης υπάρχει το bamboo train χειροκίνητο στην επαρχία Battambang (δείτε το δεύτερο βίντεο στο κάτω μέρος της σελίδας) αλλά και τρένο που ταξιδεύεις ανεβαίνοντας στην ταράτσα του. Άλλες καταπληκτικές διαδρομές είναι το τρένο της Βιρμανίας (Μιανμάρ) που περνάει πάνω από μία πανύψηλη γέφυρα το γωστό Goteik viaduct (δείτε το βίντεο παρακάτω όπως επίσης και το τρίτο βίντεο στο κάτω μέρος της σελίδας), το North Borneo Railway η παλαιότερη ατμομηχανή στη Sabah και το Βόρνεο, που περνάει μέσα από χωριά και παράκτιες πόλεις, ορυζώνες, τροπικά δάση, φυτείες καουτσούκ και καφέ, ο σιδηρόδρομος του θανάτου στην Ταϊλάνδη (Burma Railway ή Death Railway), το Hanoi Street Train (που διαπερνά τα στενά δρομάκια της παλιάς συνοικίας του Ανόι, δείτε το βίντεο παρακάτω), η υπερταχεία με μέγιστη ταχύτητα 350 και 400 χλμ./ώρα της Κίνας (μεταξύ Πεκίνου και Σανγκάη) καθώς και στην Ιαπωνία, το Mae Klong Railway Market (Hoop Rom Market) που χρονολογείται από το 1905 στην επαρχία του Samut Songram στην Ταϊλάνδη όπως επίσης και το Eastern & Oriental Express που ξεκινάει από το σιδηροδρομικό σταθμό Hua Lamphong της Μπανγκόκ προς την Νότια Ταϊλάνδη, σταματάει στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας την Κουάλα Λουμπούρ στο Butterworth και καταλήγει στο Woodlands Train Checkpoint, της Σιγκαπούρης.
Gokteik Viaduct, Βιρμανία
Η γέφυρα βρίσκεται ανάμεσα στις δύο πόλεις Pyin Oo Lwin και το Lashio, την κύρια πόλη της βόρειας επαρχίας Shan του Μιανμάρ (Βιρμανία), 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Mandalay. Είναι η υψηλότερη γέφυρα στη Μιανμάρ και όταν ολοκληρώθηκε ήταν η μεγαλύτερη trestle bridge στον κόσμο, όπως επίσης και η δεύτερη μεγαλύτερη σιδηροδρομική γέφυρα στον κόσμο.
Η γέφυρα κατασκευάστηκε το 1899 και άνοιξε το 1900. Έχει 689 μέτρα μήκος και περιλαμβάνει 15 πύργους που εκτείνονται σε 12 μέτρα ο καθένας. Από το φορά του τρένου, η καλύτερη θέα είναι από τα βόρεια μεριά που βλέπει την αριστερή πλευρά με κατεύθυνση το Lashio (δείτε και το βίντεο που ακολουθεί).
Ο σιδηρόδρομος του θανάτου, The Death Railway
Ο σιδηρόδρομος του θανάτου (φωτογραφία δεξιά) που το δρομολόγιο το έχω κάνει αρκετές φορές από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κατσανάμπουρι, περνώντας την γέφυρα του ποταμού Κβάι περνάει από ένα υπέροχο σημείο το Tham Krasae Bridge – Wampo Viaduct με θέα τον ποταμό Κβάι και τερματίζει στο Nam Tok Railway Station (Ναμτοκ στα Ταιλανδεζικα σημαίνει καταρράκτης (น้ำตก), η λέξη Ναμ ή Νααμ σημαίνει νερό).
Όλα αυτά τα δρομολόγια με τρένα αλλά και πολλά περισσότερα θα από πολλές χώρες θα τα συνδύαζα με ένα ταξίδι του γύρου του κόσμου από την στιγμή που όπως είπα δεν θα την έκανα με δικό μου όχημα, ώστε να περάσω αυτή την εμπειρία στην ζωή μου.
Τα δρομολόγια τρένων φυσικά θα την συνδύαζα με άλλα μεταφορικά μέσα όπως λεωφορεία, πλοία, ποταμοπλοΐα, ταξί κλπ. Και φυσικά κάποια στιγμή θα προσπαθήσω να αναλύσω όλα αυτά τα δρομολόγια το καθένα ξεχωριστά. Επίσης αεροπλάνο, όπως η πτήση της Drukair από το Paro προς το Δελχί της Ινδίας που περνάει πάνω από τα Ιμαλάια θα ήταν μια τέλεια εμπειρία για να δεις το Everest από ψηλά, όπως και η Buddha Air (σχετικό βίντεο ακολουθεί παρακάτω για τα Ιμαλάια και το Έβερεστ την ώρα που πετάνε κοντά του).
Επειδή μου αρέσει η λεπτομέρεια, θα οργάνωνα ένα τέλειο ταξίδι του γύρου του πλανήτη ή του κόσμου αν προτιμάτε η λέξη αυτή, κάνοντας χρήση όλων αυτών των μεταφορικών μέσων για μια σπουδαία διαδρομή του πλανήτη ενώ βρίσκεσαι καθόδων.
Mountain Flight In Nepal | Everest Experience | Buddha Air
You will see stunningly beautiful mountains that are above 8000 meters such as Cho-Oyu, Shisha Pangma, Mt. Everest and Lhotse.
You can get a truly memorable mountain flight in Nepal on Buddha Air’s Everest Experience flight. The flight over Mount Everest takes off early in the morning and delivers you a remarkable Everest scenic flight from Kathmandu. Soaring the Himalayan peaks since October 1997, Buddha Air’s Everest Experience mountain flight has been flying passengers to the top of the world. Early morning flights from Kathmandu’s Tribhuvan International Airport lets the passengers contemplate the sun-kissed peaks, which can surely be taken as a lifetime experience.
-
Παρόλο που οι ταξιδιωτικές “περγαμηνές” σου δεν είναι πολλές, εντούτοις δημιούργησες μια ταξιδιωτική ιστοσελίδα: travelnikos.com. Ποιος ο λόγος; Να ταξιδεύεις εσύ ή να ταξιδεύεις τους άλλους; Να αναδείξεις την ελληνική έκδοση του “Ταξιδεύω στον κόσμο”;
Όλα αυτά μαζί συν πολλά άλλα που έρχονται στην πορεία. Δεν ξέρω αν είναι καινοτομία αυτό το οποίο έκανα πάντως μέχρι στιγμής ακούω θετικά σχόλια και η ιδέα άρεσε σε πολλούς όπως έχουν άρχισε πλέον να με βρίσκουν κυρίως λάτρεις των ταξιδιών (φωτογραφία αριστερά: Inner Mongolia) .
Ξεκίνησα βέβαια όπως ξεκινάει το κάθε travel blog με δικά μου άρθρα από δικά μου ταξίδια, προσωπικές απόψεις κλπ. Στην πορεία βέβαια σκέφτηκα πως να κάνω μια σελίδα πιο ενδιαφέρον προκειμένου να αυξηθεί η κίνηση σε επισκέψεις. Επειδή είχα επαφές με άλλες ταξιδιωτικές σελίδες, μπλοκ και φόρουμ στο διαδίκτυο, μου ήρθε η ιδέα των αφιερωμάτων. Και από τα αφιερώματα πήγαμε στις συνεντεύξεις. Αφιερώματα και συνεντεύξεις βέβαια θα βρεις παντού, όμως το θέμα είναι με ποιο τρόπο θα τα βάλεις σε μια σελίδα ώστε να έλκουν τον χρήστη να τα διαβάσει. Εκεί ακριβώς επένδυσα στην σχεδίαση.
Συνεχίζοντας θα έλεγα ότι μας αρέσει να ακούμε απόψεις από ανθρώπους που ταξιδεύουν, πόσο άλλωστε όταν αυτοί έχουν ταξιδέψει σε μη δημοφιλής χώρες στον κόσμο αλλά και έχουν ταξιδέψει ολομόναχοι και με δικό τους μεταφορικό μέσο.
Άνθρωποι που δεν μασάνε, ριψοκινδυνεύουν αλλά με τον δικό τους τρόπο βλέπουν την αλλά πλευρά της χώρας, την πραγματικότητα, που την αποθανατίζουν με τον φωτογραφικό τους φακό αλλά και την παρουσιάζουν online. Οπότε πέρα από τα συνηθισμένα τουριστικά πακέτα που θα βρεις σε κάθε πρακτορείο, εδώ μπορείς να μάθεις πράγματα που δεν θα μάθαινες ποτέ (φωτογραφία δεξιά: Burkina Faso).
Μόνο και μόνο αυτό ώθησε όλο και περισσότερο κόσμο να ταξιδεύει μόνος του. Και όπως μου είπε ο καλός φίλος Γρηγόρης από το Ηράκλειο: βλέποντας τον Βροχίδη και τον Μητσάκη, τα ταξίδια τους με ώθησαν να κάνω και εγώ το ίδιο ως μικρότερος σε ηλικία και όταν έκανα το πρώτο μου μεγάλο ταξίδι στην Ευρώπη, κατάλαβα πόσο ανόητο ήταν που δεν το είχα κάνει αυτό πιο νωρίς. Οπότε το “Ταξιδεύω στον κόσμο” έρχεται εδώ ακριβώς για να μπει αλλά και να παροτρύνει και άλλους στο να ταξιδεύουν όσο περισσότερο μπορούν.
-
Αυτό που πραγματικά σε μαγεύει και σε συναρπάζει είναι το ίδιο το ταξίδι, ο καβαφικός «πηγαιμός» ή η άφιξη στην Ιθάκη; Ποια ήταν η πιο δυνατή και χαρακτηριστικότερη περίπτωση που είχες (αν είχες) πάνω σ’ αυτό το θέμα;
Αυτή την ερώτηση θα την απαντήσω ίσως κάποια άλλη στιγμή όταν βρω περισσότερο χρόνο, διότι θέλω να γράψω πολλά.
Τις ερωτήσεις έθεσε ο Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος – φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο τα τελευταία 26 χρόνια. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας, τα τελευταία 35 χρόνια έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.300.000 χλμ. και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.
Περισσότερα: Κωνσταντίνος Μητσάκης, ο Moto Explorer του κόσμου